Szabályos-e a gallytörő rács használata?

 
 
 
 
 
 
 
 

DAS | 2 perc olvasási idő

Az autód megfelelő védelme fontos, akár kötelező biztosításról, akár cascoról van szó. A vendégposztot a D.A.S. Jogszerviznek köszönhetjük.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A gépjárművek átalakítására vonatkozó előírások – sokszor még szakember számára is – átláthatatlan rengeteget képeznek. Az egyszeri autós ráadásul nem is gondol arra, hogy egy gallytörő rács felszerelése tuningnak minősül. Mindezek mellett a kínai webáruházak, melyeknél bármilyen rakéta legutolsó alkatrésze is beszerezhető, nem hívják fel a figyelmet arra, hogy a pisztácia elfogyott, csokoládé pedig nem is volt – vagyis bár megvásárolható, de nem EU kompatibilis az adott termék.
 
Márpedig az, hogy a gépjárműveken növekvő mértékben alkalmaznak kiegészítő elülső védelmet nyújtó rendszereket a tulajdonosok, a jogalkotót lépésre ösztönözte. Ezek a rendszerek ugyanis ütközés esetén veszélyeztethetik a gyalogosok és egyéb úthasználók biztonságát.
 

Ennek megfelelően jelenleg csak eredeti felszerelésként vásárolt gallytörők alkalmazhatók, mely esetben a szabályos megfelelőségért a gyártó és eladó lesz a felelős. Ha mégis utólag, külön egységként szeretnénk beszereltetni, úgy a gallytörő rácsnak műbizonylattal kell rendelkeznie, és a forgalmi engedélybe be kell vezetni a vizsga során.

Fentiek miatt győződjünk meg róla, hogy a műbizonylattal rendelkező gallytörő rács alkalmas arra a funkcióra, amire használni szeretnénk, és a felszerelés költségeit és a vizsgáztatást csak akkor vegyük a nyakunkba, ha – az optikai tuningon túl – az praktikusnak is bizonyul.