Így kirándulunk mi!

 
 
 

Dicső Inez Viktória | 4 perc olvasási idő

Tudod mi az a ferrátázás? Érdekel melyek a kollegáink által leginkább kedvelt belföldi és külföldi úti célok? Bejegyzésünkben most fény derül az Allianz-ososok kirándulási szokásaira.

 
 
 
 

Miután megismertük kollegáink síelési és nyaralási szokásait, nem maradhat ki a kirándulószezon sem! Nézzük meg kicsit részletesebben, mit is csinálnak szabadidejükben az Allianz-osok.

Itthon otthon vagyunk

Kérdőívünket 174-en töltötték ki. A válaszadók több mint fele az itthoni kirándulásokat kedveli, 40 százalék szeret itthon és külföldön is kalandozni, és mindössze 4-en ragaszkodnak kifejezetten a külföldi úti célokhoz.  A kedvencek kiválasztásánál, legtöbbünknél a fő szempont a természet közelsége: sokan említették az hegyes, erdős vidékeket, a parkokat, séta-és túraútvonalakat. Azonban sokaknál fő szempont volt a vízközelség a kirándulások megszervezésekor is. Ebből is következik, hogy hegységeink (Budai, Visegrádi, Pilisi, Börzsöny, Mátra, Bükk) és a Balaton környéke (ezen belül is Balaton-felvidék) a leginkább népszerű. Többen említették még fürdővárosainkat és környéküket (Gyula, Zalakaros, Sárvár, Lillafüred), a Kisalföldet is.

A külföldi úti célok között a környező országok hegységei (Alsó-Ausztria, Magas-Tátra, Kárpátok), és persze a mediterrán országok vonzzák leginkább munkatársainkat.

Via ferrata és a kerékpártúrák

A Via ferrata nem más, mint rögzített drótkötéllel biztosított sziklamászóút. Már itthon is egyre több helyen találhatóak ilyen pályák (pl. Csezneken, Tatabányán), de Szlovákiában és Ausztriában is magasabb szintre léphetünk. Ha érdekelnek a „biztonságos” extrémsportok, ezt mindenképpen érdemes kipróbálnod. A legtöbb kollegánk az aktív pihenést részesíti előnyben, túrázással, kerékpározással, illetve egyéb sporttal egybekötve.  Sokan vannak, akik emellett várost szeretnek nézni, és vannak jó páran azok is, akik kirándulásaik során a szórakozási lehetőségeket keresik (fesztiválok, kulturális programok).

 

Természet, csend és nyugalom

Erre a három dologra vágynak leginkább kirándulóink. Az úti cél kiválasztásánál fontos még az autóval való megközelíthetőség, és a programlehetőségek is. Válaszadóink az állat, illetve családbarát jelleget sorolták a legkevésbé fontos tényezők közé. Ami az előzetes információgyűjtést illeti, munkatársaink majdnem mindegyike az interneten tájékozódik indulás előtt, de 60%-uk barátoktól és ismerősöktől is szívesen hallgat meg tanácsokat, élménybeszámolókat. Közel harmaduk közösségi oldalakon is végez kutatómunkát, és nagyjából ugyanennyien vannak, akik útikönyvekből és prospektusokból s szeretnek informálódni. Nem meglepő ennek fényében, hogy 95%-uk egyénileg szereti megszervezni kirándulásait.

Tavasz, nyár, ősz és tél

Pont ebben a sorrendben jönnek a preferált évszakok, ha kirándulásról van szó.  A legtöbben 3-4 napra szeretnek „kiszabadulni”, őket követik az 1-2 napos/hétvégi kirándulók. Kevesebben vannak, akik fél vagy 1 napra terveznek, és mindössze 12-en vannak, akik öt, vagy annál több napra húznak túracipőt. A legtöbben családjukkal szeretnek kirándulni, őket követik azok, a párjukkal és/vagy barátaikkal kelnek útra, de vannak olyan Allianz-osok is, akik munkatársaikkal „mennek világgá” egy kis időre.

Kényelmes cipő, GPS és utasbiztosítás

Nem meglepő módon kollegáink számára fontos, hogy biztonságba tudják magukat és szeretteiket, így külföldi utazások során háromnegyedük mindig köt utasbiztosítást, aki nem, annak bankkártyája tartalmaz valamilyen formában utasbiztosítást. Ezen felül sosem indulnak el megfelelő ruházat, víz és élelem nélkül. Sokaknak elsődleges, hogy legyen nála GPS, illetve fényképezőgép. Nem maradhatnak le a tisztálkodó szerek, és a szúnyogriasztó sem.

Majdnem az összes kollegánk az autós kirándulás mellett teszi le voksát, ezt követi népszerűségi sorrendben a repülő, a vonat, a busz és a kerékpár.

A gépjárművek népszerűségének is köszönhető, hogy kollegáink rendkívül körültekintőek indulás előtt: ellenőrzik a guminyomást, az olajszintet, a fényszórókat és a féket. Sokan viszik el szervibe is autójak az út előtt. Legtöbben előre megveszik a szükséges autópálya matricákat, és gondoskodnak az útvonaltervről is.

Ha útnak indulsz, Te se feledd a megfelelő utasbiztosítást, ha extrém sportok hódolója vagy, akkor pedig külön figyelj arra, megfelelő fedezetet nyújt-e az adott biztosítás. Autós kirándulás előtt győződj meg róla, hogy a kötelező és a casco biztosításoddal minden rendben van-e, illetve tájékozódj, szükség van-e zöldkártyára.

 
Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő