Véget ért a felkészülés, a magyarok már várják a paraúszó vb rajtját

 
 
 
 
 
 
 
 

Baranyai Balázs | 4 perc olvasási idő

Hamarosan kezdetét veszi az Allianz paraúszó világbajnokság Londonban, ahol több magyar versenyző is komoly esélyekkel indul majd. Sportolóink a felkészülésükről és céljaikról osztották meg a gondolataikat.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Az Allianz már 2006 óta támogatja a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságot (IPC) és azóta kiemelt szponzorává vált a nagyobb paralimpiai eseményeknek is. Ennek oka az elhivatottság: ezeken a versenyeken páratlan, különleges emberek mérettetik meg magukat. Olyan egyének, akik ismerik az élet nehéz oldalát, de kemény munkával és önbizalommal, valamint céltudatos fejlődéssel a sportban és a magánéletben is ki tudtak teljesedni – inspirálva mindannyiunkat. 

Ezen a héten Londonban ismét átélhetünk majd néhány csodás pillanatot általuk – remélhetőleg minél több magyar érem kíséretében. Dr. Sós Csaba szövetségi kapitány és Becsey János vezetőedző irányítja a szakmai stábot, amely összesen 6 érmet vár a magyar csapattól ezen az úszó vb-n. Összesen 8 sportoló képviseli hazánkat a tornán, akik már a múlt héten megérkeztek a helyszínre – segítve ezzel az akklimatizálódást, hogy minél jobb formában várhassák majd a futamokat.

 
„Úgy érzem, jól sikerült a felkészülés. Sokat dolgoztunk, odafigyeltünk a fizikai munkára, az étkezésre és a pszichés állapotomra is. Úgy érzem, mindent el tudtunk végezni, amit terveztünk.” Mondta Illés Fanni, aki az egyik fő magyar éremesélyesünk.  „Már nagyon várom. Jóleső izgatottság van bennem. Az első nap úszom a fő számomat, a 100m mellet, amelyen tavaly Dublinban Európa-bajnok lettem. Kíváncsi vagyok, hogy sikerül-e a világbajnoki mezőnyben is jó helyezést elérnem és a futamaimban milyen időeredményekre leszek képes. (…) Érmet szeretnék nyerni. Nagyon boldog lennék, ha a 3 éve úszott egyéni csúcsom közelében tudnék úszni  – az egy nagyon jó visszaigazolás lenne, illetve jó előjel a tokiói paralimpiára. Ebben a szakaszban, egy évvel a játékok előtt már minden eredmény számít a kvalifikáció miatt, nem lehet hátradőlni!” – zárta Illés Fanni.

Szintén optimista Pap Bianka is, akinek ezüst- és bronzérme is volt már paralimpián, egyébként pedig világ- és Európa bajnok úszó.

„Szerintem elég jól sikerült a felkészülés, nagyon sok és kemény edzés van mögöttem. Nyáron sajnos volt egy mandulagyulladásom, de szerencsére gyorsan túl tudtam lépni rajta, de nem jött jókor…  Igyekszem mindig a maximumot kihozni magamból az adott állapothoz mérten, és magamat legyőzni – ez a legfontosabb. (…) Alig várom, hogy rajtkőre léphessek és versenyezzek egy jót,amit szeretnék élvezni , és nem teherként felfogni. Az edzőm, Szabó Álmos is szokta mondani, és igaz is: versenyző típus vagyok, akkor kezdem el élvezni igazán, amikor a rajtkőre állunk. Kiscicából azonnal oroszlán leszek, aki alig várja, hogy széttépje a többieket”. 

„Nem szeretnék semmilyen terhet felvenni és cipelni, többen ütköztek már ebbe a hibába és nem lett jó vége. Persze vannak felém elvárások, hiszen eddig minden versenyről éremmel térhettem haza, de volt már olyan versenyszámom, ahol csalódottan jöttem ki a medencéből, mert legyőztek. Ezt is meg kellett tanulnom, hogy hogyan lépjek túl a csalódottságon és csináljam tovább. Vannak időeredmények a fejemben, amiknek örülnék, és tudom, hogy képes vagyok rá, de próbálom lazábbra venni. Azt tapasztaltam, hogy ilyenkor úszok a legjobban, ha nem feszülök rá. Tényleg csak élvezni szeretném a versenyt és kihozni magamból a maximumot. Drukkoljatok nekünk!”  – mondta Pap Bianka.

A Paraúszó világbajnokság szeptember 9. és 12. között kerül megrendezésre. 

A magyar csapat tagjai:

Illés Fanni, Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Száraz Evelin, Iván Bence, Tóth Tamás.