Felelős befektetés és biztosítás


Globális biztosítóként, felelős befektetőként és vagyonkezelőként, az Allianz pozitív eredményekre törekszik és a fenntarthatóságot alaptevékenysége szerves részévé teszi a kockázatok kezelése és a lehetőségek kihasználása érdekében. Élen járunk az iparágban a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) kérdések kezelésében.

Mi az az „ESG”?

Az ESG a hagyományos pénzügyi szempontokat meghaladó környezeti, társadalmi és vállalatirányítási kockázatokat és lehetőségeket öleli fel.

Az ESG témakörei között megtalálható a környezetvédelem, klímaváltozás, emberi jogok, helyi közösségekre kifejtett hatás, és a dolgozóink jólléte.

Megfelelő kezelés és azonosítás hiányában az ESG kockázatok jelentősen visszahathatnak a vállalkozásokra. Az ESG kockázatok kezelése lehetőségeket is kínál, ilyen a megújuló energiahordozók biztosítása és az ezekbe történő befektetés

A fenntarthatóság beépítése termékeinkbe és szolgáltatásainkba

 Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a fenntarthatóságot valamennyi tevékenységünkbe integráljuk – a vállalkozásunk vezetésétől kezdve, a biztosítási, befektetési és vagyonkezelési megoldásainkig. Minden területen rendelkezünk olyan hosszú távú mutatóval, mely lehetővé teszi, hogy vállalkozásunk fenntarthatósági eredményeiről a nyilvánosságot informáljuk.

Fenntarthatóság a biztosításban

A fenntarthatósági szempontok biztosítási üzletágunkba történő beépítésével előnyösebb helyzetbe kerülünk a kockázatok és lehetőségek kezelésére a fenntartható fejlődés támogatása érdekében. Az érintettekkel folytatott párbeszéd révén értéket teremtünk, és célunk, hogy megosszuk szakértelmünket a biztosítási ágazattal a kockázatok csökkentése terén. 

A 2020-ban végbement 430 tranzakcióval szemben 2021-ben 850 biztosítási tranzakciót értékeltünk fenntarthatósági kockázatok tekintetében. 

Fenntarthatóság a saját befektetéseinkben

Eszköztulajdonosként az Allianz saját eszközeit fekteti be – elsősorban a biztosítási ügyfelektől beszedett biztosítási díjakat. Célunk, hogy tartós, pozitív örökséget hozzunk létre ezeken a befektetéseken keresztül.

2021-ben több mint 849 milliárd eurót fektettünk be eszközosztályok széles körébe, és a fenntartható befektetéseink összesen 123,1 milliárd eurót tettek ki. 

Fenntarthatóság a vagyonkezelésben

Széles körben kínálunk részvény-, rögzített hozamú és alternatív befektetési stratégiákat, termékeket és megoldásokat vagyonkezelői ügyfeleink részére – a lakossági alapok befektetőitől az intézményi ügyfelekig. A világ egyik legnagyobb, az eszközöket aktívan kezelő vagyonkezelőjeként jó pozícióból kínálunk ESG és felelős befektetési megoldásokat.

Két fő vagyonkezelő üzletágunk az Allianz Global Investors és a PIMCO. Fenntarthatósággal kapcsolatos befektetéseink összességében 387,4 milliárd euróra nőttek 2021-ben. 

ALLIANZ GI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉS 2021

A nettó zéró elérése nemcsak a kibocsátás csökkentését és a mai üzleti modellek folytatását jelenti. A nettó zéró gazdaság mélyreható változásokat és lehetőségeket eredményez. Azok számára, akik készek az élre állni, új üzleti lehetőségeket és jelentős eredményeket kínál.”

Fenntarthatósági integrációs megközelítésünk

Iparágvezető szabályokat és eszközöket alakítottunk ki arra, hogy az ESG-t csoportszinten beépítsük kockázatkezelési, jegyzési, befektetési és vagyonkezelői tevékenységünkbe. 

ISMERJE MEG ESG MEGKÖZELÍTÉSÜNKET

Fenntartható innováció

A felelős és innovatív megoldások nyújtása komoly lehetőséget jelent vállalkozásunk gyarapítására, és arra, hogy hozzájáruljunk egy fenntartható, alacsony karbonkibocsátású jövő eléréséhez.

2021-ben „Fenntartható Megoldások” programunk keretében összesen 1.484,7 millió euró jövedelemre tettünk szert 339 fenntartható megoldás által. 

Ezek a következők:

• 91 fenntartható biztosítási megoldás;

• 30 feltörekvő fogyasztói megoldás;

• 41 fenntarthatósági elemet tartalmazó biztosítási megoldás;

• 177 fenntartható vagyonkezelési megoldás;

• 123,1 milliárd euró fenntarthatósági tematikájú befektetés; és

• harmadik felek által kezelt eszközök 387,4 milliárd euró értékben, fenntarthatósági/ESG stratégiákba befektetve.

 

Szeretnél még többet tudni a befektetésekről és biztosításokról?

Mi boldogan segítünk!