Kiváló sofőr minden körülmények között

 
 

Dicső Inez Viktória | 3 perc olvasási idő

Nincs egy meghatározó tulajdonság, ami alapján valakit jó sofőrnek lehet nevezni. Azonban van pár ismérv, amivel rendelkezik az ideális vezető, ezeket gyűjtöttük most össze. Magadra ismersz?

 
 
 
 
 
 

Biztos elméleti és gyakorlati tudás

Ha csak nem éppen most végeztél az autós iskolában, KRESZ ismereteid valószínűleg az évek során megfakultak. Pedig a rengeteg szabály, jelzőtábla nem véletlenül része a vezetéshez szükséges tudásanyagnak. Pár évente érdemes kicsit felfrissíteni KRESZ tudásunkat, rengeteg ingyenes online teszt áll rendelkezésünkre.

Mekkora sebességnél milyen távolságban kell az utat figyelned? Hogyan kell az éles kanyarokat bevenni úgy, hogy végig tartsd az ívet? A jó vezető az ehhez hasonló kérdésekkel tökéletesen tisztában van, és az elmélet mellett a gyakorlati rutinra is nagy hangsúlyt fektet.

Közeledik a tavasz, de még koránt sincs vége a hajnali fagyoknak, illetve nedves utakkal is gyakran találkozunk. Vegyél részt egy vezetéstechnikai tréningen, ahol szélsőséges viszonyokat imitálva, ámde mégis biztonságos körülmények között fejlesztheted vezetéstechnikádat. Gyakorolhatod többek között a nagy sebességű vezetést, a lejt- és hegymenetet, a téli közlekedést stb.

Még mindig nem tökéletes a párhuzamos parkolásod? Gyakorold egy üres placcon műanyag flakonok segítségével, és fejleszd tökélyre tudásod. Egy jó sofőrnek nem okozhat gondot a parkolás, akármilyenről is van szó.

 

Precíz mozgáskoordináció

A jó sofőr utasai nem érzik meg a kanyarokat, fékezéseket. Nem ugranak előre, nem ütik be a fejüket, nem kell kapaszkodniuk… Mindez nem a sebességen múlik, hanem a vezető végtagjainak és a törzsének összehangolt munkáján, nem görcsös, laza mozdulatain. Kellő magabiztossággal és gyakorlattal elérhető ez a „mesteri” szint.

Emlékszel még a 10 óra 10 perces „szabályos” kormányfogásra? Akkor most ideje áttérni a 9 óra 15 percre vagy a 8 óra 20 percre. Szakemberek szerint ugyanis ezek a pozíciók nagyobb fokú kontrollt és stabilitást biztosítanak, ráadásul hosszú távon kevésbé fáradnak el izmaink. 

Fókusz, hozzáállás és elővigyázatosság

Amikor az utakon vagy, saját, utasaid és a forgalomban résztvevők érdekében kizárólag a vezetésre koncentrálj. Az se jó, ha teljesen belemerülsz az egyéb gondolataidba, és csak rutinból vezetsz, de az sem, ha a GPS-en kívül más információkkal is foglalkozol például a mobilodon. A jó sofőr jelen van, és kizárólag a vezetésre fókuszál.

Fontos, hogy környezetünkre odafigyeljünk, a perspektívákat és távolságokat folyamatosan váltogassuk. Ezzel előbb észlelhetjük a közeledő veszélyt, mint például egy járdáról figyelmetlenül lelépni készülő gyalogost, vagy egy bizonytalan, sávot váltogató vezetőt.

A jó sofőr egyik legfontosabb tulajdonsága a nyugalomra és toleranciára való képesség. Egy idegeskedő, impulzív sofőr ön -  és közveszélyes. Higgadjunk le, mert előrébb nem jutunk az idegeskedéstől, cserébe viszont figyelmetlenebbek leszünk.

A jó vezető mindig odafigyel a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának érvényességére, és gondoskodik a megfelelő casco biztosításról is.

Te mennyire ismertél magadra a fenti ismérvek alapján?

 
Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő