Síruházat—Praktikusan, kényelmesen!

 
 
 
 
 

Dicső Inez Viktória | 4 perc olvasási idő

A megfelelő sífelszereléshez hozzátartozik a ruházat is, ami megvéd minket az időjárási viszontagságoktól. Nem mindegy, mit viselünk a pályán, és hogyan!

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Korábbi bejegyzésünkben már volt szó arról, hogyan válasszuk ki a megfelelő sífelszerelést.
Most segítünk megtalálni a tökéletes ruhadarabokat, hogy egész nap kényelmesen csúszhass a pályán!

Síöltözetünknek mindössze három rétegből, és a megfelelő kiegészítőkből kell állnia. Vegyük őket sorra!

Aláöltözet

Ha épp a síruházati osztályon/szaküzletben nézelődünk, és „first layer” vagy „base layer” kifejezéssel találkozunk, jó helyen járunk. Az első réteget, azaz az aláöltözetet közvetlenül a testünkre öltjük, erre fogjuk a következő rétegeket rávenni. Speciális, téli sportokhoz kialakított szövésüknek és anyaguknak köszönhetően a nedvességet elvezetik az anyag külső felületére, hogy onnan könnyen elpárologjon. Így amíg száraz maradsz, kényelmesen és melegen is tart, még akkor is, ha megállsz pihenni.  Mindenképp kerüljük a pamut aláöltözetet! Magába szívja a nedvességet, így nehezebben szárad, így könnyű benne megfázni.

Melegítő réteg

A második réteg állhat több darabból is, ez attól függ, mennyire van hideg kint, vagy éppen mennyire vagyunk fázósak (ezt síelés során általában kitapasztalja az ember).  A szakboltokban többféle vastagságú és kialakítású pulóverből válogathatsz, leginkább polar anyagból, ami a legjobb, hisz melegen tart hosszútávon is.  Ne válassz túl feszes darabot, de a túl bő sem jó. Fő a kényelem.

 

A „külső réteg” vagyis a síkabát

Fontos tudni, hogy a sí és a snowboard kabátok eltérő kialakításúak. Míg a síkabát szűkebb szabású, mivel a karokat és a törzset kevesebbet mozgatjuk sportolás közben, addig a snowboardozás közben bővebb kabátra van szükség. A síkabátokaton több szellőző betét található, számos praktikus zsebbel vannak ellátva, sőt, sokszor a síbérletnek is kialakítanak külön bújtatót. A kabát belsejében hófogó biztosítja a komfortérzetünket, illetve a kapucnik általában levehetőek, állíthatóak.

Fontos, hogy olyat válasszunk, aminek a vízállósága (ezt jelölik a kabátokon) 5000 mm felett legyen, ez átlagos időjárás mellett megfelelő, 10000 mm felett azonban már szélsőségesebb körülmények között is biztosan kényelmes marad a síelés.

A sínadrág

A sínadrágra is igaz, hogy szűkebb szabású, mint a snowboardosok által hordott nadrág. Olyat válasszunk, ami a boka részénél megerősíttet, mivel ez extra védelmet nyújt a sílécek okozta síelések ellen.

Az ördög a részletekben rejlik

Igencsak megkeserítheti a pályán töltött óráinkat, ha hiányoznak, vagy nem megfelelőek a kiegészítőink.

A biztonságos síelés elengedhetetlen kelléke a megfelelő síszemüveg, ami nem párásodik, és szűri a fényt. Minden időjárási viszonyban ajánlott viselni, ráadásul már olyan síszemüvegeket is gyártanak, amiket optikai szemüveggel együtt is lehet használni. A lencseszínekről kérdezzük a szakbolti eladókat, melyiket érdemes választanunk. Sose húzzuk túl szorosra a pántját, mert akadályozza keringésünket.

A sízokni kiválasztásánál a legfontosabb, hogy hosszúszárú zoknit válasszunk, ami meg van erősítve a sípcsontnál, illetve a sarokrésznél.

Ahogy a külső ruházatnál, úgy a kesztyűnél is fontos annak vízállósága. Ezen felül próbáljuk fel a kesztyűt, teszteljük, milyen a tépőzárakat és a behúzóját kezelni, illetve milyen lenne benne egy síbotot fogni.

Sapkák közül a nekünk leginkább tetszőt érdemes választani, már kaphatóak szélálló betéttel ellátott darabok is. Nem árt, ha beszerzünk „pótsapkát” is.

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni a megfelelő utasbiztosítás megkötését, az Allianz Téli Sportok utasbiztosítással, vagy ha pályán kívül is szeretnéd élvezni a csúszást az Allianz Extrém Sportok utasbiztosítással a legnagyobb biztonságban érezheted magad. Ráadásul most az Allianz és a Heavy Tools közös játékával két fős alpesi utazást, és minőségi síruházatot nyerhetsz!

Részletekért látogasd meg a nyereményjáték oldalunkat!

 
Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő