Európa kiemelkedő síparadicsomai

Dicső Inez Viktória | 4 perc olvasási idő
Készülsz a síszezonra, és még nem foglaltad le a szállást? Szeretnénk egy kis ihletet adni, így listánkban most összegyűjtöttük az utóbbi években legkiválóbbnak kikiáltott síparadicsomokat Európa szerte.

1. Alpe d’Huez

A francia Alpok egyik gyöngyszeme, a Budapesttől 1285 km-re található Alpe d’Huez (1850 méteres magasságban) méltán foglalja el listánk első helyét, hisz itt található a világ leghosszabb, 16 km-es sípályája. Ezen belül is kiemelkedő a 3300 méteres fekete pálya. Természetesen a kevésbé gyakorlott sportolók is megtalálják a számukra megfelelő pályákat.

A síelés és snowboardozás mellett többek között szánkópálya, uszoda, és jégbarlang várja a látogatókat. Lehetőség van siklóernyőzésre, motoros és kutyaszán kipróbálására, hótalpas túrákra, íjászatra, lövészetre, falmászásra és még sorolhatnánk.
 

2. Sölden

Sölden-Ötzalt Ausztria egyik legjobb síterepe, ami 809 km-re fekszik Budapesttől. Októbertől egészen májusig lehet használni a közel 150 kilométernyi összefüggő sípályát, ami prémium minőséget nyújt az idelátogatóknak, akár kezdő, akár haladó síelőről van szó. Ausztria leghosszabb lesiklópályája is itt található, ami 13 km hosszú.
Söldent sokszor nevezik az „Alpok Ibizájának”, mivel számos bár és szórakozóhely várja a turistákat és a helyieket egyaránt. Érdekes még a Hófalu, ami 2700 m2-en hóból és jégből felhúzott épületegyüttes, ahol akár éjszakázni is lehet. A szezon alatt rengeteg kulturális és családi program, illetve számos világverseny várja a kikapcsolódni vágyókat.

 


3. La Plagne

A Budapesttől 1334 km-re található francia síparadicsom a középhaladók részére leginkább optimális, jól kiépített, modern síterep, amely négy nagy területre oszlik. A pályák több mint fele kék színű (könnyű), azonban a profik is találnak a fekete (legnehezebb) és piros (közepes nehézségű) pályákon felül szűzhavas területeket, ami kellő kihívást jelenthet nekik. Les Arcs és La Plagne között halad a világ egyik leggyorsabb nagykabinos felvonója, ami akár 40 km/órás sebességgel is tud közeledni.

A síelésen és a snowboardozáson kívül rendkívül sokféle lehetőség várja a látogatókat; például bob-és szánkópálya, hótalpas túra, és sífutás. Számos wellness központban, szórakozóhelyen lehet levezetni az egész napos aktív pihenést.
 

4. Banszko

Banszko a Pirin hegységben, Bulgáriában található, Budapesttől 912 km-re. Ez a viszonylag újonnan felfedezett síterep listánkba az ár-érték aránya miatt került be. Területének mérete elmarad a korábban említett síparadicsomokétól, azonban színvonalban már igencsak közel áll hozzájuk. Bulgária rengeteg erőfeszítést tesz azért, hogy a turisták ne csak tengerpartjait, hanem síterepeit is felfedezzék, így sok pénzt költ sípályái fejlesztésekre. Modern szállodák, luxus környezet, és prémiumszolgáltatások várják a kezdő, haladó és profi látogatókat, mindezt verhetetlen árakon.
(Képünk Banszkoról a bejegyzés fejlécében található)
 

5. Ischgl 

A svájci és osztrák határokon átívelő síkomplexum, ami 826 km-re fekszik Budapesttől, felejthetetlen élményekkel várja a síelni vágyókat. A síparadicsom 90%-a 2000 és 2900 m között terül el, így hóbiztosnak mondható (ezt a kiépített hóágyúrendszer is garantálja). A snowboard szerelmeseinek kifejezetten ajánlott, hisz funpark, félcső és rengeteg szűzhavas terület is gondoskodik a szórakozásról.

A 7 km-es kivilágított szánkópálya mellett vám-és adómentes bevásárlóközpont várja a turistákat Samnaun-ban. A szezon alatt rengeteg kulturális és könnyűzenei programon lehet részt venni, és a szezon végén (májusban) hatalmas szabadtéri koncertet tartanak, ahol a könnyűzene aktuális krémje lép fel. Ischgl városka központjáról a poszt alján talál képet.

+1 tipp: Soha ne feledkezz meg az utasbiztosításról, ami kellemetlen pluszköltségektől óvhat meg, és távollétünkben érdemes az otthonunk biztonságára is gondolni.

Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő