Te jól érzed magad a nyaraláson, de vajon az otthonoddal is minden rendben?

Dicső Inez Viktória | 4 perc olvasási idő
Korábbi posztjainkban szó volt az egészségtudatos üdülésről, a fesztiválszezonról, ráadásul a következő hetekben is tartogatunk nektek hasznos és érdekes utazáshoz kapcsolódó témákat, azonban muszáj néhány szót ejtenünk az otthon hagyott értékek biztonságáról is.

Megvan a tökéletes helyszín, szállás, program, mindent sikerült időben leszervezni a várva várt nyaraláshoz, fesztiválozáshoz. Jó érzés, ugye?

Azonban az, hogy Görögországban hétágra süt a nap, és egy kósza felhő sem árnyékolja be a parti sütkérezésünket, nem azt jelenti, hogy itthon is ilyen remek idő van. Az utóbbi hetek szeszélyes, időnként szélsőséges időjárása arra figyelmeztet minket, hogy nem érdemes otthonunkat a véletlenre bízni a távol töltött idő alatt sem.

Ne csak a célállomásunk időjárását figyeljük indulás előtt!

Győződjünk meg arról is, várható-e viharos időjárás lakhelyünkön. Amennyiben igen, gépjárműveinket próbáljuk fedett helyen parkoltatni a nyaralás ideje alatt, ha ezt nem tudjuk megoldani, akkor kerüljük a fák alatti parkolást. Ha kifogástalan időt ígér az időjárás jelentés, akkor is érdemes megfogadni tanácsainkat, hisz egy vihar egyik percről a másikra váratlanul lecsaphat.

  1. Indulás előtt ellenőrizzük, hogy az összes nyílászárót bezártuk-e.
  2. A teraszunkon/erkélyünkön ne hagyjunk szél által könnyedén mozdítható tárgyakat.
  3. Ahol lehetséges, áramtalanítsunk a lakásban (elosztók lekapcsolása stb.).
  4. Amennyiben vannak, érdemes a redőnyeinket leeresztve hagyni.

Távollétünk alatt nem csak az időjárás veszélyeztetheti értékeinket, egy betöréses lopás, vagy lopáskár is könnyebben érheti ilyenkor otthonunkat.

Ezekre a káreseményekre már az Allianz Otthonbiztosítás Light csomagja is fedezetet nyújt.

Ahhoz, hogy megelőzzük ezeket az eseményeket, elsőként mindenképpen győződjünk meg róla, hogy lehetőségeink szerint mindent megtettünk-e otthonunk védelméért. (összes zár zárt állapotban van, riasztó aktiválásra került, amennyiben rendelkezésünkre áll stb.).

Ha hosszabb időre utazunk el, kérjük meg rokonainkat/barátainkat, hogy postaládánkat pár naponta ürítsék ki, mert az „érdeklődök” a felgyűlt papírhalmokból következtethetnek arra, hogy távol vagyunk már egy ideje.

A Facebook is veszélyt hordozhat

Sokan éppen a távollétük, vagy nyaralásuk alatt állítják be ideiglenes profilképeiket, így a betörők számára ez a beállítási lehetőség jelentheti a paradicsomot. Ha ezeken az oldalakon böngésznek, megbizonyosodhatnak róla, ki van éppen szabadságon, mely lakások maradnak lakó nélkül. Érdemes tehát képeinket hazatérés után posztolnunk.

Az otthonunkban készült képek közzétételével szintén vigyázni kell, hiszen ezekből a bűnözők tájékozódhatnak a lakásunkban található értékekről. A közösségi portálok nem megfelelő használatával tehát teljes képet festhetünk a betörőknek arról, hogy mikor és hova érdemes „ellátogatniuk”.

Reméljük sikerült pár hasznos tanáccsal szolgálni indulás előtt. Megfelelő odafigyeléssel, és Allianz otthonbiztosítással nyugodtan dőlhetsz hátra a nyaralásod alatt! 

Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő