Halloween—5 dolog, amit érdemes tudnod az év legkísértetiesebb éjszakájáról!

 
 
 
 
 

Dicső Inez Viktória | 4 perc olvasási idő

Egyre többen öltenek jelmezt, így ünnepelve az év legkísértetiesebb éjszakáját, azonban annál kevesebben tudják, honnan is jön ez a szokás. Most mindenre fény derül!

 
 
 
 
 
 
 
 
 

1. Nem amerikai ünnep!

A közhiedelemmel ellentétben nem Amerikából eredeztethető Halloween ünnepe. Valójában a kelta és római hagyományokra lehet visszavezetni. Az ír és skót kelta törzsek ezen a napon, azaz október 31-én ünnepelték az újévet, és ezen esemény szokásai keveredtek később a keresztény és római hagyományokkal, így alakult ki az „All Hallows Eve”, ami megfelelője nálunk a Mindenszenszentek előestéjének. 

2. Miért öltözünk be Halloween-kor?

Az ősi hiedelmek szerint ezen az éjszakán szinte összemosódik az élők és a holtak világa, gyakorlatilag „kinyílik a kapu” a két dimenzió között. Vannak lelkek, akik ilyenkor próbálnak visszatérni a mi világunkba, ezért öltözünk ijesztő jelmezekbe (főként szellemnek), hogy megtévesszük ezeket a lelkeket, és visszaűzzük őket a túlvilágra.

 

3. Jack O’Lantern, avagy a töklámpás története

A Halloween legismertebb szimbóluma, a töklámpás sokaknak okoz vidám pillanatokat, de kevesen tudják, honnan jött a tökfaragás, mint Halloween-i elfoglaltság. A legenda szerint Jack egy részeges, ám agyafúrt kovácsmester volt. Amikor az ördög el akarta őt vinni, Jack felzavarta egy fára, amire keresztet vésett, így az ördög nem tudott lejönni a fáról, egészen addig, míg meg nem ígérte Jack-nek, hogy nem kerül a pokolra.

 Így ez alkalommal megmenekült Jack, azonban amikor meghalt, nem engedték be a mennyországba részeges életmódja és stiklijei miatt, ám a pokolba sem fogadták be, mivel az ördögből tréfát űzött.

Az ördög megsajnálta, és egy izzó fadarabot odavetett neki, hogyha már az idők végezetéig kóborol a világok között, legalább ne kelljen sötétben bolyongania.

Ezt a fadarabot Jack egy kivájt fekete retekbe tette (egyesek szerint répába), és ezzel vándorol a pokol és a mennyország között. A retek helyett tököt kezdtek el lámpásnak használni Amerikában (mivel abból több van, és mutatósabb), így szépen lassan a világító töklámpás a Halloween szimbólumává vált világszerte.

4. Csokit, vagy csalunk!

A Halloween elsősorban a gyerek körében igen népszerű ünnep, hisz lehetőség van ilyenkor ijesztő jelmezekbe bújni, egymást rémisztgetni, és nem utolsó sorban házról-házra járni. „Trick or treat!” azaz „Csokit, vagy csalunk!” Hangzik a felkiáltás a jelmezes házaló gyerekek szájából. Minél több édességet és apróságot sikerül összegyűjteni, annál nagyobb a sikerélmény.

A hagyomány nagy valószínűséggel az angolszász országokból bevándoroltaktól származik, mára azonban egész Amerikában elterjedt. Itthon is egyre gyakrabban szerveznek hasonló eseményeket, ahol a gyerekek édességeket tudnak gyűjteni. Ha ti is terveztek hasonlót, érdemes egészségesebb nassolnivalókkal megtölteni a kis zsákokat: pl. almachips, aszalt gyümölcs, mentes kekszek stb.

Otthoni dekorációs tippekért pedig olvasd el korábbi bejegyzésünket a Halloween kapcsán!

5. Illik vagy nem illik?

Sokakban visszatetszést kelt a Halloween, hisz úgy fest, leginkább a jelmezkellékesek és az ajándéktárgyárusok járnak vele jól, az ünnep „szellemisége” pedig elveszik. Azonban elvitathatatlan, hogy a halál fogalma ezekben a napokban előtérbe kerül, így az év ezen időszakában szembenézünk az elmúlással. Van, aki visszavonulva, szolidan emlékezik meg, van, aki jelmezes bállal, és töklámpás faragással veti bele az ünnepkörbe. Akár így emlékezünk, akár úgy, a lényegen nem változtat.

5+1 Ne feledkezzünk meg a biztonságról!

Sokan gyújtunk gyertyát, hogy megemlékezzünk szeretteinkről. Soha ne hagyjuk őrizetlenül a lángot. Ha útra kelünk meglátogatni távollévő szeretteink sírját, gondoskodjunk a megfelelő gépjármű ellenőrzésről, fokozattan figyeljünk az utakon, és a temetők környékén.

 Sok baleset történik ebben az időszakban, mivel számos tapasztalatlan vezető indul útnak ilyenkor. Amennyiben külföldre utazunk, gondoskodjunk a megfelelő utasbiztosításról! Vigyázzunk egymásra és szeretteinkre!

 
Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő