Aktív nyaralás—Mert néha jól jön egy kis pozitív adrenalin fröccs!

 

 
 
 
 
Dicső Inez Viktória | 5 perc olvasási idő

Néha érdemes kilépni az evés-alvás-napozás bűvköréből, és kipróbálni valami újat nyaralásunk alatt. Neked mikor volt utoljára, hogy valamit először próbáltál ki?

 
 
 

Még a borongós ősz beköszönte előtt érdemes kihasználni minden lehetőséget, amit a nyár és a nyaralás tartogathat, ezért összegyűjtöttünk pár izgalmas sportot, amit érdemes kipróbálnod!

Ha már unod a vízibiciklit, akkor a következő sportokkal érdemes kísérletezned (kizárólag, ha magabiztos úszástudással rendelkezel).

1. SUP (Standup paddleboarding)

Magyarországon is egyre népszerűbb és elterjedtebb a Hawaii-szigetekről származó Standup paddleboarding, azaz a SUP. Folyókon, tavakon is lehet próbálkozni a deszkán való állással és evezéssel. Remek kikapcsolódási lehetőség, ráadásul annyira nem is nehéz belejönni. A deszka segítségével új szemszögből tudod felfedezni a környéket, és olyan helyekre is eljuthatsz, ahová más vízi eszközzel szinte lehetetlen. A SUP-ra az Allianz-nál az Útitárs utasbiztosítás Platina csomagja és Extrém Sportok utasbiztosítás köthető.

2. Jetski és Flyboard

Ha szereted a sebességet, a Jetski-t mindenképpen neked találták ki. Az erre kijelölt helyeken, ahol nincs érvényben sebességkorlátozás akár 80 km/órás sebességgel is száguldhatsz a vízen, ami azért nem semmi! A legtöbb külföldi tengerparti nyaralóhely elengedhetetlen sporteszköze, de itthon is sok tavunknál kipróbálhatod ezt az izgalmas extrém sportot. Nálunk a Jetskizésre az Útitárs utasbiztosítás Platina csomagja és az Extrém Sportok utasbiztosítás terjed ki.

No de mi az a Flyboard, és mi köze van a jetski-hez?

Egy viszonylag új fejlesztésről van szó, amit a jetski motorjához csatlakoztatnak egy 18 méteres tömlővel. A tömlőn keresztül két vízsugár hajtásának segítségével a flyboard, azaz a repülő deszka, a levegőben marad, akár 10 méter magasan is! Helyes használata állítólag pár perc alatt elsajátítható, érdemes kipróbálni! Az élmény garantált. Erre a különleges sportra az Allianz Extrém Sportok utasbiztosítás Platina csomagja köthető kizárólag egyedi engedéllyel.

 

3. Vízisí és wakeboard

Suhanás, adrenalin, csobbanás. Ha egy kicsit merészebb vagy, és jól tudsz úszni, bátran ajánljuk a vízisít és a wakeboard-ot. Mindkét sport esetén kábellel, vagy csónakkal vontatják a kalandvágyó sportolókat. A téli „nagytestvérekhez” hasonlóan lécek, és deszka segítségével szelhetjük a hullámokat. A vízisí alapjainak elsajátításához kb. egy óra kell, a wakeboard-hoz már legalább 2-3 óra, viszont minden egyes esés-kelés megéri, hiszen ha ráérzel, hihetetlen élményt tud adni. Nem mellesleg az izomláz garantált! :)
Az Allianz-nál mind a két sportra az Útitárs utasbiztosítás Platina csomagja (a parttól számított 1 km távolságig) és az Extrém Sportok utasbiztosítás (korlátozás nélkül) terjed ki.

4. Windsurf

Nem összekeverendő a klasszikus szörffel: itt a deszkához hozzá van erősítve egy háromszög alakú vitorla is, így a szél segítségével szelhetjük a hullámokat. Éppen ezért, főként a szeles idő kedvez ennek a sportnak, ekkor láthatjuk a legtöbb windsurf-öst a vízen. Itthon a Balatonon, a Velencei-tavon, és Sóstón van a legtöbb lehetőségünk ennek az izgalmas sportnak a gyakorlására. Külföldi utazás esetén a Windsurf-re is az Útitárs utasbiztosítás Platina csomagja és az Extrém Sportok utasbiztosítás terjed ki.

5. Búvárkodás

A szép tiszta vizű tengerparti helyeken sokan szeretnek sznorkelling-elni, azaz palack nélkül búvárkodni. Ehhez egy jó búvárszemüveg, légzőcső, és uszony szükséges. Manapság már lehet kapni olyan maszkot is, ami egyben szemüveg és légzőcső is egyben. Ha elragadott a csodálatos víz alatti élővilág, érdemes elgondolkodnod a könnyűbúvárkodáson is. Ehhez szükséged lesz egy tanfolyam elvégzésére, ami elméleti és gyakorlati órákból áll. A sikeres vizsga után 15-30 mélyre merülhetünk, akár 35-45 percig is. Ha nálunk kötsz biztosítást, akkor az Útitárs utasbiztosítás Platina csomagját (40 méterig), vagy az Extrém Sportok utasbiztosítást (mélység korlátozás nélkül) válaszd.

A kalandok alatt is biztonságban

Ha nem felejtetted el az utasbiztosítást, már sokat tettél annak érdekében, hogy valóban gondtalan legyen a külföldi nyaralásod. Azonban ha aktív kikapcsolódást választasz, mindenképp nézz utána, az utasbiztosításod fedezi-e az adott tevékenységet. Mi az Allianz-nál fontosnak tartjuk, hogy az extrém sportok szerelmesei is biztonságban érezzék magukat, ezért alakítottuk ki számukra az Allianz Extrém Sportok utasbiztosítást, ami a fent említett sportok esetében is védelmet nyújthat (a flyboardra egyedi engedély szükséges).

 Az Útitárs utasbiztosítás Platina csomagját is érdemes fontolóra venned, hiszen a felsorolt sportok döntő részére kiterjed. Az Útitárs utasbiztosítás a megfelelő pótdíj megfizetésével világ területi hatállyal köthető, míg az Extrém Sportok utasbiztosítás területi hatálya kizárólag Európa országaira, Törökország és Oroszország területére, valamint Egyiptomra, Tunéziára és Marokkóra terjed ki.

Kalandra fel!

 
Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő