Erre figyeljünk használt autó adásvételénél
– 2. rész

Allianz Hungária Zrt. | 2 perc olvasási idő
Az  előző részben elkezdtük felgöngyölíteni a használtautó-vásárlás azon részleteit, amelyekhez különös alapossággal kell közelítenünk, ha minimalizálni szeretnénk az esetleges kockázatokat. Dr. Bezzegh Edina, az Allianz Hungária külső jogi szakértőjének segítségével már megismertük a szerződés formai követelményeit és a szavatosság fontosságát, most pedig a garancia, valamint a foglaló, illetve előleg közötti különbséget tisztázzuk.

 

Ne csábuljunk el a garantált nagy számoktól!

A tartós fogyasztási cikkekre, azaz az autókra is kötelező jótállást, hétköznapi szóhasználattal élve garanciát vállalni, melynek időtartama az eladási árakat figyelembe véve legalább 3 év, de persze lehet többet is, amit a legtöbb gyártó, forgalmazó meg is tesz. A szavatosságnál szigorúbb szabály értelmében a hibás teljesítésből eredő jogvita esetén a jótállás ideje alatt a gyártónak vagy forgalmazónak kell bizonyítania, hogy a hiba nem állt fenn a vásárláskor, azaz a fogyasztó csinált valamit rosszul, ami miatt a vásárolt dolog elromlott.

 

Gépjárművek esetén a jótállás általában 3 év, de vannak olyan márkák, ahol ez az idő akár 5-7 évig is terjedhet. Ez az úgynevezett kiterjesztett garancia azonban bizonyos feltételekkel, és nem mindig teljeskörűen illeti meg a vevőket. Ne csak a szám nagysága befolyásoljon minket a döntésben, hanem a garanciafeltételeket is alaposan mérlegeljük! Nézzünk utána, hogy pontosan mire terjednek ki. Az eladó, vagy a gyártó weboldalán ezek mindig megtalálhatók.

 

 

Ne aprózzuk el az anyagiakat!

Amennyiben foglaló vagy előleg kifizetésében állapodunk meg az eladóval, fontos, hogy tudjuk a különbséget a két fogalom között. A foglaló azt a felet kárpótolja, aki az adásvétel meghiúsulása esetén nem felelős a történtekért. Ha a vevő az eladónak fel nem róható okból gondolja meg magát, vagy a szerződésben foglalt időpontig nem fizeti ki a vételárat, elveszti a foglalót. Amennyiben az eladó hibájából nem jön létre az adásvétel, a vevőnek a foglaló kétszerese jár vissza. Előleg esetén bármilyen okból hiúsul is meg az adásvétel, az előlegként letett összeg visszajár a vevőnek. Bármelyik megoldás mellett is döntünk, nagyon fontos, hogy készüljön átvételi elismervény az előleg vagy foglaló kifizetéséről, a pontos összeg és feltételek megjelölésével. A vételár készpénzben történő kifizetésekor pedig mindenképpen írjunk átvételi elismervényt!

 

A segítség csak egy telefonhívásnyira van

Az Allianz Autóm Komfort csomagjának keretein belül az Allianz ügyfelei ingyenes telefonos jogsegélyszolgálatot vehetnek igénybe új, illetve használt autó vásárlása esetén, vagy a már átvett jármű kapcsán fellépő jogvitás helyzetben. A telefonos jogi tájékoztatás során alapos, személyre szabott információt és tanácsokat kaphatunk arról, milyen buktatókkal találkozhatunk, mire érdemes figyelnünk. A szolgáltatás igénybevételéhez már az is elég, ha rendelkezünk olyan járművel, aminek a biztosítása az említett csomagban van. Most ráadásul a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási szerződések díjáért az ügyfelek az Autóm Komfort csomagját kapják.