Jogosítvány helyszíni elvétele - Amit tudnod kell!

 
 
 
 
 
 
 

dr. Sári Judit | 4 perc olvasási idő

 

Ki ne hallott volna már legalább egy olyan történetről, melyben a rendőr a helyszínen nyomban elvette a sofőr jogosítványát? Misztikum övezi ezt a kérdéskört. A rendőr bármit megtehet? Járművezetőként érdemes tisztában lenni azzal, milyen esetekben kerülhet erre sor jogszerűen.  Alábbi cikkünkben ezt részletezzük.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A vonatkozó jogszabály (326/2011. (XII.28.) Korm. rendelet) szerint, az eljáró rendőr azonnal elveheti a jogosítványt, ha a sofőr ittas vagy bódult állapotban van, balesetet okoz, vagy az úton más vagy mások életét, testi épségét közvetlen veszélynek teszi ki, például azzal, hogy nem áll meg a zebránál. Szintén nyomban elvehető a jogsi, ha a járművezetőt korábban eltiltották a vezetéstől, illetve, ha az ideiglenes bevonást véglegesítik. A harmadik körbe pedig azok az esetek sorolhatók, amikor a rendőr arra gyanakszik, hogy a vezetői engedély hamis, meghamisították, vagy azzal más módon visszaéltek.
 

Ez utóbbi gyanú akkor lehet alapos, ha a jogosítványt éppen körözik, vagy a nyilvántartás szerint azt ki sem adták, netán más személy nevére állították ki. Azonnali elvétellel kell számolni abban az esetben is, ha az okmányban javítás, törlés jelei észlelhetők, vagy a jogsi anyaga, kivitele a valóditól eltér.

Legyen szó bármelyik esetről is, a helyszíni elvételről a rendőr átvételi elismervényt köteles kiállítani, melyben indokolnia kell a jogalapot.

Az ügy következő szakaszában a hatóság megvizsgálja, jogszerű volt-e az azonnali intézkedés. Ha igen, jogorvoslati kitanítást is magában foglaló határozatot küld a szabálysértés, bűncselekmény elkövetőjének.

Az egyéni felelősség fontos, ahogy autód megfelelő védelme is, akár kötelező biztosításról, akár cascoról van szó. A vendégposztot a D.A.S. Jogszerviznek köszönhetjük.