Drónok használata a mindennapokban

 

 
 
 

Németh Krisztián és Quadkopter blog | 4 perc olvasási idő

 

A 21. században nem is gondolnánk, hogy már hány területen használják a drónokat. Íme néhány, ahol sikeresen segítik a mindennapjainkat:

 
 
 

1. Mezőgazdaság

A drónokkal olcsón lehet felmérni nagy kiterjedésű mezőgazdasági földterületeket. A gépek felszerelhetők speciális szenzorokkal, amelyekkel információt lehet nyerni a növények fejlődéséről, a talajvíz tartalmáról. Alkalmazzák már erdőgazdálkodásnál illetve különböző katasztrófák felderítésénél is.

2. Határőrizet

Sok országban a határövezet túlságosan kiterjedt, távoli, vagy nehezen megközelíthető terület ahhoz,hogy hagyományos módszerekkel hatékonyan ellenőrizni lehessen. Manapság az Egyesült Államok a mexikói határon áthaladó illegális mozgást deríti fel drónokkal.

3. Légi segély

Ahol nincs megfelelő úthálózat,orvosi ellátmányt eljuttatni nagyon nehéz feladat. Egy speciálisan erre a célra kifejlesztett drón akár 1 kg orvosi ellátmányt is képes eljuttatni akár 20 kilométeres távolságra.

4. Csomagkézbesítés

Amint a drónok bekerültek a köztudatba az újításra nyitott cégek egyből felfigyeltek a lehetőségre, hogy azokat miként tudják üzleti célra alkalmazni. A legkézenfekvőbb a kis csomagok szállítása,mely csökkentené az időt, amit az alkalmazottak az ország bejárására fordítanak.

 

 

5. Film/reklám gyártás

A mai modern film/reklámipar előszeretettel használja a különbőző snittek készítéséhez. Az erre specializálódott drónok elbírnak akár egy 5 kg-os mozi minőségű kamerát, amellett, hogy rendkívül látványos felvételeket készítenek.

6. Művészet

Aki látta az idei Super Bowl Half Time Showját, annak nem kell bemutatni mire képesek a drónok. Aki nem látta volna, közel 300 különböző leddel felszerelt drón egy előre beprogramozott alakzat alapján egy mozgó amerikai zászlót rajzolt az égre.

7. Hadiipar

Lényegében az összes kereskedelmi és hobbidrón őse az a haditechnikában keresendő. Az amerikai hadsereg támadó és védekező dronókat is használ amellett, hogy ma már sokkal többször veti be különböző akciókhoz. Hol a tűzoltóknak, hol az óceánon hánykolódó menekültek mentésében segítenek. Grafikus információk

Hacsak valamely térképes alkalmazást használjuk, gondoljunk bele, hogy ezenek az adatoknak egy részét is a drónok által felszerelt szekvenciális kameráknak köszönhetjük, melyek nagyban segítenek a pontos térképek készítésében.

Tehát ahogy eddig is, a jövőben is biztos, hogy mindennapi életünk részei lesznek a drónok, és egyszer talán a távoli jövőben, mikor felpillantunk az égre, olyan természetesek lesznek, hogy ott repkednek felettünk, mintha csak csicsergő madarakatlátnánk.