5 érv, amiért feltétlenül szükséged van lakásbiztosításra 

Allianz Hungária Zrt. | 3 perc olvasási idő
Magyarországon a lakások/házak körülbelül háromnegyede biztosított – ez az európai átlaghoz képest is magas arányt jelent. Sok esetben azért kötünk biztosítást, mert kötelező, azaz például a lakásunk vásárlásához jelzáloghitelt veszünk igénybe, és ehhez feltétel, hogy rendelkezzünk lakásbiztosítással. A valóságban azonban az otthonunk biztosítása olyasmi, amivel mindenképpen rendelkeznünk kell, függetlenül attól, hogy van vagy nincsen jelzáloghitelünk. 

Az otthonunk  a legnagyobb értékünk, ezért lakásbiztosítás nélkül élni hatalmas kockázatot jelent. Nagy az esélye annak, hogy a díjakon megtakarított pénz már nem is tűnik jó üzletnek, ha nem várt kár ér bennünket. Például ha egy csőtörés miatt elázik a fél lakás vagy az esőzések során beázunk, vagy netán kirabolnak, és odalesznek a féltett értékeink. Az ilyen és hasonló, nem tervezett kiadásokhoz képest a lakásbiztosítás díja eltörpül.

Hogy segítsünk megérteni, miért van szükségünk lakásbiztosításra, számba vesszük az öt legfontosabb okot.

1. Fedezet nyújt a külső és belső károkra is

Tűz, villámcsapás, robbanás, vihar, felhőszakadás, jégverés, árvíz, földomlás, idegen tárgy rádőlése, háztartási gépek meghibásodása, csőtörés, vízkárok, üvegkárok – a leggyakrabban előforduló káresetek közül most csak néhányat soroltunk fel. Nem számít, hogy vadonatúj otthonban, vagy egy régebbi, felújításra szoruló házban élsz, bárkivel - bármikor előfordulhatnak ilyen és hasonló, költséges, váratlan külső (vihar, jégeső) és belső (fürdőszobai dugulás) károk. A lakás biztosítása az egyetlen módja annak, hogy felkészült legyél a legváratlanabb helyzetekre. 

2. A személyes vagyontárgyaidra is kiterjed a fedezet

A lakásbiztosítás az egész otthonodat védi: egyrészt az otthonod szerkezetére nyújt fedezetet, másrészt az otthonodban tartott vagyontárgyakra is. A körültekintően megkötött lakásbiztosítás segítségével megtérítjük például a rövidzárlat okozta károdat, de újra megvásárolhatod a betörés során ellopott bútorokat, ruhákat, műszaki cikkeket, kerékpárokat, szerszámokat, megjavíttathatod a biztosítási esemény miatt tönkrement konyhai eszközöket és egyéb használati tárgyaidat. Az Allianz Otthonom lakásbiztosítás vagyonbiztosítási, felelősségbiztosítási és assistance fedezeteket tartalmazó Alapbiztosításból és választható kiegészítő családi balesetbiztosításból és kiegészítő családi életbiztosításból áll, egyszóval tényleg mindenre gondolunk.

 

3. Fedezet a személyes felelősségre

Ahogy fentebb említettük, balesetek mindig történhetnek, és ebbe beletartoznak azok is, amelyekben emberek is megsérülnek. Ha vendégségbe hívod a barátaidat, és valaki megsérül az otthonodban, akkor jogilag felelős vagy a sérüléséből eredő költségekért. Ha például a barátod megcsúszik a frissen felmosott padlón, amire előzetesen ugyan felhívtad a figyelmét, akkor az ilyen esetekben a lakásbiztosítás kártérítési lehetőséget biztosíthat - ami semmiképpen sem olyan összeg, amelyet saját zsebből szeretnél kifizetni. 

4. Tűzzel kapcsolatos felelősséget is fedez

A tűzeset szerencsére nem a leggyakoribb, mégis, a legsúlyosabb károk közé tartozik. Képzeld el, hogy a munkahelyeden dolgozol, amikor az otthonodban elektromos zárlat keletkezik, amely tüzet okoz. Nemcsak a te otthonodban okoz kárt a keletkező tűz, hanem akár át is terjedhet a szomszéd lakására. Egy ilyen esetben jogilag felelősnek lehet tekinteni téged a szomszéd tulajdonában keletkezett kárért. Ha van lakásbiztosításod, akkor az az ilyen alap káresetekre is fedezetet nyújt. Ezért olyan fontos része a felelősségbiztosítás a lakásbiztosításnak.

5. Segíthet a vészhelyzet alatt és után felmerülő költségeid kifizetésében

Beletörik a kulcs a zárba, és este nem tudsz bejutni a lakásodba? A fűtési rendszer meghibásodik, és fűtés nélkül maradnál? Az ilyen vészhelyzetek esetén akár 1-2 órán belül gyorsszervizt küldünk, akinek a kiszállási és a munkadíját fedezi a lakásbiztosítási csomagban levő assistance szolgáltatás - amely a nap 24 órájában, éjjel-nappal hívható. A vagyonbiztosítás keretében a szállásköltségeidet is megtérítjük (ennek van egy időbeli és összegbeli felső határa), ha arra kényszerülsz, hogy átmeneti időre el kelljen hagyni az otthonodat, mert egy időre lakhatatlanná vált, például a jégverés tönkretette a tetőt, és a jég elárasztotta a lakóteret.

A fent felsoroltaknak akár csak az egyike következzen be, már önmagában indokolja a lakásbiztosítás meglétét, de ha a fenti érveket együtt nézzük, akkor talán nem is kérdés, mennyire fontos a lakásbiztosítás körültekintő megkötése. És ha mindezt az Allianznál teszed, gyors és megbízható kárrendezésre, egyszerű kárbejelentésre és 130 éves tapasztalatunkra biztosan támaszkodhatsz.

További kérdéseidre itt is találsz válaszokat: Allianz Otthonom lakásbiztosítás, emllett kattints ide, ha kíváncsi vagy a 2024-es lakáskampány részleteire.