5+1 dolog, ami mindig legyen nálunk az autóban

 

Dicső Inez Viktória | 3 perc olvasási idő

Ha beüt a probléma, nem árt, ha van nálunk néhány olyan eszköz, amelyekkel egy helyszíni „gyorssegélyt” akár magunk is végrehajthatunk, vagy csak segítenek elviselni a körülményeket a szakember megérkezéséig. Hogy mik ezek?

 

1. (Elem)lámpa

Könnyen történhet olyasmi, ami miatt este ki kell szállnunk az autóból egy kivilágítatlan területen, és ilyenkor jó szolgálatot tesz egy nálunk lévő lámpa. Érdemes megfontolni az állványos, a rögzíthető, vagy a fejre szerelhető változatot, így ugyanis mindkét kezünk szabadon maradhat. Ha elemes verziót választunk, akkor időnként nem árt ellenőrizni, hogy működnek-e még a telepek. Vannak azonban kézzel tölthetők is, ha az elemre nem szeretnénk figyelni.

2. Bikakábel

Csak vészhelyzet esetén érdemes használni, és mielőtt beszereznénk, előtte vitassuk meg a szerelőnkkel, hogy ahhoz a járműtípushoz, amelyikkel rendelkezünk, egyáltalán érdemes-e, hiszen a mai, érzékeny elektronikával ellátott autók már meglehetősen szenzitíven reagálnak egy-egy nagyobb áramlöketre. Ha végül a beszerzés mellett döntünk, ne a legolcsóbb változatot válasszuk, hiszen nem mindegy, hogy a szigetelés alatt található rézhuzal keresztmetszete milyen vastag. Egy silányabb minőségű huzal hamarabb füstöl el, mint hogy beindíthatnánk az autót.

3. Ruhák, étel, takaró

Nem árt, ha van a csomagtartóban egy tartalék pulóver (esetleg dzseki), esőkabát, vízhatlan cipő vagy váltócipő, víz, néhány szelet csokoládé, hiszen ha hidegben, esőben kell kiszállnunk „szerelni”, vagy hosszabb ideig leszünk kénytelenek várakozni, akkor ezek jó szolgálatot tehetnek.

 

 

4. Tűzoltó készülék

Habár elsőre extrémnek hangzik, hogy tűzoltó készüléket tartsunk az autóban, a járműtüzek gyakoribbak, mint gondolnánk. Adott esetben a tűzoltó készülék segítségünkre lehet egy kisebb tűz eloltásában, így megelőzhetjük a további károkat. Fontos, hogy tűz esetén felmérjük a helyzet súlyosságát, és a saját testi épségünk legyen az elsődleges szempont.

5. Defekt gyorsjavító

Ha nincs pótkerék az autónkban, és egy út közben szerzett apróbb sérülés miatt leereszt a gumiabroncs, akkor a defekt-gyorsjavítóval ideiglenesen orvosolni tudjuk a problémát. Segítségünkre lesz, ha olyan helyen járunk, ahol közel-távol nincs elérhető gumiszerviz. A spray-ben lévő folyékony gumi eltömíti a szög által ütött lyukat (a kátyú által okozott sérüléshez ez várhatóan kevés lesz), és bár tartalmaz a spray hajtógázt, a megfelelő nyomás elérése érdekében használjunk kompresszort (egy mini változat egyébként sem árt, ha van nálunk). Fontos: ez csak arra elég, hogy 50 km/h sebességgel haladva eljussunk a célunkig, de legalább az első gumijavítóig, ahol megjavíttathatjuk a sérült abroncsot.

+1. Papír alapú térkép

Bár manapság már nem ritka, hogy egyszerre több kütyü is van az autóban (okostelefon - akár 2 is - és GPS), még a 21. században is kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor lefagy a GPS és az okostelefonos navigációhoz megfelelő internetelérés sincs. Ilyenek „természetesen” épp akkor történnek meg, amikor olyan helyen járunk, ahol nem vagyunk ismerősök, sietünk, és szakad a hó vagy zuhog az eső…

És ha ez sem elég?

Minden eshetőségre azonban sajnos nem lehetünk felkészülve, és nincs az a készlet, ami az összes felmerülő hibára megoldást nyújt. Épp ezért érdemes fontolóra venni az Allianz kötelező biztosítás mellé köthető Allianz Assistance 24 kiegészítő biztosítást.

Évi 3360 Ft-ért éjjel-nappal hívható telefonszámon nyújtanak segítséget: szakembert küldenek, és ha a helyszínen nem lehet megjavítani az autónkat, akkor elszállítják. És milyen jól tud ez jönni, ha csinosan felöltözve tartunk épp egy fontos eseményre (vagy onnan haza) és defektet kapunk, vagy lemerül az akkumulátorunk és kisgyerekkel veszteglünk a szakadó esőben. Ilyenkor elég egy telefon, és rövid időn belül már érkezik is a szakszerű segítség az autónkhoz. És ami nem mellékes: ez a szolgáltatás az Európai Unió teljes területén érvényes!

Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő