Higgy magadban!

 
 

Allianz Hungária Zrt. | 5 perc olvasási idő
Ekler Luca sportos családból származik, de „csak” 2018-ban talált rá az atlétikára. A találkozásból azonnal szerelem lett: 2019-ben már világbajnokságot nyert, és készült élete első paralimpiájára. A történetben itt szólt közbe a COVID-19, amelynek terjedése miatt a tokiói játékokat az olimpiával együtt elhalasztották. Ha minden a tervek szerint alakult volna, akkor ezekben a napokban biztosan nem beszélgethettünk volna vele, hiszen épp most versenyezne. A megmérettetésre így még várni kell, Luca azonban ezt egy cseppet sem bánja.

Neked személy szerint mennyire forgatta fel az életed a karantén?

Ekler Luca Az utolsó félévemet csináltam Sport-és rekreációszervező szakon a Testnevelési Egyetemen, amikor jött a rendelkezés, hogy napokon belül el kell hagynunk a kollégiumot, ahol addig én is laktam. Így hazaköltöztem Szombathelyre, otthon folytattam a tanulást az edzéseimmel együtt.

Miben változott meg például az edzésterved a járvány következtében?

Ekler Luca Az év legtöbb versenyét eltörölték, vagy halasztották, így több időt tudtunk szánni az alapozásra, ahol könnyebben tudtam edző nélkül is dolgozni. Sok segítséget kaptam az otthoni edzőktől, az iránymutatásaik nélkül nem sikerült volna ilyen jól ez a nehéz időszak.

Ekler Luca

És a privát életed? Milyen típus vagy, mennyire viselt meg?

Ekler Luca A családommal nagyon jó a kapcsolatom, és a karanténnak köszönhetően sokkal több időt tudtam a szüleimmel és a testvéreimmel tölteni. A barátomról ez már nem mondható el, mivel ő budapesti, pár hét után már nehéz volt külön lenni.

Mit éreztél, amikor az olimpiai és paralimpiai játékokat egy egész évvel elhalasztották

Ekler Luca Kicsit szomorú voltam, nagyon vártam már a paralimpiát, mivel nekem ez lett volna az első. Úgy gondolom, a halasztás előnyömre válhat, hiszen a cél nem változott, és azon leszek, hogy minél jobb legyek.

Tavaly kiválóan versenyeztél, távolugrásban két grand prix-versenyt is megnyertél, a világbajnokságról három éremmel, egy arannyal és két ezüsttel tértél haza. Ez után jött a vírus és a halasztás. Ilyen eredmények után egy halasztás rosszkor jön, vagy ez a kettő nem kapcsolódik ennyire szorosan össze?

Ekler Luca Nem tudom azt mondani, hogy jókor jött a halasztás, hiszen a formát a nyári játékokra időzítettük. Viszont a világbajnokságunk novemberben volt, ami elég késő, így a 2019-es évünk is máshogy nézett ki, mint ahogy szokott. Azt gondolom, hogy jól ki tudom használni a halasztást, és az előnyömmé fogom kovácsolni.

Ekler Luca

Azzal, hogy egy évvel később lesz a paralimpia Tokióban, mennyit változtak a hosszabb távú terveid?

Ekler Luca Nem igazán változtak.

Élsportolóként a tervszerűség jelen van az életedben, civilben mennyire jellemző rád?

Ekler Luca Szeretem előre beosztani és megszervezni a dolgaimat, ez az egész életemre jellemző. Sok olyan tulajdonságot köszönhetek a sportnak, amivel több lett a személyiségem és kiteljesedett az életem.

Most diplomáztál rekreációszervező-egészségfejlesztő alapszakon, szeptembertől szakedzői mesterképzésre jársz, vagyis a sport nagyon sokáig része marad az életednek. Mióta van jelen benne?

Ekler Luca Sportos családban nőttem fel, iskolás koromban versenyszerűen teniszeztem, ezt a bénulásom után hagytam abba. Aztán következett egy rövidebb útkeresés, sok sportágat kipróbáltam, végül az atlétikába szerettem bele.

Ekler Luca

Mikor, és miért fordultál az élsport felé?

Ekler Luca 2018-ban lettem tagja a para atlétika válogatottnak, nem sokkal később már Európa-bajnokként említettek az újságok. Hogy miért? Mert kaptam egy lehetőséget, és éltem vele, hiszen azt csinálhattam amit szeretek, olyan csodás közösségben és csapatban, amiért sosem lehetek elég hálás.

Te lettél az év fogyatékos női sportolója 2019-ben. Mit gondolsz a parasport helyzetéről itthon? Szerinted megfelelő figyelmet kap?

Ekler Luca Sokat teszünk azért, hogy megismerjenek minket, hogy ne egy “rejtett rétegként” legyünk jelen a köztudatban. Vagyunk, vállaljuk és képviseljük a fogyatékosságunkat, kiállunk azért akik vagyunk, és szeretnénk erőt adni azoknak, akiknek szüksége van rá. Azt gondolom, ez figyelmet érdemel, és egyre többet is kap, az itthoni helyzet egyre jobb és jobb lesz.

Bár arra, hogy te is a legnagyobb versenyekre készíts fel sportolókat, még várni kell, de ha adhatnál egy tanácsot a jövő olimpikonjainak és paralimpikonjainak ma, akkor mi lenne az?

Ekler Luca Higgy magadban, mert képes vagy rá! Mindig lesznek rossz napok, amikor nehéz elmenni egy edzésre, de ilyenkor csak gondolj arra, hogy azt csinálod, amit tiszta szívből szeretsz! Mert minden akadályt le lehet győzni, ha hiszel magadban. Meg fogod találni az utat, hogy megoldd a problémáidat, hogy a rossz napból jó legyen, mert képes vagy rá! Higgy magadban!