Hova utazhatunk és milyen feltételekkel?

 

Allianz Hungária Zrt. | 3 perc olvasási idő
A hosszú bezártság után sokan szeretnének világot látni, idén azonban a nyaralás szervezése fokozottabb körültekintést igényel. Amennyiben rendelkezünk védettségi igazolvánnyal, az nem azt jelenti, hogy bárhova szabadon utazhatunk, minden országban kissé eltérnek a szabályok. 

Fontos, hogy megbízható forrásból gyűjtsük az információkat, ilyen a Konzuli Szolgálat honlapja. Ezen az oldalon lehetőségünk van országok szerint átnézni a be- és kiutazással kapcsolatos kötelezettségeket. Megtudhatjuk például, hogy szükséges-e negatív PCR teszttel igazolnunk, hogy nem vagyunk fertőzöttek, vagy elfogadják-e a magyar védettségi igazolványt. Vegyük figyelembe az egyes országok biztonsági besorolását, mert ez is befolyásolhatja, hogy mit fedez a biztosításunk, és mit nem. A járványhelyzet folyamatos hullámzása miatt mindenképp érdemes az utazás napján újból ellenőrizni az úticélunkra vonatkozó friss információkat.


Nemcsak a beutazás kapcsán szükséges tájékozódnunk, nézzük át a területre vonatkozó aktuális korlátozásokat is, például fontos tudnunk, hogy hol kötelező a maszkviselés, milyen rendezvényeket látogathatunk, egyáltalán nyitva vannak-e a múzeumok, éttermek. Elég kiábrándító lenne például, ha azért utaznánk Párizsba, hogy bejárjuk a Louvre minden szegletét, de a bejáratnál ZÁRVA táblával találnánk szemben magunkat. Franciaországban egyébként jelenleg nem fogadják el a magyar védettségi igazolványt, mivel nem tartalmazza az oltás fajtáját és a beadások időpontját. Angol vagy francia nyelvű, 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt birtokában azonban beléphetünk az országba, és korlátozott befogadóképességgel ugyan, de a Louvre is nyitva van.

A magyarok körében rendkívül népszerű Horvátország védettségi igazolvánnyal már szabadon látogatható. A legtöbben autóval indulnak neki a kalandnak, tőlük határátkeléskor megkérdezhetik, hogy hova tartanak, és meddig lesznek ott. A horvát tengerpart tökéletes helyszín a pihenésre, azonban a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban továbbra is kötelező a maszkviselés, ezért ne felejtsük el bepakolni maszkjainkat sem!
 


Szintén kedvelt úti cél Törökország, amit érvényes magyar oltási igazolványunkkal látogathatunk, azonban a belépéskor formanyomtatványt kell kitölteni, amiről részletesebben a Konzuli Szolgálat oldalán tájékozódhatunk.

Bizonyos országokban rendkívül költséges lehet az egészségügyi ellátás, ezért a Konzuli Szolgálat is fokozottan javasolja az olyan biztosítás megkötését, amely a koronavírussal összefüggő ápolás költségeit is fedezi. Az Allianz utasbiztosítások kiterjednek a koronavírus-fertőzés kapcsán szükséges sürgősségi ellátásra a választott utasbiztosítás szerinti limitig. Bővebb tájékoztatásért olvasd el a következő dokumentumot:Utasbiztosítással kapcsolatos tájékoztató a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban

Bízunk benne, hogy hamarosan magunk mögött hagyhatjuk ezt az időszakot, és bátran bejárhatjuk a világot!

Cikkünk a 2021.07.15-i szabályokat tükrözi, és nem ad teljeskörű tájékoztatást! Friss adatokért látogass el a Konzuli Szolgálat oldalára!