Futás nyáron? Lehetséges!

 
 
 
 
 
 
 

Dicső Inez Viktória | 3 perc olvasási idő

Sokan megijednek a hőségtől, azonban kellő körültekintéssel fenntarthatod nyáron is az edzettségi szintedet! Néhány tipp a nyári futáshoz.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Futás. De mikor?

Ahhoz, hogy a maximumot tudd kihozni edzéseidből, a megfelelő napszak megválasztása kulcsfontosságú. Lehet, hogy nem vagy korán kelő típus, azonban ebben az időszakban érdemes ezt az opciót  megfontolni, mivel nyáron leginkább hajnalban ideális futni. A hőmérséklet és a páratartalom kevésbé magas, és nem teszed ki magad az UV sugárzás káros hatásainak sem. A dél körüli órákban kifejezetten káros lehet a szabadban töltött idő, ami ráadásul a testmozgás által extrém terheléssel jár, így ezt mindenképpen kerüld. Másik alternatívát az esti órák jelenthetnek, miután lement a nap. Azonban a felforrósodott beton ekkor is ontja magából a meleget, így még mindig  a hajnal a befutó.

Szokj hozzá a megváltozott körülményekhez!

Szervezetünket alapjáraton is megviseli a meleg, így rendkívül fontos, hogy kövesd a fokozatosság elvét edzéseid során. Ne várd el magadtól ugyanazt a teljesítményt, mint egy kellemes tavaszi napon! Hagyj időt testednek az akklimatizálódásra. Kezdetben a szokásos terhelésednek a 60%-át teljesítsd, és ezt emeld szépen fokozatosan a következő  10-15 napban. Először rövidebb, majd egyre hosszabb etapokban edzzél. Amennyiben van pulzusmérőd, most mindenképp használd, és  figyeld tested jelzéseit a megváltozott körülményekre.

 

Öltözz megfelelően!

Lehet, hogy a sötét színeket kedveled, azonban nyáron mindenképp világos színű, laza és kényelmes technikai öltözéket válassz. A pamutot kerüld, mert nem szellőzik, és nem vezeti el a verejtéket. Kendőt, vagy sapkát is rendszeresíts futásaidhoz, amit könnyedén be tudsz vizezni, hogy hűtsön edzés közben.

Ne feledkezz meg a káros napsugarak elleni védelemről sem, mindenképp kend be magad magas faktorszámú napvédő készítménnyel! Ügyelj a részletekre: arc, nyak, mellkas, hajlatok…

Az elengedhetetlen folyadékpótlás

Köztudott, hogy nyáron még több folyadékra van szüksége a szervezetünknek. Ez hatványozottan igaz a testmozgásra. A folyadékpótlást már kezd el edzésed előtt. Az indulást megelőzően 1 órával fogyassz el 4-6 dl vizet, Mindenképp vigyél magaddal az edzésre is. Ha több mint fél órás futást tervezel, célszerű izotóniás italt választani, ami gondoskodik az elvesztett sók és ásványi anyagok pótlásáról, cukortartalma pedig segíti leküzdeni a fáradtságot.

Figyelj a tested jelzéseire!

Ha úgy érzed, nem bírod tovább, ne kockáztass. Ne legyen lelkiismeret furdalásod, amennyiben nem tudod azt a szinten hozni, mint optimális esetben. Kerüld el a kiszáradást, vagy a hőgutát. Hidd el, nem éri meg egy edzés sem a saját testi épséged veszélyeztetését. Amennyiben nincs egészségügyi problémád, és betartod az aranyszabályokat: megfelelő napszak és közeg megválasztása, fokozatosság elve, megfelelő öltözék és folyadékpótlás, a futás nyáron is a kedvenc sportjaid közé tartozhat!

Az Allianz elkötelezett támogatója a sportnak és az egészséges életmódnak, emellett fontosnak találjuk a jó ügyek támogatását. Ezért hívtuk életre az Allianz World Run-t, aminek keretein belül több ezer dolgozónk gyűjti a kilométereket világszerte az SOS Gyermekfalvak támogatásának számára.

Amennyiben kíváncsi vagy többre a kezdeményezés kapcsán, keresd fel oldalunkat: https://www.allianzworldrun.com/.

 
Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő