Műanyagmentes világ – Legyen minden nap a Föld Napja!

 

 
 
 
 
Dicső Inez Viktória | 3 perc olvasási idő

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Április 22-én világszerte immáron 48.alkalommal rendezik meg a Föld Napját. Idén kiemelt téma a műanyaghasználat visszaszorítása.

 
 
 
 
 

Tegyél a túlfogyasztás ellen, élj műanyagok nélkül Te is!

1970-ben világszerte milliók vonultak az utcára, hogy felhívják a figyelmet az iparosodás okozta negatív környezeti hatásokra. Azóta minden évben április 22-én megrendezik a Föld Napját, ami a környezetünk védelmének fontosságát hivatott hirdetni. Minden évben más-más terület van fókuszban, idén a bolygónkat fojtogató műanyagszennyezés.

Ennek a fontos témának apropóján most összegyűjtöttünk néhány tippet, amivel a mindennapokban Te is csökkentheted a műanyag felhasználásodat, ezzel is védve környezetünket.

Néhány apróság csupán, azonban ha ezekre odafigyelsz, rengeteget segítesz!

Műanyagzacskó? Nem, köszönöm!

Mindig vigyél magaddal összehajtatható textilszatyrot. Nem elég, hogy manapság már nagyon stílusos darabokat is lehet kapni, nem foglalnak sok helyet, és a kasszánál nem kell bosszankodnod, hogy felszámolnak külön pénzt a zacskóért. aJHaH A zöldségeket, gyümölcsöket se tedd egyenként külön csomagolásba, nélküle is könnyedén haza tudod vinni azokat, és a lemérni is le lehet őket extra csomagolás nélkül is. Ha mégis otthon felejtetted a szatyrodat, válassz papírzacskót, de semmiképpen sem műanyagot. Nem bonyolult, ugye? Máris sokat tettél a földünkért.

Töltsd újra!

Mondj nemet a műanyag vizes palackokra! Vigyél magaddal saját, újratölthető palackot, amik nem csak, hogy praktikusak, de nagyon szépek is tudnak lenni. Ötletes feliratokkal is kifejezheted magad, ráadásul a környezetedet sem szennyezed minden egyes palackozott víz vásárlásakor.  Nem utolsó sorban pénzt is spórolsz.

Ugyanez igaz a kávéra és a teára is: A műanyagpohár, a műanyag fedő, és minden más csomagolóanyag több mint száz évig rombolja a természetet. Fektess be egy kerámia vagy fém újrahasználható bögrébe, és vidd büszkén magaddal az italodat annak tudatában, hogy ma is tettél valamit a környezetedért.

 

20 percért 500 év? Szívás…

Egy átlagos szívószál lebomlási ideje 500 év, és mindössze nagyjából 20 percig használjuk. Óriási károkat okozunk a töménytelen szívószál fogyasztásunkkal, mivel nagy részük sajnos a tavakban, tengerekben, óceánokban köt ki, és visszafordíthatatlan károkat okoz élővilágunknak.

Amennyiben ragaszkodsz a szívószálhoz, szerezz be néhány fémből, vagy üvegből készült többször használható szívószálat, és mindig legyen nálad egy. Milyen jó érzés, hogy az italod elfogyasztásával nem veszélyezteted feleslegesen az élővilágot!

Inkább papír!

Amennyiben elkerülhetetlen, hogy elcsomagoltass valamit, és lehetséges, mindenképpen válaszd a papírt. Alapvetően könnyebben újrahaszonsítható, és hamarabb is bomlik le, mint a műanyag. Akármilyen profilú az üzlet, akár pékség, étterem, vagy egy ajándékbolt, kérd meg az eladót, hogy papírba/kartondobozba csomagolja az árut, és ne műanyagzacskóba, vagy műanyagdobozba.

Ha ezeket az apró dolgokat szem előtt tartod mindennapi rutinod során, már rengeteget tettél a műanyagmentes világunk érdekében. Ha többet akarsz tudni a témáról, keresd fel a Föld Napja oldalát, ahol azt is ki tudod számolni, nagyjából mekkora a jelenlegi műanyagszennyezésed.

Az Allianz-nál mi is elkötelezett támogatói vagyunk a fenntarthatóságnak. Az éghajlatváltozással szolgáltatóként ugyan kevésbé tudjuk felvenni a harcot, mint egy termékeket gyártó társaság, azonban a zöld székház kialakításával jelentős lépést tettünk környezeti terhelésünk csökkentésében. 


Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő