Gyakori káresetek ősszel

 

 
 
Dicső Inez Viktória | 4 perc olvasási idő

Itt vannak a hosszú hétvégék, sokan ülünk autóba, ezért már az előző bejegyzésünkben is felhívtuk rá a figyelmet, hogy érdemes alaposan megnézetni az autónkat márkaszervizben indulás előtt, ezzel is csökkentve a balesetek kockázatát. Mutatjuk, milyen gyakori veszélyek leselkednek ránk ősszel.

 
 
 
 

1. Falevelek

Szemet gyönyörködtetőek, és hangulatosak a hulló, színpompás falevelek, azonban az autósokra kifejezetten veszélyt jelenthetnek. Ha esik, az ázott falevelek az utakat csúszóssá teszik, nő a féktávolság, ami balesetet okozhat. A testi épségünk veszélyeztetése mellett a töréskár lehetőségével is számolnunk kell. A síkos utakon a levelek elfedhetnek kisebb, rosszabb esetben nagyobb méretű kátyúkat is, ami balesetveszélyes. A kiszámíthatatlan talaj, a csúszásveszély és a kátyúk miatt mindenképp vezess óvatosabban, a kanyarokat vedd be a szokott sebességnél lassabban!

A parkolásnál amennyiben lehetséges, kerüljük a nagyobb falevél kupacokat, hisz száraz időben rendkívül gyúlékonyakká válnak.

 
 

2. Időjárási viszontagságok

Az eső nem csak a levelekkel borított utakon veszélyes, hanem önmagában is rontja a látási viszonyokat. Ez a jelenség szemerkélő esőnél még elviselhető, azonban előfordulhat, hogy olyan hevesen zúdul ránk a csapadék, hogy mindössze az előttünk haladó autó helyzetjelző lámpájáig látunk. Amennyiben lehetséges, húzódjunk le, amíg a vihar abba nem marad. Ha ez nem kivitelezhető, mindenképpen tartsunk a szokásosnál nagyobb követési távolságot, mert egy esetleges előttünk történő baleset esetén több időnk lesz megfelelően reagálni.

Nem csak az esővel kell számolnunk, hanem a fagypont alá süllyedő hőmérséklettel is. A reggeli indulásnál számoljunk azzal, hogy a szabadon parkoló autónk szélvédőjét dér fedi. Indulás előtt mindenképpen alaposan távolítsuk el a deret az ablakokról, hogy az ne zavarja a látásunkat, és figyeljünk a követési távolságra ekkor is, hiszen az utak ilyenkor rendkívül csúszóssá válhatnak. Ezt súlyosbíthatja az ősszel rendszerint megjelenő köd is, ami rendkívüli mértékben megnehezítheti a megfelelő tájékozódást az utakon.

3. Törés, rongálás

A megfelelő casco biztosítással felkészülhetünk a közlekedés során  felmerülő töréssel és rongálással járó károkra is. Ilyen lehet egy szélvédőre felpattanó kavics által okozott kár, aminek esélyét csökkenthetjük, ha betartjuk a megfelelő követési távolságot (így nagyobb a valószínűsége, hogy az előttünk haladó autó által felvert kő nem éri el a mi autónkat).

Ha a megfelelően lezárt gépjárművedet, vagy annak alkatrészeit, tartozékait ellopják, vagy ezeket lopáskísérlet során megrongálják, az így okozott kárra is fedezetet nyújt az Allianz Casco.

Legyünk tehát körültekintőek és türelmesek az őszi autózásaink során, és ha nem kötöttünk casco biztosítást, akkor gondoskodjunk erről minél előbb! Jó utat kívánunk! :)

 
Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő