Egészségtudatos üdülés – Fókuszban a zöld turizmus

Dicső Inez Viktória | 4 perc olvasási idő
Sokunknál az ökotudatos szemlélet, a testi-lelki-szellemi harmónia keresése kerül előtérbe a nyaralás, és egyben feltöltődés helyszínének kiválasztása során. Nézzük milyen formáját érdemes a pihenésnek választani, ha ezen értékek mentén képzeljük el az üdülést!

Zöld szemlélet

A fenntarthatóság már az utazásaink során is egyre nagyobb teret nyer magának, és erre a szolgáltatók is felfigyeltek. Egyre többen választjuk a környezetbarátabb utazási lehetőségeket, ami egyben a kaland része is, hiszen lehet, hogy hosszabb az utazással töltött idő, viszont cserébe festői tájakon keresztül érhetünk célba, amennyiben környezetbarátabb közlekedési eszközt veszünk igénybe.

Mára sok turistának fontos szempont a szállás/szolgáltatás kiválasztásánál, hogy az zöld szemléletű legyen. Egyre kevesebben ragaszkodnak a recepciós és a személyzet segítségéhez, a nívós piperecikkekhez, illetve a szállodai bekészítések sem játszanak már kiemelt szerepet az értékelésnél.

Fókuszban a relaxáció és a wellness

A hétköznapi forgatag után a legtöbben csak egy dolgot szeretnének: testi, lelki és szellemi békét nyerni utazásuk során. Sokan ilyenkor tudják életüket, tennivalóikat józanul átgondolni, rendszerezni Ehhez minden adott, ha egy nyugodt, feltöltődésre alkalmas, természet közeli helyet választ magának a pihenni vágyó.

Nem csak a mentális, hanem a fizikális állapotunknak is jót tehet egy ilyen egészségtudatos pihenés, hisz a legtöbb erre kialakított szállodában megtalálhatóak a gyógyvizes medencék, szaunák, sókamrák stb. Emellett meditációs foglalkozásokkal, wellness workshopokkal és holisztikus életmóddal kapcsolatos szolgáltatások is segíthetik a regenerálódást. Akár párunkkal, akár barátainkkal, vagy családdal vágunk bele a pihenésbe, garantált a feltöltődés, ha ilyen, egészségtudatos helyszín mellett döntünk.

Bio szálláshelyek

Egyre nagyobb figyelmet kapnak az úgynevezett bio szálláshelyek, amik rendszerint majorságok, gazdaságok, porták vagy tanyák, de akár egész öko-faluk is lehetnek. Ami ezeket az üdülőhelyeket a többi közül kiemeli, hogy mindegyik hihetetlenül természet közeli.  A szállásadók rendszerint saját maguknak termelik meg az élelmiszereket (zöldségeket, gyümölcsöket, hústermékeket, tejtermékeket) a környezetükkel tökéletes harmóniában. A legtöbb helyen betekintést nyerhetünk egy bio gazdaság mindennapjaiba, belekóstolhatunk a gazdálkodásba, állatokat simogathatunk, és van, ahol hagyományőrző kézműves műhely és táncház is várja az érdeklődőket.

Aktív pihenés

Ha már az egészségtudatosságnál tartunk érdemes megemlíteni a kiránduláson kívül a különböző kültéri sportokat és eszközöket, amiket érdemes kipróbálni! Ilyen például a segway, amivel két keréken gurulva fedezhetjük fel a környéket, vagy a nordic walking, amivel egy pár speciális bot és különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az állóképességünk.

A haladóknak a tájfutás lehet érdekes, a bátrabbak pedig falmászást, sziklamászást, átcsúszópályát is választhatnak aktív pihenés gyanánt. A vízi sportok kedvelőinek pedig a raftingot, ZUP-ot, és a windsurf-öt érdemes kipróbálniuk. 

Ha külföldre készültök, mindenképpen kössetek Útitárs vagy Extrém Sportok utasbiztosítást a tervezett sporttevékenységtől függően! Ráadásul ha az Allianz-ot választjátok, részt vehettek hűségprogramunkban is, így a 10%-os online kedvezményen felül további kedvezmények várnak!

Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő