Szülőként Ön is előre takarékoskodna gyermeke számára?

 

Dicső Inez Viktória | 2 perc olvasási idő

Május első vasárnapján azokat a nőket ünnepeljük, akik mindnyájunk életében az egyik legfontosabb szerepet töltik be: ők az Édesanyák.

 

Anyának lenni óriási felelősség, ugyanakkor semmihez nem hasonlítható érzés. 
Erős érzelmi kötelék, feltétel nélküli szeretet, egyedülálló tapasztalás.

Egy anya a lehető legtöbbet szeretné megadni gyermekének már a fogantatástól kezdve, és segíteni, hogy önmagából és lehetőségeiből a legtöbbet hozhassa ki – ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő feltételek megteremtése.  

Megfelelő feltételek alatt sokan sokfélét érthetnek, ám egyvalami vitathatatlan: az anyagiak ebben is jelentős szerepet játszanak. Amikor elérkezik az idő, hogy a gyermek eldöntse, milyen hivatást szeretne választani magának, akkor a szülők rendszerint elkezdik tervezni a várható kiadásokat.

 

A továbbtanulásra szánt költségek tervezésekor elsősorban az alábbiakat kell figyelembe venni:

  • a képzés típusát (államilag támogatott vagy önköltséges),
  • az iskola helyszínétől függően az utazást, a lakhatást,
  • az étkezéseket,
  • a tankönyveket, jegyzeteket,
  • a ruházkodást, a telefonköltségeket,
  • a zsebpénzt.

Annak érdekében, hogy a pályaválasztás ne az anyagiaktól függjön, érdemes már a gyermek egészen kicsi korában elkezdeni félretenni erre a célra. Korainak tűnhet, ám minél hamarabb fognak hozzá, annál kevésbé érinti érzékenyen a családi költségvetést, hiszen rendszeres megtakarítással a gyermek 18 éves korára már megteremthető egy biztos alap.

Szülőként Ön is előre takarékoskodna gyermeke számára? Az Allianz Megtakarítás-tervező kalkulátorával kiszámolhatja, hogy mekkora összeget kellene félretennie gyermeke taníttatására, ha most kezdené el a megtakarítást. A Tanulmány finanszírozási kalkulátor ide kattintva érhető el:

https://ugyfelportal.allianz.hu/pportal_ongondoskodas/services/start

Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő