Az elektromos közlekedésé a jövő?

 
 
 
 
 
 

Baranyai Balázs | 4 perc olvasási idő

Napjainkban egyre inkább érezhető – különösen a nagyvárosokban – a benzines, vagy dízel hajtású járművek negatív hatása a környezetre. A zaj, vagy keletkező szmog egyre inkább égető problémát jelent mindannyiunk számára. A globális felmelegedés megfékezése közös érdekünk – tenni kell ellene.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az Európai Unióban a szén-dioxid-termelés 12 százalékáért az autók a felelősek. Kézenfekvő megoldás lenne az, hogy a belsőégésű motorokról elektromos meghajtásra álljunk át. Előrejelzések szerint 2040-re a világ teljes járműállományának egyharmada, mintegy 559 millió autó elektromos meghajtású lesz. Épp ezért ma már fontos témának számít az elektromos közlekedés, vagy az okosvárosok témaköre, hiszen ezek hosszú távon megoldást jelenthetnek számos problémára a fent említettek közül.
 
Persze az is látható, hogy az áram a legtöbb esetben nem éppen környezetbarát módon kerül előállításra, de ezen lehet változtatni (mondjuk ahogy a Norvégok csinálják, náluk az áram közel 90%-ban megújuló forrásból származik). Ennél is pozitívabb az elektromos járművek hatása a környezetre: csöndesek, nem rontják a levegőt, nincs szükségük a belsőégésű motorokhoz nélkülözhetetlen motorolajokra (tehát a korábban megszokott fáradt olaj sincs), valamint a lítium akkumulátorok újrahasznosíthatósága is folyamatosan fejlődik.
 
Többek között ennek is köszönhető, hogy egyre több városban vezetnek be elektromos buszokat, az autók mellett pedig egyre több elektromos motorkerékpár is elérhető. Itthon számos kedvezmény jár egy elektromos autó mellé (anyagi támogatás, zöld rendszám); Ausztriában adott esetben nagyobb sebességet engedélyeznek nekik hagyományos társaiknál; Dubrovnikban pedig már csak elektromos taxikat engednek be a városba. 2030-tól már csak elektromos autókat helyeznek üzembe Párizsban, Hollandiában pedig már árulni sem lehet majd belsőégésű motorral felszerelt autókat. 2020-tól Oxfordban már csak elektromos járművekkel lehet majd közlekedni.
 
A világ tehát egyértelműen ebbe az irányba tart, épp ezért fontos korunk legfejlettebb technológiáinak beillesztése ebbe az iparágba. Kellenek a fejlesztések, hogy még hatékonyabban közlekedhessünk, hogy a jövő járművei ne csak környezetbarátok legyenek, hanem kielégítsék a modern ember igényeit. A fejlődés élvonalát – mint sok más területen, így itt is – a sport jelenti. Az Allianz pedig örömmel támogatja a jövő felfedezőit a következő lépcsőfokok megmászásában.
 
2017 óta hivatalos partnerei vagyunk a Formua E-nek, valamint a 2019-ben induló MotoE-nek is. Előbbi egy teljes mértékben elektromos, formulaautós sorozat, amely világvárosokban vendégszerepel. Így a korábbi F1-es versenyzők csatázhatnak például New York, Párizs, vagy London utcáin. A MotoE egy teljesen friss projekt: az első szezonját futó sorozat a MotoGP mezőnyét kísérve, hat országban mutatja meg az elektromos motorversenyzés legjavát. Ez egy izgalmas út, mi pedig büszkék vagyunk rá, hogy részt vehetünk egy teljesen új sport platform megalkotásában, amivel bemutathatjuk a legújabb technológiát az e-mobilitás kapcsán.
 
Ezekben a sorozatokban találkozik egymással az innováció és az izgalom. Az Allianz  pedig a sok éves motorsportos múltjával igyekszik ilyen módon is elősegíteni a felfedezést és a fenntartható közlekedést – a lehető legközönségcsalogatóbb módon). Folytatjuk az innovátorok és vizionáriusok támogatását, mert az ő munkájuk és ötleteik átszabhatják a világunkat.