Lakásdzsungelt csinálnál az otthonodból? 

Local's Lore | 4 perc olvasási idő
Hova menj Budapesten inspirációért, avagy a nagy budapesti növény körkép!
Azzal, hogy a szobanövények igazi házi kedvencek lettek sokan egyetértünk, illetve abban is, hogy lakásaink elsődleges dekorációs elemévé váltak. A karantén alatt talán még többen leltek örömet a szobanövények gondozásában és nevelésében, melyben sokan új hobbit véltünk felfedezni. Valószínűleg nem lett felkapottabb tevékenység szobanövényt nevelni, mint mondjuk szüleink, nagyszüleink idejében volt, szimplán csak a közösségi oldalaknak köszönhetően ez a hobbi is sokkal jobban felértékelődött, szem elé került, majd mozgalommá vált.

Már évek óta népszerű trend az urban jungle (városi-vagy lakásdzsungel), ami pontosan olyan, mint annak neve is indikálja: (szoba)növények sokasága sorakozik a lakásban, így alkotva meg egy természetközeli enteriőrt. Szeretjük őket, mert feldobják a belső tereket, erkélyeket, életet visznek a legsterilebb lakásba is, tisztítják a levegőt, javítják a közérzetedet, stílusosak és egyszerű módot kínálnak arra, hogy színeket csempéssz otthonodba. Általuk közelebb hozhatod a természetet otthonodhoz. Szobanövényt tartani jó, és virtuálisan összehozza az embereket, nem csak olyankor, amikor a négy fal között űzhető elfoglaltságok felértékelődnek. De lássuk, hogy a kertészetek és virágboltok mellett, hova is menj dzsungelinspirációért a fővárosban, hisz a karantén után végre kiléphetünk a négy fal közül.

A Twentysix Budapest egy hatalmas ősoázis tele növénnyel a belváros szívében, egy nagyon zöld botanikus tér, ahol a természet és a felelős vendéglátás filozófiája találkozik és kel életre a különböző terekben. GARDEN: mediterrán étterem, SHOP: gourmet delikátesz bolt, STUDIO: jógastúdió és HOUSE: lakásstúdió és rendezvényterem. A mindig 26 fokos 26° Budapest legzöldebb kertje, ahol nincsenek évszakok, csak az igazi, mediterrán nyár, az év minden napján. Egy hely, ahol a természet, a gasztronómia és a tudatos lét találkozik. Égigérő pálmák, mediterrán mikroklíma, nappal barátságos fényár, este hangulatos félhomály: ez a GARDEN, ahonnan az egész Twetysix-érzés indul. A 26 fok garantált, így náluk egész évben nyár van.

https://twentysixbudapest.com

A plante. egy slow növénybolt Budapest szívében, egy zöld dzsungel a nagyvárosi rengetegben, egy kis nyugalom-sziget a Madách téren. A plante. Budapest első növényboltja, ahol nemcsak növényeket találsz, hanem minden kapcsolódó kiegészítőt is: a cserepeshez – többek között – kaspót, makramét, tápoldatot, metszőollót, öntözőkannát, az átültetéshez földet és növénygondozási könyvet is kínálnak, mindezt letisztult, időtlen, természetes „plante.” stílusban, egy helyen. Segítenek tanáccsal, leírással, sőt a kertészüket online is kérdezheted, ha konkrét gondozási tippre van szükséged. Elmehetsz hozzájuk workshopra, tagja lehetsz a valódi vagy az online növényimádó közösségünknek is. Ha távolabb laksz, a webshopból is rendelhetsz.

https://plantebudapest.com

A budapesti Füvészkert (avagy ELTE Füvészkert) Magyarország első botanikus kertje, mely 2006-tól az Eötvös Loránd Tudományegyetem különleges oktatási egységeként Budapest VIII. kerületében, Józsefvárosban működik. Az orvostan-hallgatók képzésének segítésére alapított botanikus kert, több költözés után, 1847-től található jelenlegi helyén. A kert népszerűsítéséhez és ismertségéhez jelentős mértékben hozzájárult, hogy Molnár Ferenc közismert regényében, A Pál utcai fiúkban a botanikus kert öreg pálmaháza nyújtott búvóhelyet Nemecsek Ernő és barátai számára. A 2008 óta hivatalos névként szolgáló „Füvészkert” elnevezés ennek a regénynek köszönhetően maradt meg, és terjedt el a köztudatban. A Pálmaház égig érő banánfáinak kisebb verziói kétségkívül lakásunk legújabb zöld kedvencei lehetnének, amelyeket be is szerezheted a Fitolandben.

https://www.fuveszkert.org

Blog, webshop, workshop - mindez természetesen növény-tematika mentén. “Szeretünk és keresünk mindent a városban, ami zöld. Egyformán rajongunk a szobanövényekért, a városi parkokért, az élő irodai zöld falakért és a hangulatos belvárosi növényes erkélyekért. 

Hiszünk benne, hogy egy lakásból a szobanövényekkel lesz otthon. Gondosan megőrizzük a nagyszülők kincseit, és ezeknek helyet találunk modern otthonainkban. Törekszünk rá, hogy a régi dolgokat az újakkal ötvözve találjunk rá a saját stílusunkra és hozzunk létre valamit, ami kényelmes, otthonos, hasznos és szép. Hiszünk az egyszerű és nagyszerű dolgokban, a lassú életben, a magunkra fordított idő szükségességében, a minimalizmusban, a környezettudatosságban és a hulladékmentességben.”

https://urbanjunglebudapest.hu

A TOPRUM, Budapest egyik legmenőbb lokációjú étterme és bárja a HOTEL RUM tetején, melyben a hip enteriőrhöz nagyban hozzájárul a dzsungel életérzés. Innen gyönyörködhetünk a városban: látható az Erzsébet híd, a Szabadság szobor, de a vendégek bepillantást nyerhetnek a történelmi városrész apró részleteibe is a környék műemlék házain keresztül. A TOPRUM SkyBar az év 365 napján nyitva tart: a hidegebb hónapokban üvegfallal tartják  melegen és hangulatosan a teret a zavartalan kilátásért, míg nyáron a szabad ég alatt lehetünk. Tökéletes hely egy italra a barátokkal, egy randevúra a párunkkal, üzleti megbeszélésre, vagy csak egy nyugodt étkezésre gyönyörű kilátással és egy szuper csapattal, akik bármiben segítenek.

https://toprumbudapest.com/hu/

Reméljük, sikerült kis inspirációt nyújtanunk otthonod zöldítéséhez! Otthonod csinosítása mellett ne feledkezz meg a lakásbiztosításról sem…