2021-ben is látogatható karácsonyi
vásárok Európában

Allianz Hungária Zrt. | 4 perc olvasási idő
Idén is elérkezett a várva várt karácsonyi készülődés ideje. Számos európai ország úgy döntött, a járványhelyzet nem árnyékolhatja be ezt a mesebeli időszakot, és a korábbi évekhez hasonlóan megnyitja adventi vásárjait a látogatók előtt. Ha szeretnél idén igazán egyedi, kézműves ajándékokat vásárolni finom ételek és italok társaságában, látogass el valamelyik általunk ajánlott helyszínre.

Ausztria – Bécs, Salzburg, Graz

Nyugati szomszédunk igen népszerű ebben az időszakban, érthető módon, hiszen könnyedén megközelíthető autóval vagy vonattal. Feloldották a kijárási korlátozást az oltottak számára, így bizonyos feltételekkel a vásár is szabadon látogatható, élvezhetjük a ragyogó fényeket és a kirakodóvásárt. Több város is híres adventi programjairól, Bécsben például összeköthetjük a városnézést csokigyár látogatással is, hogy igazán édes legyen a kikapcsolódás. Salzburg óvárosában található a világ egyik legrégebbi és legszebb karácsonyi vására, Graz pedig szinte teljes egészében átalakul, és olyan elképesztő látványosságokat csodálhatunk meg, mint a jégbetlehem a Városháza előtti téren.

Németország – Berlin

Németország is híres karácsonyi csodavilágáról, viszont sajnos az egyik legismertebb, a nürnbergi adventi vásár idén a járványhelyzetre hivatkozva utolsó pillanatban lemondásra került. Berlinben azért élvezhetjük az adventet több helyszínen is, az Alexanderplatzon korcsolyázással is elüthetjük az időt, ha már unjuk a glühweint.

 

 

Svájc – Bázel

Bázel lenyűgöző történelmi óvárosában sétálgathatunk a hagyományos fabódék közötti forgatagban, ahol megkóstolhatjuk a híres bázeli mézeskalácsot, a läckerlit. A közelben található Johann Wanner egyedi karácsonyfadísz-áruháza is, ahol valódi kincsekre lelhetünk. Egy gyönyörűen kidolgozott karácsonyfadísz ajándéknak is kiváló, ezért számos híres ember vásárol a neves tervezőnél, akit a karácsonyi trendek megalkotójaként épült be a köztudatba.

Portugália - Madeira

Bár van, akinél a fagyos kezek és lábak is az élmény részét képezik, mégis izgalmas kaland lehet a legnaposabb európai karácsonyi vásár címmel büszkélkedő rendezvény a portugál Madeira szigetén. A főváros, Funchal szívében különleges növényeket is vásárolhatunk a kézműves ajándéktárgyak mellett, és megkóstolhatjuk a helyi borokat, gyümölcslikőröket, mindezt sapka, sál, kesztyű és didergés nélkül.

 

 

Hogyan jutok el az adventi vásárokra?

A legegyszerűbb és leginkább rugalmas megoldás, ha saját autóval indulunk neki a túránknak, így kevésbé vagyunk időhöz kötve, mint egy szervezett út esetén, azonban a sofőr sajnos kimarad a forraltborozásból, ha még aznap hazatérünk. A buszos kirándulások általában költséghatékonyabbak, az idegenvezetőtől érdekes információkat hallhatunk, viszont a program sokszor kötöttebb, ugyanis a csoportnak együtt kell mozognia. Vonattal is elérhető a legtöbb karácsonyi vásár, érdemes ezt a lehetőséget is fontolóra venni a közelebbi úti célok esetén. A távolság miatt sok esetben a repülés a legjobb megoldás, a szemfülesek akár egészen kedvező árú jegyeket is kifoghatnak.

Indulás előtti teendők:

  • A legtöbb adventi vásár alkalmaz valamilyen járványügyi korlátozást, néhány helyszínen kötelező a maszkviselés, és szükség lehet személyi igazolványra és EU-s covid-igazolványra is.
  • A beutazás is trükkös lehet, ezért indulás előtt mindenképp tájékozódjunk a Konzuli Szolgálat honlapján az aktuális feltételekről.
  • Hogy semmi ne árnyékolhassa be a kirándulást, köss utasbiztosítást az Allianz honlapján 10% kedvezménnyel mindössze néhány perc alatt! Az Allianz utasbiztosítások kiterjednek többek között a külföldön vírusos fertőzés kapcsán szükséges sürgősségi ellátásra, ez alól pedig a koronavírus-járvány sem jelent kivételt. Fedezik egy esetleges megbetegedés kapcsán felmerülő költségeket (például orvosi vizsgálat, gyógyszerek, kórházi ellátás, mentés és hazaszállítás) a választott biztosítási csomagnak megfelelő limitig.