Biztonságban az utakon: rajtad is múlik!

 
 
 
 

Dicső Inez Viktória | 4 perc olvasási idő

Kultúra - partnerség - tisztelet - egymásra figyelés – biztonság.  Ezek a Közlekedési Kultúra Napjának jelszavai. Alkalmazd Te is őket mindennapi közlekedésed során!

 
 
 
 
 
 
 
 

Május 11-én immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Közlekedési Kultúra Napja a Közlekedéstudományi Egyesület koordinációjával. A fókuszban a biztonságtudatos közlekedés, az összefogás és a partnerség áll, ennek fényében a szlogen nem más, mint: Tarts velünk, légy a partnerünk! Közlekedni számtalan módon lehet, mi most a biztonságos autós közlekedéshez adunk néhány tanácsot bejegyzésünkben.

1. Indulj el 15 perccel előbb!

Ha törekedsz az egészségesebb életmódra (folyadékbevitel, dohányzás elhagyása stb.).
Miért ne vezetnél be egy jó szokást a vezetés kapcsán is? Akár megszokott útvonalról van szó, akár újról, érdemes negyed órával előbb elindulnod, hisz nem tudhatod előre, mi jön  közbe az út során. Sokkal kellemesebb és pihentetőbb idegeskedés és kapkodás nélkül elérni úti célunkhoz. Arról nem is beszélve, hogy nyugodtan kevésbé vagyunk hajlamosak szabálytalankodásra.

2. Piros, sárga, zöld…

A KRESZ szerint a sárga lámpánál meg kell állni; ha azonban biztonságosan megállni már nem lehet, az útkereszteződésen mielőbb át kell haladni. Ennek ellenére sokan figyelmen kívül hagyják a sárga jelzést és áthaladnak a már piros jelzésen, ami rendkívül veszélyes a közlekedés többi résztvevője szempontjából is.

Kifejezetten figyeljünk oda, ha többsávos út lámpás kereszteződéséről van szó, mivel könnyen előfordulhat, hogy valaki át akart csusszanni a piros jelzés ellenére. A szabálytalankodó sofőröket a belső sávokban haladók hamarabb észreveszik, és megállnak, de a külső sávokban közlekedők a takarás miatt ütközhetnek velük.

Ezért is fontos, hogy a szabad jelzés ellenére is legyünk körültekintőek, és ha a legbelső sávban állunk, mindig vessünk egy pillantást balra is, hogy időben észrevehessük a szabálytalanul érkezőket.

A legfontosabb pedig, hogy mindig tartsuk be a ránk vonatkozó KRESZ szabályokat, hogy elkerüljük a veszélyhelyzeteket…

 

3. Az elsőbbség nem garantált

Még tapasztalt vezetőkkel is előfordul, hogy nem veszik figyelembe az elsőbbségadás szabályait. Mindig legyünk körültekintőek, főleg az útkereszteződésekben és a jobbkezes utcáknál. Lehet, hogy szabály szerint nekünk van igazunk, de ezzel nem fogjuk tudni az összetört autónkat helyrehozni, inkább legyünk figyelmesebbek a hibát elkövető vezetős társunknál! Még védett útszakaszokon se legyünk könnyelműek.

4. Parkolj okosan

Ha nem szeretnél bosszús gyalogosokat, akik alkalomadtán még meg is karcolhatják autódat, mindig győződj meg róla, hogy a járdán elegendő helyet hagytál az ott közlekedőknek (tolókocsival, babakocsival is férjenek el!). Legyél tekintettel arra, hogy a többi autós garázsából, kapujából ki tudjon állni, máskülönben autód láthatja kárát figyelmetlenségednek. Ne állj rá más autójára úgy, hogy nem elegendő mértékű az oldal- vagy a hossztávolság.

+1 vezess, mint egy profi

Amennyiben kíváncsi vagy járműved műszaki állapotára, fogyasztására, a saját vezetési szokásaidra, sőt, szívesen összehasonlítanád azokat az ugyanilyen típusú járművet vezető sofőrökével, a Drive2Save mobilalkalmazást neked találták ki.

A Drive2Save jelzi, ha nem optimális sebességen pörgeted a motort, vagy az átlagosnál erősebben fékezel, mely hosszú távon problémát okozhat autódban, így a statisztikák alapján lehetőséged van az önfejlesztésre, és új vezetési technikák elsajátítására, ráadásul mások vezetési szokásaival is összevetheted azokat.

Ezek az információk hozzájárulhatnak vezetési képességeid fejlesztéséhez, üzemeltetési költségeid csökkentéséhez, lopás esetén a gépjárműved felkutatásához és nem utolsó sorban a közlekedési biztonság növeléséhez. Ráadásul casco biztosításod díjából is jelentős kedvezményt kaphatsz, valamint ingyenesen elérhetővé válik számodra az Allianz Assistance 24 kiegészítő biztosításunk, mely közúti elakadás esetén nyújt segítséget, ha a Drive2Save lesz a társad az utakon.

 
Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő