Megszűnő roaming díjak— Mutatjuk a leghasznosabb applikációkat az utazáshoz!

Dicső Inez Viktória | 5 perc olvasási idő
Ha gyakran használsz mobilinternetet, és notórius utazó vagy, akkor már biztos tűkön ülve vártad az idei nyár legújabb fejleményét, miszerint az Európai Unión belül megszűnnek a roaming díjak, így felár nélkül lehet telefonálni, SMS-ezni és netezni. Legfrissebb bejegyzésünkben összegyűjtöttük számodra az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, és olyan applikációkat, amik igazán hasznosak lehetnek utazásaid során!

Roaming díj? Nem az EU-ban!

Az Európai Unió tagállamain belül tehát nem számolnak fel plusz díjat a szolgáltatók, ha hívást indítunk, vagy fogadunk, ha SMS-t küldünk, illetve ha adatforgalmat generálunk mobilinternettel.
Az itthoni csomagunkban foglalt díjat fogja felszámolni a szolgáltatónk.
Jó tudni, hogy ezek a feltételek vonatkoznak az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó országokra is, mint pl.: Izland, Liechtenstein és Norvégia. Azonban az új szabályozás nem terjed ki Svájcra, vagy a szomszédaink közül Ukrajnára és Szerbiára. A kedvezményes tarifák mind havidíjas, mind feltöltőkártyás előfizetőkre érvényesek. Figyelem! Ha külföldi számot tárcsázunk magyar SIM kártyánkról, az már nemzetközi hívásnak számít.

A változás főként a turistákat, ideiglenesen külföldön tanulókat/dolgozókat, és a naponta ingázókat érinti. Fontos tudni, hogy ha valaki állandó jelleggel használja a SIM kártyáját külföldről, a szolgáltatók eseti díjat számolhatnak fel, illetve roamingcélú adatforgalmunkban korlátot állíthatnak fel az amúgy korlátlan belföldi mobilnetes csomag esetén.

Így, hogy szörfözhetünk felár nélkül külföldön is, érdemes megfontolnunk a hagyományos térképes applikációkon kívül más, a témakörben releváns mobilalkalmazásokat is! :)

 


Appok, amik megkönnyítik az utazást

Manapság már a legtöbb légitársaságnak és szállásfoglaló oldalnak van mobilra és tabletre optimalizált applikációja, azonban most olyanokat szeretnénk bemutatni, amiről eddig lehet, hogy nem hallottál, pedig hasznosak lehetnek kalandozásaid megszervezésekor, illetve közben is!

Packpoint

Akár szeretjük, akár nem, minden utazás elengedhetetlen mozzanata a pakolás… Se szeri, se száma a különböző letölthető csomagolási listáknak, azonban a Packpoint az, ami igazán személyessé tudja listádat varázsolni, ezáltal tényleg nem fogsz otthon hagyni semmit! A regisztráció után (ahol kiderül a nemünk, és az életkorunk is), első lépésben meg kell adnunk a célállomásunkat, a tartózkodási időt, és hogy szabadidős, vagy üzleti utazásról van szó. Ezt követően meg tudjuk adni, mi az, amit szeretnénk csinálni mindenképp—egy jó vacsora, sportolás, strandolás, esetleg kisbabát is viszünk magunkkal? Az applikáció a várható időjárásnak, és céljainknak megfelelően fogja összeállítani ellenőrző listánkat, belekalkulálva a tevékenységeket, amiket tervezünk. Indulhat is a csomagolás!

Dark Sky

Megérkeztünk a célállomásra, hurrá! Érdemes elindulunk egy nagyobb felfedező útra, vagy sem? Ebben segít a Dark Sky, ami olyan időjárás előrejelző applikáció, ami nem csak körülbelüli információkkal szolgál, hanem órára pontosan megmondja, mikor várható eső, hó, szélvihar, hurrikán stb. A letöltők visszajelzései alapján egy rendkívül hasznos és pontos applikációról van szó,  aminek felhasználóbarát navigációja, letisztult design-ja, és gyönyörű animációi messze a többi hasonló alkalmazás fölé emeli a Dark Sky-t. Így nem kell féltenünk majd az új szandálunkat sem!

Pocketguide

Remek az idő, elindultunk a városba. Előre kinéztük a fő nevezetességeket, amiket meg akarunk nézni, azonban mégis jól jönne egy kis többlet információ, de idegenvezetőre azért nem fizetnénk be külön. Ismerős a helyzet? Ezen segíthet a Pocketguide nevű alkalmazás, aminek már a neve is sugallja, hogy egy idegenvezetőről van szó, aki a zsebedben is elfér, ő nem más, mint a mobilod!

Több mint 150 városra elérhető már a guide, ami az útvonaladat követve meséli el a helyszínek történetét, azokról szóló érdekességeket. A tartalmat helyi idegenvezetőkkel alakították ki, így biztos nem maradsz le semmiről.  Ha nem EU-n belül vagy, ha egyszer letöltötted az adott városhoz tartozó idegenvezetést, nem kell internet kapcsolat hozzá, offline is élvezheted azt!

Nincs több képernyő nézegetés, keresgetés, a Pocketguide mindent elmesél nekünk.

TripAdvisor

A TripAdvisor talán az egyik legismertebb és legkedveltebb utazással kapcsolatos portál, ami elérhető mobilalkalmazáson is. Népszerűségét annak köszönheti, hogy a felhasználók, generálják a tartalmat; az értékeléseket, a hozzászólásokat, jó tanácsokat, amikkel szívesen ellátják ismeretlen utazótársaikat. Lehet véleményezni városokat is, ugyanakkor szállodákat, éttermeket, de még programokat is. Az oldal folyamatos bővülésének köszönhetően, mára repülőjegy kereső és ár összehasonlító funkciója is elérhető. A méltán népszerű applikáción keresztül érdemes a környékünkön lévő lehetőségek között böngészni, és élményünket, értékelésünket bátran osszuk meg az app-on keresztül!

BringFido

Vidd magaddal Fidot! Mégis ki az a Fido? Akár a Te kiskutyád neve is lehetne. A BringFido alkalmazást azoknak a kisállat tulajdonosoknak fejlesztették ki, akik még utazásuk során sem szeretnék otthon hagyni kedvencüket. Miután kijelölted, hova lesz az utazás, az alkalmazás megmutatja az összes regisztrált állatbarát szállodát, éttermet, szabadidős programot, eseményt, sőt, még a szolgáltatásokat is. Így ha netalántán állatorvosra, vagy szaküzletre van szükséged, biztos nem fogod magad elveszve érezni az új helyen sem.

Megvan az úti cél, az állatbarát szálloda, a pakolás, az időjárást ellenőriztük, városnézést beterveztük, már az éttermet is kinéztük. Azonban egy dolgot ne felejtsünk el, a saját biztonságunkat. Sose indulj útnak megfelelő utasbiztosítás nélkül!

+1 jó tanács: Ha autóval indulsz útnak, vezetés közben SOSE mobilozz, és ne felejts el casco biztosítást, vagy Auto assistance-ot kötni a váratlan helyzetekre!

Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő