Albérletben élsz? Akkor így tudhatod biztonságban értékeidet

 

Dicső Inez Viktória | 3 perc
Nem csupán a saját ingatlannal rendelkezők csinosítgatják folytonosan otthonaikat, hanem az albérletekben élők is igyekeznek minél otthonosabbá formálni azt a lakást/lakrészt, ahol élnek. Ez értelemszerűen azzal jár, hogy bútorokkal, szőnyeg(ek)kel, elektronikai cikkekkel, fotókkal, díszekkel rendezik be. A berendezési tárgyak mellett pedig természetesen a ruhák, cipők, ékszerek is helyet kapnak a bérleményekben.

Bérlőként/albérlőként abba csak igen kevesen gondolnak bele, hogy mi történik, ha bedugva marad a vasaló, bekapcsolva felejtik a sütőt, vagy netán történik egy csőtörés.

Van, aki úgy gondolja, hogy a főbérlőnek/bérbe adónak úgyis van lakásbiztosítása (vagy egyáltalán bele sem gondol ebbe), ami úgyis fedezi egy esetleges betörés, vagy tűz során keletkező kárt. Nos, a rossz hír az, hogy ez egyáltalán nem magától értetődő.

A mi saját ingóságaink, vagyis például bútoraink, ruháink, cipőink, TV-nk, laptopunk, játékkonzolunk, tabletünk, ágyneműnk, edényeink, turmixgépünk, kenyérpirítónk azok mind-mind a saját felelősségünk, és kár esetén azt saját magunknak kell pótolnunk.
Mi a megoldás?
Bérlőként lehetőség van kizárólag a saját tulajdonunkra lakásbiztosítást kötni. Ilyenkor annyit kell tennünk, hogy lakásbiztosítás kötése során a „Mire szeretne biztosítást kötni?” kérdésre az „Ingóság” opciót választjuk ki. A kockázatviselés helyeként pedig azt a címet kell megadnunk, ahol (al)bérletben lakunk, hiszen itt találhatók értékeink.
Mire figyeljünk?

Ahogyan azt már előző posztunkban is ecseteltük, készítsünk értékeinkről egy leltárt. Vegyük számba, mennyi bútorunk, értékünk van, dokumentáljuk fotókkal, csatoljuk hozzájuk a számlát, vagy annak fényképét és tároljuk ezt biztonságos helyen, hiszen egy esetleges kár esetén biztosak lehetünk benne, hogy a felsorolásnál nem fog eszünkbe jutni, milyen értékeink vesztek oda, és biztosan lesznek, amik kimaradnak leltár hiányában a felsorolásból.

Ennek a leltárnak a birtokában aztán sokkal egyszerűbb meghatározni, hogy mekkora biztosítási összeget adjunk meg a lakásbiztosítás megkötésekor.

De mi az a biztosítási összeg? – merül fel a kérdés: a biztosítási összeg az a maximális összeg, melyet a biztosító egy káresemény bekövetkeztekor kifizethet nekünk; ezt az összeget megtaláljuk majd biztosított vagyontárgyanként és kockázatonként a biztosítási kötvényünkön is. Fontos kiemelni, hogy ez a MAXIMÁLIS kártérítési összeg! Megéri tehát pontos leltárt készíteni és összeszámolni ingóságaink összértékét, mert amekkora összeget a biztosítás megkötésekor meghatározunk, annál nagyobb összeg nem jár nekünk kár esetén (hiszen a fizetendő díjunkat is részben az alapján határozza meg a biztosító, hogy mekkora összértéket adunk meg arra vonatkozóan, amit biztosítani szeretnénk).

Megéri-e biztosítást kötni ingóságainkra? Ez attól függ. Ha gond nélkül be tudnánk szerezni egy esetleges káresemény során megsérült/eltűnt/használhatatlanná vált értékünket újra - adott esetben akár a komplett ruhatárunkat -, akkor nem szükséges. Ha azonban ehhez a „projekthez” korlátozottak az anyagi lehetőségeink, akkor mindenképp érdemes fontolóra vennünk, hiszen biztosítás terén jelen esetben néhány ezer forintos tételről beszélünk éves szinten – még akkor is, ha a legnagyobb, szinte minden eshetőségre kiterjedő védelmet választjuk.
Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő