Mini kikapcsolódás Grazban

 
 
 
 
 
 

Local's Lore | 4 perc olvasási idő
Január örömére egy olyan desztinációt ajánlunk Nektek, amely tökéletes célpont lehet bármelyik (nem csak) téli hétvégére. A Local's Lore vendégposztját olvashatjátok.

Graz éppen annyira van messze, hogy elég legyen egyetlen éjszakára szállást foglalni, vagy akár reggel korán elindulni és este hazaérkezni. Habár a látnivalókból nincs hiány. Nem utolsó szempont az sem, hogy a hangulatos város egyszerre nyújt izgalmas menedéket a hideg elől a gazdag kulturális szcénájának és gasztronómiai célpontjainak köszönhetően, ugyanakkor a távolban felsejlenek a havas hegycsúcsok is a téli hangulat fokozásához. Két napos tartózkodás esetén érdemes akár a városhoz egy közelebb eső túraútvonalat is kipróbálni.

Graz, Ausztria második legnépesebb városa. Az óvárost az UNESCO 1999-ben felvette a Világörökség-listára, mivel a történelmi városrész kifogástalan állapotban maradt meg. A híres óratoronnyal büszkélkedő Schlossberg körül az évszázadok alatt egyedülálló városkép alakult ki, amit már csak a csodás kilátásért is érdemes meghódítani. A Schlossbergre egyébként siklóval, lifttel és gyalog lehet feljutni. Mi ez utóbbit javasoljuk jó idő és megfelelő egészségügyi állapot esetén.

Mielőtt abba a tévhitbe esnénk, hogy Graznak nincs modern arca, vessünk egy közelebbi pillantást a Schlossbergről elénk táruló látképre. Hosszú éveken át az óratorony számított Graz szimbólumának, időközben azonban a város egy-két új építészeti ismertetőjegyre is szert tett. Többek között a Kunsthaus Grazra, amelyet a helybeliek előszeretettel hívnak „barátságos idegennek” is. A stájer tartományi fővárosban már évek óta nagyszerűen kombinálják egymással a modern és klasszikus értékeket – lassan már önálló hagyományt teremtett ezáltal. Érdemes meglátogatni a múzeum földszintjén elhelyezkedő design üzletet is. Valamint a múzeum kávézója, a Kunsthaus Café egyébként ideális helyszín, ha valaki egy lazább környezetben eltöltött ebédre, vacsorára vagy csak egy szelet süteményre vágyik. Egy másik kortárs „furcsaság” a 2003-ban, az Európa Kulturális Fővárosa cím örömére felhúzott mesterséges Mura-szigeten található Murinsel, melynek formája egy kagylóra emlékeztet, funkcionalitás tekintetében pedig a folyó partján lévő két városrészt köti össze, illetve kávézóként is szolgál.

Egy elegánsabb vacsorához érdemes ellátogatni a Schlossberg Restaurantba, ami fantasztikus panorámával büszkélkedhet, vagy a Grand Hôtel Wiesler hotel éttermébe a Salon Marie-be, ami a város szívében található. A Grand Hôtel Wiesler egy hangulatos design hotel Graz szívében, melynek sármja a nemzetközi hangulatban és a részletekben rejlik. Mindez tükröződik a Salon Marie étterem menüjében is, ahol kora reggeltől késő estig finom falatokat élvezhet az odalátogató. Az étterem nem csak a szálloda vendégei számára, hanem Graz lakosainak és a városba utazóknak is izgalmas vacsora helyszín lehet. Az asztalfoglalás elengedhetetlen, illetve ha már Grazban jár az ember, érdemes egy éjszakát is eltölteni ebben az osztrák ékszerdoboz városban. Ha kedvet kaptál, nézd meg a Local’s Lore guide-ját.

Ha csak egy napra is utazol el, akkor se felejts el biztosítást kötni! Útitárs utasbiztosításunkat mindenkinek ajánljuk, aki családjával, párjával, barátaival, vagy akár egyedül külföldi városlátogatást tervez.