Gondtalan nyugdíjas évek? Tegyél érte már ma!

 

 
 
 
Dicső Inez Viktória | 5 perc olvasási idő

Újévi fogadalmak helyett változtass rutinodon már ma, hogy nyugdíjas éveidet aktívan és egészségesen tudd tölteni!

 
 
 
 

Fontos tudnod, hogy mostani életviteled határozza meg a későbbi életminőségedet. Ez egyfelől rossz hír, hisz nem csinálhatsz akármit „büntetlenül” szervezeteddel, másrészt jó, hiszen rajtad múlik, hogy változtatsz-e jelenlegi rossz szokásaidon!

1. „Táplálékod legyen az orvosságod, orvosság legyen a táplálékod!”

Hippokratész bölcs mondása nem is lehetne időszerűbb, hisz magas rizikófaktorú betegségeink nagy része drámai mértékben vezethető vissza a helytelen életmódra, ezen belül is a helytelen táplálkozásra.  Legtöbben azzal védekeznek, hogy nincs idejük arra, hogy testtudatos táplálkozással foglalkozzanak. Érdekes kifogás, tekintve, hogy átlagosan napi két órát töltünk közösségi médiát böngészve.

A rossz szokás megbosszulja magát: nem csak esztétikai problémát jelent a helytelen étkezés, hanem hosszútávon diabéteszhez, szív-és érrendszeri problémákhoz, és egyéb betegségekhez vezethet.

Jó tanács: Ha nem megy egyik napról a másikra, fokozatosan szoktassuk szervezetünket a megfelelő táplálkozáshoz. Válasszunk édesség helyet egy marék bogyós gyümölcsöt, vagy egy almát. Ha a sós rágcsálnivalókat szeretjük, fogyasszunk mértékkel magvakat, ha ránk tör az éhség. Kerüljük a cukros, fehérlisztes ételeket. Gyorsan felszívódó szénhidrátok helyett részesítsük előnyben a lassúakat: sima rizs helyett basmati vagy barna rizs, bulgur, kuszkusz, hajdina stb. Kerüljük a túlzott burgonyafogyasztást, válasszunk zöldségköretet.  Böngéssz az interneten a témában a közösségi média helyett. Konzultálj egy dietetikussal, amennyiben nehézséget jelent az életmódváltás ezen része!

2. Mozogással a hosszabb életért

Számos kutatás igazolja, a rendszeres mozgás jótékony hatásait.  A teljesség igénye nélkül: csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát, a magas vérnyomás és a diabétesz kialakulásának a veszélyét. Növeli az állóképességet és a tüdőkapacitást, nő a várható élettartam, ami ráadásul jobb minőségű lesz, mint mozgásszegény életmód esetén… Ami jó hír, hogy nem csak a testünkre, hanem a lelkünkre is pozitív hatással van már heti öt alkalommal végzett fél órás mozgás is: javítja a hangulatot, segít a stressz oldásban, és még az önbizalmat is növeli.

Jó tanács: Sosem késő elkezdeni! Nem baj, ha sosem sportoltál, vagy már évek óta nem sportolsz, az első pár alkalom lesz a szokatlan/kritikus. Válassz a teljesítőképességednek megfelelő mozgásformát, amit élvezel! Csoportosan vagy egyedül? A szabadban, otthon, vagy konditeremben? Te döntesz! Számtalan lehetőség áll nyitva előtted. Amennyiben tényleg hatékony szeretnél lenni, érdemes kikérned szakember tanácsát, aki segít az igényeidnek leginkább megfelelő edzésprogramot összeállítani.

 

3. Az átlagember alvásigénye: még öt perc.

Max Kauffmann idézete remélhetőleg mosolyt csal az emberek többségének arcára, azonban érdemes tudni, hogy a kialvatlanság koránt sem tréfa.  Szív-, ér- és idegrendszeri betegségek, vérnyomás problémák, daganatok, a diabétesz is a listán van, nem beszélve a balesetekről, ami a kialvatlanság számlájára írhatóak.  Törekedjünk a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésre, ezzel is meghosszabbítva életünket!

Jó tanács: Legalább 7-8 órát aludjunk minden nap. Kutatások szerint az éjfél előtti alvás tud a legpihentetőbb lenni. Lefekvés előtt kerüljük a kütyük kék fényét, ami megzavarja szervezetünket (ideértve telefon, monitor és TV készülék kijelzőjét is!).

4. Tölts elég időt a barátaiddal és a családoddal!

Tudjuk, hogy fontos, hogy a munkádban maximumot nyújts, ezzel mi sem vagyunk másképp. Azonban ahhoz, hogy teljes és hosszú életet tudj élni, mindenképpen időt kell szakítanod rá, hogy jól érezd magad barátaid és családod társaságában. Egy jó közös program mindenképpen csökkentheti a stressz szintedet, ami egyértelműen csökkenti a potenciális megbetegedések lehetőségét.

Jó tanács: Kösd össze a kellemeset a hasznossal! Menjetek el közösen egy aktív programra (bicikli, fallabda, futás, kirándulás stb.) Így a listáról már két dolgot is kipipálhatsz, ráadásul mind ezt közösen!

5. Kezdj el gondoskodni a jövődről már most!

A fenti néhány dolog beiktatásával az életedbe már remek eséllyel pályázol a hosszú, és egészséges életre, azonban fontos felkészülnöd arra az esetre is, ha nem teljesen úgy alakulnak a dolgok, ahogy eltervezted. Ha még nincs nyugdíjbiztosításod, kösd meg még ma, hisz biztosításoddal most megnyerheted a 10 db, egyenként 200.000 ezer forint értékű MaiUtazás utalvány egyikét!

 
Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő