Rossz szomszédság—5 tipikus szomszéd, akit túl kell élnünk

 
 
 
 

Dicső Inez Viktória | 4 perc olvasási idő

Bármilyen formában is élünk egymás mellett szomszédainkkal, előfordulhatnak súrlódások az együttélés során. Összegyűjtöttünk pár szomszéd-típust, akik megadják a lakóközösségeink sava-borsát. Ugye ismerősek?

 
 
 
 
 
 

1. A megfigyelő

Általában az egész nap rendelkezésére áll, hogy összegyűjtsön minden „fontos” információt minden egyes lakóról, és azok látogatóiról. Szereti a nyitott ablakokat, és a lépcsőházi beszélgetéseket, hisz így nem marad le semmiről. A megfigyelés mellett az összegyűjtött információkat előszeretettel adja tovább kéretlenül is. Vitás helyzetekben mindig annak a pártján áll, akivel éppen beszélget, legközelebb azonban az „ellenfél” oldalán lesz. Mindenkiről „mindent” tud, és meg is van a véleménye, amit szeret hangoztatni. Ennek a szomszédtípusnak az előnye, hogyha gyanús mozgást észlel a környéken, vagy a házban, értesíti a lakóközösséget. Ha rajta múlik, biztos nem feledkezünk meg a gázóra leolvasók érkezéséről.

2. A hangos

A hangos szomszéd számtalan formában tudja megkeseríteni életünket. A teljesség igénye nélkül ide sorolandó:

  • A nagyothalló, aki minden napszakban TV-t/rádiót/zenét üvöltet maximum hangerőn
  • A házibulik királya/királynője, akire ha rászólsz hajnali kettőkor, hogy már szeretnél pihenni egy kicsit, közli, hogy megkeseredett vagy, és inkább szerezz Te is magadnak társaságot
  • A felújító, akinek mindig van valami felújítandó a lakásába, és folyamatosan fúrással és kopácsolással „szórakoztatja” a lakóközösséget
  • 100 decibel, aki nyitott ajtókkal, mélynyomó kíséretével mossa tisztára az autóját kívül-belül, mindezt három órán keresztül, természetesen hétvégén, vagy az esti órákban
  • A trappoló, akinek a szuperképessége, hogy mezítláb is olyan hangosan tud közlekedni, hogy pontosan tudod, melyik helyiségben van épp. Bónusz, aki mindezt magassarkú cipőben teszi, órákon keresztül. Miért?
  • Az éjjeli takarító rendszerint éjszaka szeret porszívózni, üvegeket szortírozni, húst klopfolni, és minden olyan házimunkát elvégezni, ami nagyobb zajjal jár.
  • A megmagyarázhatatlan tevékenységet űzőknél nem tudod eldönteni, bowling-oznak, szumó-bajnokságot rendeznek-e, vagy valamilyen extrém sportnak hódolnak a feletted-melletted-alattad, mindenesetre hangosak, és egyben zavaróak is.
 

3. A szagos

A szagos szomszédság tipikus példái:

  • A gyárkémény, aki folyamatosan füstöl, és egyáltalán nincs tekintettel a lakóközösség többi tagjára. Erkélyen, gangon, lépcsőházban, liftben, és az összes közös területen előszeretettel dohányzik, csikkjeit nem rest szanaszét dobálni. Szóbeli figyelmeztetések nem hatnak rá, így mindenki „élvezheti” a füstöt környezetében.
  • A séf, akinek fő alapanyaga hagyma hagymával. Ha főz, mindenki tudja mi lesz az ebéd, mivel bejárati ajtaját tárva-nyitva hagyja szellőztetés gyanánt. Valamilyen okból kifolyólag minden ételének alapja a dinsztelt hagyma, de az olajos, rántott ételeket is kedveli. Gyakran odakozmál az alap, amit az egész ház szagolgat órákig.
  • A szemetes, akinek az enyhébb esete az, aki a szemetét nem kidobja, hanem az ajtaja elé helyezi a szemeteszsákokat a folyosón, vagy a gangon, ezzel kellemetlenséget okozva az arra közlekedőknek. Súlyosabb esete a gyűjtögető-és szemetes, akinek a lakását már olyannyira ellepte a szemét, hogy csótányok, és egyéb kártevők is megjelennek már, veszélyeztetve a többi lakást, vagy házat.

4. A különc

A különc szomszéd nem megfigyelő típus, hangos, esetleg szagos, azonban nem tud vele a lakóközösség dűlőre jutni. Mindig ő az, aki megtorpedózza a beruházásokat, felújításokat, ami a közösség javát szolgálná. Minden változásnak ellenáll, ennek köszönhetően nem halad előre semmi. Különcködése megjelenhet a passzív-agresszív módon is, a faliújságon hagyott üzenetekben, akár anonim módon is. Persze mindenki tudja, hogy ő volt az.

5. A figyelmetlen

Szomszédunk lehet, hogy fáradt, vagy túl sok dologba kezdett bele egyszerre, esetleg csak szimplán figyelmetlen. A végeredményen nem változtat: potenciális veszélyt jelent. A sütőben odaégeti a vacsoráját, a vasalót, vagy egyéb elektromos eszközt bedugva hagyja, de a fürdővízről is megfeledkezhet, vagy nem veszi észre, hogy a mosógépből ömlik a víz.

A figyelmetlen szomszéd rendszerint felettünk lakik, és minket áztat el. Az ilyen károk esetén, ha megfelelő lakásbiztosításunk van, akkor a biztosítóra számíthatunk.

Gondoskodj róla, hogy lakásodat biztonságban tudd, attól függetlenül, milyen jó, vagy rossz szomszédok vesznek körül! :)

 
Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő