Drónversenyek

 

 
 

Németh Krisztián és Quadkopter blog | 3 perc olvasási idő

 

Legyen szó bármely kor közlekedési eszközéről, mindig akadtak, akik versenyeztek azokkal. E téren a drón technológia sem kivétel. A pontos eredet a mai napig tisztázatlan. Valószínűleg pár unatkozó srác épített pár gyors gépet ezután pedig kihívták egymást egy kis versenyzésre. Az utcai versenyekhez hasonlóan a drón versenyek is veszélyt jelenthetnek a nézőkre, ezért az utóbbi időben egyre szabályozottabb keretek közé szeretnék szorítani a versenyzést. Különböző egyesületek alakultak, melyek a hatósági szervekkel együttműködve szervezik a hazai versenyeket. Illetve a hatóságok mind a versenyzéshez mind az üzletszerű tevekénységekhez előírják a drónbiztosításokat is melyek az Allianz Hungária Biztosítón keresztül elérhető.

 

 

A versenyeket több géposztályban és különféle kategóriákban rendezik meg. Magyarországon egy hivatalos versenysorozat van ahol a 4 és 5 colos gépek versenyeznek egymással. Baráti társaságok, szerveződések azonban csoportos gyakorlásokat szoktak szervezni, amire a közösségi média különböző csoportjaiban tudtok bővebb információt szerezni ki mikor merre repked. Jómagam az Allianz Racing Team tagjaként, próbálok az idei versenysorozatban helytállni. Attól függetlenül, hogy ez a sportág kb 2 éve létezik Magyarországon a versenyben nagyon erős top pilóták vannak.

A verseny lényege hogy egy adott kapukkal és zászlókkal nehezített pályát a megfelelő útvonalon lehető leggyorsabb idő alatt teljesítse a versenyző. Ez profikat nézve elsőre egyszerűnek tűnhet, de ez koránt sincs így. Egyszerre általában 4 versenyző méri össze tudását a verseny előtti időmérő eredményei alapján. Verseny közben a többi versenyző mellett figyelni kell a megfelelő ívekre, a szélre, az akkumulátor állapotára, illetve a versenydrukk is ugyanúgy befolyásoló tényező, így fejben is ott kell lennie annak, aki jó eredményt szeretne elérni. A jó hír, hogy mint minden tevékenység,ez is fejleszthető sok gyakorlással, és mivel még gyerekcipőben jár a sportág, bárki, aki szívesen kipróbálná magát megfelelő ráfordított idővel ott lehet a legjobbak között.