Hosszú hétvégék hada: Irány Európa!

 
 
 
 

Dicső Inez Viktória | 4 perc olvasási idő

Ha még nem tervezted meg az idei hosszú hétvégéid kirándulós programjait, itt az idő, hogy elővedd a naptárad! Adunk pár tippet, hova érdemes kiruccanni pár napra.

 
 
 
 
 
 
 
 

Nézzük, mikorra érdemes időzíteni programjainkat, ha nem akarunk extra szabadságot kivenni:

  • 2018. március 15. csütörtök, nemzeti ünnep (hosszú hétvége)
  • 2018. március 30. péntek, nagypéntek
  • 2018. április 2. hétfő, húsvéthétfő (hosszú hétvége)
  • 2018. május 1. kedd, munka ünnepe (hosszú hétvége)
  • 2018. május 21. hétfő, pünkösdhétfő (hosszú hétvége)
  • 2018. augusztus 20. hétfő, államalapítás ünnepe (hosszú hétvége)
  • 2018. október 23. kedd, 1956-os forradalom ünnepe (hosszú hétvége)
  • 2018. november 1. csütörtök, mindenszentek napja (hosszú hétvége
  • 2018. december 24. hétfő, szenteste
  • 2018. december 25-26. kedd és szerda, karácsony (hosszú hétvége)

Berlin

Távolság: 1,5 óra repülővel

A német fővárosba naponta több járat indul Budapestről. A diszkont légitársaságoknak köszönhetően kifejezetten olcsón juthatunk a repülőjegyekhez, érdemes résen lenni!

Berlin kimeríthetetlen tárháza a kulturális és zenei eseményeknek, emellett rengeteg családbarát program közül is válogathatunk. A jó idő beköszöntével a parkok is megtelnek élettel, így a Bradenburgi kapu és Charlottenburg között elterülő Tiergarten, ami a legnagyobb kiterjedésű városi park, eredetileg vadaspark.  Jelenlegi formáját III. Frigyes Vilmos uralma alatt kapta, és az óta is várja látogatóit sétálóutacskáival, méltóságteljes, pompás fasoraival, gyepmezőivel és játszótereivel.

A majdnem 175 éves, óriási, 35 hektáros területen fekvő berlini állatkert is izgalmas egésznapot betöltő programnak ígérkezik. A tömegközlekedés kiváló a városban, de kedvező árú biciklikölcsönzésre is van lehetőségünk számos ponton.

Rossz idő esetén sem kell búsulnunk, hisz a Lustgartenben található Múzeum sziget grandiózus gyűjteményei várnak téged is, ahogy a turisták százezreit évről-évre.

 

Milánó

Távolság: 1,5 óra repülővel

Hasonlóan Berlinhez, Milánó esetében is érdemes a repülőjegyeket figyelni, és lecsapni a kínálkozó lehetőségre, amennyiben kedvező árat találunk.

Egy csésze finom olasz (jeges)kávé a napfényes Dóm téren, egy kellemes séta a milánói hercegek rezidenciájánál, a Castello Sforzesco-nál, nézelődés az elegáns bevásárló negyedben. Ugye jól hangzik?
Milánó esszenciáját sokszínűsége adja, találkozik a modern nagyvárosi élet a történelmi értékekkel, ami egyedülálló hangulatot kölcsönöz az Észak-Olasz nagyvárosnak.

Egy hosszú hétvége alkalmával mindenképp érdemes ellátogatni ide, akár barátokkal, akár párunkkal tervezünk kiruccanást.

Bécs

Távolság: kb. 3 óra autóval

Szomszédunk fővárosa nem csak az adventi időszakban gyönyörű, hanem tavasszal is! A város tele van kisebb-nagyobb parkkal, amik a tavaszi virágzással teljesednek ki igazi pompájukban.
Ilyen a Stadtpark, ahol számos emlékmű között nézelődhetünk, a Volksgarten, ahol a Sisi császárnő tiszteletére felállított emlékműve található.

Ha az egzotikus növényeket és pillangókat érdekesnek találod, akkor ne hagyd ki I. Ferenc József császár magánkertjét, a Burggarten-t, ami egy trópusi oázisnak ad otthont, aminek látogatása után egy kellemes hangulatú kávéház-étteremben vezetheted le a fáradalmakat.

Érdemes meglátogatni a Városháza parkját, ahol nyáron Zenésfilm-fesztivált is rendeznek.
Ha napozni támadna kedved, akkor a Sigmund Freud Park-ban a helyed, ami a bécsi belváros legkedveltebb napozó parkja, díjmentesen használható napágyakkal. Ha csupán „lógni”akarunk egy kicsit, akkor a Bruno Kreisky Park függőágyait célozzuk meg!

Ingyenes programokból  nincs hiány, érdemes tájékozódni a lehetőségekről indulás előtt.

Brüsszel

Távolság: 2 óra repülővel

A belga főváros egyben „Európa fővárosa” is, hiszen itt találhatók a legfontosabb Európai Uniós intézmények épületei, valamint számos más nemzetközi szervezet központja, többek között a NATO-é. Már ezért érdemes legalább egyszer ellátogatni ide, hisz közelebbről is betekintést nyerhetünk a Közösség működésébe és történelmébe.

Az édesszájúaknak, pontosabban a csoki és a gofri rajongóknak is kötelező úti cél, hisz számtalan félét megkóstolhatnak a világhírű belga (kézműves) csokoládékból, és szinte minden sarkon kaphatnak kedvükre való gofri különlegességet is. Kevesebben tudják, de a csipkekészítés kifejlesztése és tökéletesítése is a belgákhoz fűződik, így rengeteg gyönyörű csipkeművet találhatunk itt.

A város temérdek látnivalója mellett érdemes az ékszerdoboz jellegű, történelmi, csodaszép kisvárosokba is ellátogatni, ilyen például a csatornákkal szabdalt Brugge.  

Ha sikerült kedvet csinálnunk az utazáshoz, engedd meg, hogy emlékeztessünk rá, hogy a megfelelő utasbiztosítás elengedhetetlen, és rengeteg kellemetlen perctől is megkímélhet baj esetén.

 
Heinrich Ey
Global Research Sector Head Telecommunications & Media Portfolio Manager for Allianz Telemedia Funds