Házi karantén, avagy egy lehetőség a skandináv hygge életérzés elsajátítására.

Local's Lore | 4 perc olvasási idő
Ha valaki három hónapja azt mondta volna, hogy az elkövetkezendő periódust mindannyian lakásunkban, vagy házunkban fogjuk tölteni valószínűleg egy könnyed mosollyal elintéztük volna anélkül, hogy egy pillanatra is mélyebben beleképzeljük magunkat a szituációba. Miért? 

Az emberek nagyon nagy százalékának mindennapjai más és más helyszíneken játszódnak: a munkahelyünkön, az utcákon, az autóban, edzőteremben, kedvenc kávézóinkban, családjuk, vagy barátaik otthonában. Nyaraláskor, vagy akár egy hétvégi kiruccanáskor a természetben, hotelben, esetleg airbnb-ben, nem beszélve a különböző hobbikról, amelyek tovább színesíthetik mindennapjaink megélésének színtereit. Egyre többen mobilisan rendezkedtek be, a fiatalabb generáció akár több helyen is pillanatok alatt képes otthon érezni magát, sokan pedig igazi többlaki világpolgárként élnek. Az előző bejegyzésünk arról szólt, hogy felértékelődött az otthon, mint élettér. Otthonaink pillanatok alatt váltak egyszerre home office-szá, iskolává, edzőteremmé, kedvenc kávézónkká, digitális élmények színterévé. De hogyan is fordíthatjuk ezt a fajta egyszínűséget egy nagy boldog élménnyé?

Ha valaki három hónapja azt mondta volna, hogy az elkövetkezendő periódust mindannyian lakásunkban vagy házunkban fogjuk tölteni és még esetleg élvezni is fogjuk, a könnyed mosoly helyett valószínűleg inkább nevetésben törtünk volna ki. Dániában azonban az otthon központi helyen áll, nem csak a karantén idején. A társasági élet sokszor nem bárokban és éttermekben zajlik, hanem a kellemes és meghitt lakásban. Ezért nagyon fontos, hogy otthonunkban jól érezzük magunkat. A dánok szerint ehhez feltétlenül szükség van egy “kuckóra”, ahová jól bevackolhatjuk magunkat egy jó könyv és egy finom falat vagy ital társaságában. Megízlelni és átélni a jelen pillanatot maga a megtestesült hygge. Egy biztos, ez a dán szó egy teljes életfilozófiát rejt magában, amit ideje nekünk is elsajátítanunk.

Sokan csodálattal tekintenek azokra az emberekre, akik kreatívan és változatosan tudják eltölteni mindennapjaikat otthonuk biztonságában. Most mi lettünk ezek az emberek. Miről is szól tehát az otthoni lét? Talán mindannyiunk számára az jelentette a legnagyobb kihívást, hogy miként töltsük el kreatívan, változatosan és mindemellett produktívan az időnket. Képesek vagyunk felfedezni olyan lehetőségeket a négy fal között, amik izgalmasabbá, vagy akár meghittebbé teszik a hétköznapjainkat? Mi az az új képesség, amit elsajátítottunk, és mi az amiről egyébként le sem kellett mondanunk? Vagyis, mit jelent számunkra a hygge életfilozófia?

5 tipp a hygge életérzéshez:

  •  Merülj el abban, amit szeretsz csinálni, legyen szó akár filter kávé főzésről, fotózásról, kenyérsütésről, vagy a szobanövényeid ápolásáról. Vagy itt az ideje, hogy felvegyél egy új hobbit például a makramé készítést, vagy makettezést!
  •   Lepd meg magad egy csokor friss virággal, új növénnyel, vagy akár száraz virággal!
  •  Tavasszal, illetve nyáron dobd fel világos színű textíliákkal az otthonodat! Az illatgyertyát pedig nem csak a borongós időkre találták ki.
  •  Adj magadnak időt, amit offline töltesz: olvasással, főzéssel, társasozással egy finom illatú gyertya mellett!

Ne hagyd ki a mozgást otthon sem! Rengeteg online edzés színesítheti a hétköznapjainkat! Akár jógát, alakformáló edzést, vagy csoportos táncórát preferálunk Zoom-on keresztül, a mozgás segít fenntartani a testi-lelki egyensúlyt

Azt például tudtad, hogy a  lakásbiztosítás nemcsak tulajdonosként, de bérlőként is megköthető? Albérlőként akkor is érdemes legalább egy díjkalkulációt elvégezni, ha a tulajdonos már biztosította a lakást, hiszen az ő szerződése a mi használati tárgyainkra nem vonatkozik. Ha otthonunk jelenleg irodánk is egyben, lakásbiztosításunk az otthoni munkavégzés eszközeire is kiterjeszthető, ami ebben a periódusban kiemeltem fontos lehet.