Őszi teendők II. – Lakásbeli és ház körüli előkészületek

Allianz Hungária Zrt. | 4 perc olvasási idő
Az autónk már készen áll az őszre, de ne csak négykerekűnkkel kapcsolatban készítsünk praktikus listát magunknak a nyár végén. Ingatlanunkkal kapcsolatban is ellenőrizzünk néhány dolgot, hogy magabiztosan vágjunk neki az év hűvösebb felének. 

Ellenőrizd az ajtókat és ablakokat!

Még azelőtt érdemes megvizsgálni a nyílászárókat, mielőtt túlságosan lehűl a levegő! Ennek nemcsak kényelmi funkciója van, de súlyos forintokat spórolhat meg a fűtésszámlánkon. Gyors megoldás lehet egy huzatfogó (akár öntapadós az ablakra, akár egy varrott megoldás), de a szelelés problémáját a leghatékonyabban szakember segítségével lehet orvosolni.

Legyen biztonságos a fűtés!

Legyen működőképes a szénmonoxid-riasztó, ha kell cseréljünk benne elemet még azelőtt, hogy beindulna a fűtési szezon! Érdemes már az ősz elején beiktatni egy próbafűtést, hiszen ha fény derül bármilyen komolyabb anyagi vonzattal bíró problémára, akkor még mindig olcsóbb és kényelmesebb két hónap alatt rendbehozatni, mint akkor, amikor kint már tombolnak a mínuszok.

 

 

Tartsd kondiban a párásítót és a légkondit!

Legyen tiszta a párásító, ellenőrizd a szűrők állapotát, és egy alapos tisztítással bizonyosodj meg róla, hogy nem a bacikat keringteti a lakásban! A párásító egyébként eleve hasznos ősszel és télen, amikor kint hűvös a levegő: a lakás és a szervezeted is hálás lesz érte. A légkondícionáló tisztítása pedig  azért lehet jó húzás, mert hosszú ideig felé sem fogsz nézni: a tisztítás ősszel olcsóbb, mint tavasszal, amikor mindenki megrohamozza a klímaszerelőket.

Készülj fel arra is, ha elmegy az áram!

Ősszel és télen gyakoribbak az áramkimaradások: a kábelek és elosztók beázhatnak, és a hőmérséklet-ingadozással szemben is sérülékenyebbek, illetve ahogy rövidülnek a nappalok, úgy használunk egyre több villamos energiát, a hálózat alkatrészei pedig meghibásodhatnak! Legyen otthon zseblámpa (feltöltött elemekkel) és gyertya! 

Áramszünet

Szedd rendbe a ház közvetlen környezetét!

Ez a rész elsősorban azoknak szól, akiknek van kertjük vagy nyaralójuk.

  • Érdemes gondoskodni arról, hogy a kerti füvet ne tegye tönkre az ősz és a tél. Ebben, ha elakadsz, egy kertész tud igazán hasznos és egyéni igényekre szabott tanácsokat adni. Az biztos, hogy egy fűnyírással hibázni nem lehet, ugyanígy ha sövényünk van, azt is érdemes még az ősszel, idén utoljára formára vágni.
  • Ha a kertedben fák is vannak, érdemes metszeni, levágni a hosszabb ágakat, főleg azokat, amelyek egy vihar következtében kárt tehetnek a tetőben vagy egy közeli vezetékben.
  • Amennyiben vannak kerti bútoraid, vagy rendszeresen a kertben használt tárgyaid, pakold el, vagy takard le azokat, különben a csapadékos és hideg időjárás megrongálhatja azokat!
  • Ha nincs kerted, de van erkélyed, gondoskodj azokról a növényekről, amelyeket az év melegebb szakában ott tárolsz!
  • Készülj fel a lombhullásra: gyűjtsd a leveleket szelektíven, külön a kerti zöldhulladékok számára gyártott zsákokban! Ezeket a zsákokat havonta egyszer ingyenesen elszállítják.

Ha ezeket ellenőriztük, próbáljuk ki a fűtést, a tükör és szélvédő-melegítőt, amelyket az ősz kezdetével gyakran párátlanításra fogunk használni, illetve az ablakemelőt, az ülésfűtést, a belső és külső világítást. Utóbbi esetben legyünk különös tekintettel a fényszórókra.

Ha tudjuk, hogy az autónk műszaki állapota kielégítő, akkor már csak az a dolgunk, hogy a saját vezetési stílusunkat is az őszhöz alakítsuk: legyünk éberebbek a vizes, csúszós, hűvösebb körülmények között, és készüljünk fel a nagyobb forgalomra!

Az Allianz autóm gépjármű-biztosítási csomagjai gondoskodnak arról, hogy akkor se maradjunk egyedül, ha baj történik az utakon. Számunkra fontos, hogy a világjárvány okozta kihívásokkal teli élethelyzetben is ügyfeleink mellett álljunk, ezért szeptember 1-jétől az Allianz Autóm Komfort csomagjában díjmentes assistance, jogi segítségnyújtás és közlekedési baleset fedezetet nyújtunk meglévő és új ügyfeleink számára egyaránt. Ugyancsak szeptember 1-jétől, szintén díjmentesen nyújtunk kiegészítő szolgáltatásokat minden  – határozatlan tartamú, nem flottás – gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéssel rendelkező ügyfelünknek, illetve azoknak, akik újonnan választják Allianz Autóm Komfort csomagot.

Bokor nyírás

A csatorna legyen tiszta!

Biztosítsuk, hogy az esővíz minden csatornán szabadon átfolyhasson! Az ősz során és a tél elején akár többször is nézd meg, hogy nem dugították-e el lehullott falevelek a vízelvezetőket, hiszen ez sokkal komolyabb bajokat is eredményezhet.

Korszerűsítsd otthonod biztonságát!

Legnagyobb tudatosságunk és elővigyázatosságunk sem képes annyira megóvni ingatlanunk és a benne vagy körülötte tárolt értéktárgyaink állapotát, mint egy lakásbiztosítás. Ha rendelkezünk lakásbiztosítással, de azt már évekkel korábban kötöttük, azóta pedig jelentősebb felújítást, korszerűsítést hajtottunk végre az ingatlanon, vagy bővült a használati és értéktárgyak köre, kalkuláljuk újra biztosításunkat annak érdekében, hogy védve legyünk a váratlan helyzetekkel szemben! Az Allianz Otthonom biztosítás csomagjait könnyen és gyorsan megkötheted, akár online is!