Országok és szigetek ahol aktív pihenést válassz

Local's Lore | 4 perc olvasási idő
Ha esetleg a városi látképet havas csúcsokra, a zöld 50 árnyalatára vagy a tavak és az óceán kékjére, zöldjére cserélnéd, akkor az alábbi 5 célpont Neked szól! 

A 21. századi ember egyre nehezebben tud kikapcsolni a millió minket érő ingernek köszönhetően, így az aktív pihenés, ezzel együtt pedig a vadregényes desztinációk egyre gyakrabban váltják ki a puszta városnézést. A csodás táj és az extra erőfeszítés garantáltan kizökkent a mindennapi rutinból. Márpedig erre időről időre mindenkinek szüksége van.

A Portugáliához tartozó szigetcsoport az Atlanti-óceánon helyezkedik el, 1500 km távolságra Lisszabontól és mintegy 3900 km távolságra Észak-Amerikától. Az Azori-szigetekhez tartozó legnagyobb és legnépszerűbb sziget, São Miguel, akár februárban is tökéletes utazási célpont lehet mind az éghajlatnak köszönhető enyhe időjárás, mind pedig az “off season” miatt. Az Azori-szigeteken szubtrópusi klíma van, egyetlen nap alatt lehet napsütés és hőség vagy éppen szél és intenzív eső, de a vadregényes táj mindenféle időjárási körülmény között szemet gyönyörködtető. A szivárványok szinte mindennapos jelenségek. A sziget rengeteg izgalmas túraútvonalat, titkos szörfözési lehetőséget rejt, de São Miguel például híres még mézédes ananászairól is, melyeket az üvegházakban egész éven át tudnak érlelni. Európa egyetlen tea ültetvénye is São Miguel szigetén található, amely 1883 óta üzemel. Pihenésként lokál fekete és zöld teát kóstolhatunk a tea ültetvénnyel körbezárt tea gyárban.

Ázsia és Európa találkozásánál, a Nagy-és Kis-Kaukázus metszésében találod Grúziát, mely az elmúlt években közkedvelt desztináció lett a magyarok körében is. Az érintetlen hegyi tájak ősi katedrálisokat rejtenek, a lankás, zöld völgyekben a világ legrégebbi szőlőtőkéi húzódnak, a mesebeli hegyei és lágy dombjai pedig a túrázók igazi paradicsomaként ismertek. Grúzia éghajlata területéhez mérten szélsőségesen változatos; míg szeptemberben Tbilisziben még könnyedén 30 fok üdvözölhet, pár óra távolságra Kazbegi környékén már mínuszok tombolnak. A Nagy-Kaukázusban való túrázásra július-szeptember között a legmegfelelőbb az idő.  A grúz ételek mellett érdemes kipróbálni a világszerte híres grúz borokat is, illetve az aktív pihenés lezárásaként megmártózni egy grúz fürdőben.

Ausztria sokszínűsége páratlan, ami azért is jó hír számunkra, mert relatívan közel van hazánkhoz. Akár egy jó túrázásra, síelésre vagy egy kis fürdőzésre vágynánk, Ausztria mindig, minden szezonban jó ötlet. Egyik kedvenc túraútvonalunk a Stausee Mooserboden víztározó (mely részben busszal, részben felvonóval is megközelíthető) körül található, másik pedig a Grosslockner gleccsernél. Ausztria és az egész Alpok leglátványosabb, legcsodálatosabb és leghíresebb panorámaútjai közé számító Grossglockner Hochalpenstrasse a Magas-Tauern Nemzeti Park grandiózus, magashegységi tájain kanyarog. A 48 km hosszú, általában májustól októberig járható, fizetős alpesi úton több mint 2500 méteres magasságig autózhatunk fel, testközelből figyelhetjük meg Ausztria legnagyobb gleccserét, a Grossglocknert. Ha inkább síelnénk, akkor a stájerországi Schladming - Dachstein sírégióhoz tartozó Dachstein Gleccser a hazánkhoz legközelebb eső gleccser síterep, különböző nehézségű és hosszúságú sípályákkal.

Izland egy igazi bakancslistás helyszín, főleg mióta fapados járatok is közlekednek Reykjavíkba. Területe alig nagyobb hazánkénál, de mindössze körülbelül 325 000-en lakják, ezzel kontinensünk legritkábban lakott országa. Így hát maradt bőven érintetlen terület az országban a turisták növekvő száma ellenére is. A kiutazásra a legjavasoltabb periódus májustól szeptemberig tart. Százméteres vízesések, drámai sziklás tengerpartok, lávamezők, gőzölgő, füstölgő geotermikus zónák, természetes hőforrások vagy a sarki fény csak egy-kettő azon természeti látványosságok közül, amiért érdemes Izlandra látogatni. Az Aurora Borealis megcsodálásához türelemre és szerencsére is szükségünk van, de egyébként az április-szeptember közötti időszak az ideális, az év többi részében túl világos van, és alig, vagy egyáltalán nem észlelhető a jelenség.

Bulgáriát a legtöbben tengerpartja miatt kedvelik, ismerik, de kevesen tudják azonban, hogy az ország igazi paradicsom a túrázók és a síelni vágyók számára is. Bulgária a Rila és a Pirin hegységek hazája. Itt található a Balkán legmagasabb csúcsa, rengeteg gleccsertó, sziklás hegyoldalak és fenyők. A Rila Bulgária igazi gyöngyszeme. A hegységet nagyjából teljesen lefedő Rila Nemzeti Park csodálatos dolgokat rejt: több tucat túraösvény, több mint 200 tengerszem, pazar csúcsok, hatalmas fennsíkok, sípályák és gazdag élővilág. Az elszántabbaknak szívből ajánljuk a menedékházakat szállás gyanánt és a bolgár vendégszeretetet finom falatokkal megspékelve a hegyi “hüttékben”. A csodás táj és az extra erőfeszítés garantáltan kizökkentett a mindennapi rutinból. Márpedig erre időről időre mindenkinek szüksége van.

Az Extrém Sportok utasbiztosítást az igazi kalandvágyóknak ajánljuk, akik számára az extrém vagy a pályán kívüli téli sportolás, illetve a hegyek meghódítása jelenti a kikapcsolódást. Utóbbiról nem árt tudni, hogy nem csupán a hegycsúcsokat érinti, hiszen például egy 3000 méter feletti túrázás már hegymászásnak minősül*. A Téli Sportok utasbiztosításunkat pedig a téli sportok szerelmeseinek ajánljuk, akik az arra kijelölt pályákon szeretnek sportolni.

*További információ az Allianz  utasbiztosítások Általános Szerződési Feltételek és Ügyfél-tájékoztatóban érhető el.

Ne feledd, hogy a  Local’s Lore APP-el  kedvenc outdoor helyeidet is összegyűjtheted!