5 tipp, hogy ne terelődjön el a figyelmünk vezetés közben

 

Dicső Inez Viktória | 3 perc olvasási idő

Jóformán megszámlálhatatlan horror sztori kering és elrettentő statisztikák születtek a vezetés közbeni sms-ezés és chatelés következményeiről. A figyelem elterelődése azonban nem csupán a mobiltelefonokhoz köthető.án a mobiltelefonokhoz köthető.

 

Alábbi tippjeink segítségére lesznek, hogy könnyebben fenntarthassa a fókuszt és biztonságosabban vezethessen.

1.) Rendszerezze a dolgait az autóban, és ha lehet, ne ossza meg a figyelmét egyszerre több tevékenység között

Nézze meg indulás előtt, hogy a vezetés közben szükséges dolgok hol vannak. Állítsa be a GPS-en az úti célt, mielőtt elindul a járművel, és tegye a reggeli kávét oda ahová való: a pohártartóba. Minél átláthatóbb és rendezettebb a sofőr körüli terület, annál egyszerűbben eléri a neki szükséges tárgyakat, és keresgélés helyett az útra fókuszálhat.

2.) Hagyja, hogy az utasai is „dolgozzanak”

Ön a sofőr, az Ön dolga a vezetés és az, hogy minden utasát gond nélkül célba juttassa. Ha valaki utazik még Önnel az autóban, hagyja, hogy a „munka” egy részét ő végezze. Az ő keze szabad, így kezelheti a GPS-t, váltogathat a rádióállomások között, vagy elküldhet egy sms-t Ön helyett. Ezzel az utasok úgy érezhetik, hogy ők is tettek valami hasznosat, nem utolsó sorban pedig segítenek megakadályozni a figyelem elterelődését.

 

3.) Kapcsolja ki/némítsa le a telefont

Bárki és bármit is írt Önnek, várhat az üzenet elolvasásával. Ha volán mögé ül, próbálja olyan helyre tenni telefonját, ahol nem éri el, fordítsa el a kijelzőt és némítsa is le a telefont. Ha odaért céljához – vagy út közben pihenőt tart - vegye elő a telefont, és írja meg nyugodtan, hogy épp vezetett, ezért nem tudott válaszolni. Higgye el, senki nem fogja zokon venni, hogy nem azonnal válaszolt. Bár a telefonbeszélgetést is ajánlott az úti célhoz érkezve elintézni, ha valami mégis halaszthatatlan, használjuk a technológia vívmányait és telefonáljunk bluetooth kihangosító segítségével.

4.) A komoly beszélgetéseket időzítse máskorra

Ezt nyilván könnyebb tanácsolni, mint betartani, de nagyon fontos, hogy ne hagyjuk, hogy elborítsanak minket a stresszes gondolatok vezetés közben. Most a vezetés a feladatunk, úgyhogy a „Beszélnünk kell…” kezdetű társalgásokat hagyjuk későbbre és koncentráljunk a feladatra.

5.) Az okostelefonon használt GPS esete

Sokan már az okostelefonjuk GPS-ét használják az autóban, így ők értelemszerűen nem tudják csak úgy egyszerűen kikapcsolni a telefonjukat, de azt megtehetik, hogy csendes üzemmódba teszik. A legtöbb okostelefonban már van olyan opció, hogy amikor a GPS be van kapcsolva, minden más értesítést kapcsoljon ki. Emellett ma már elérhetők olyan alkalmazások, amelyek küldenek ilyenkor egy automata válaszüzenetet és elutasítják a beérkező a hívásokat, amíg vezetünk.

Mindannyiunknak szüksége van néhány nyugodt pillanatra a nap folyamán – miért ne lehetne ez az idő épp a munkából hazafelé tartó autóút. Egyáltalán nem szégyen ilyenkor kikapcsolni a rádiót vagy zenelejátszót, és a csöndben csak arra fókuszálni, amit épp csinálunk. Így azon túl, hogy könnyebb a vezetésre koncentrálni, talán még a napi munkahelyi stressz egy részétől is sikerül megszabadulnunk, aminek jótékony hozadéka lehet, hogy a családunk a higgadtabb énünkkel találkozik majd otthon, és talán kisebb eséllyel tévesztjük el a kijáratot is az autópályán.

Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő