5 idegesítő utastárs a repülőn, akit túl kell élnünk

 
 
 

Dicső Inez Viktória | 4 perc olvasási idő

Az idegesítő szomszédtípusok után most összegyűjtöttük utastársainkat, akiktől szerencsés esetben jó messze ülünk a kabinban…

 
 
 
 
 
 
 

Itt a nyár, a vakáció ideje, a szokásosnál is többen választják a repülést úti céljuk eléréséhez. Korábbi bejegyzésünkben összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan birkózzunk meg a repüléstől való félelemmel. Most pedig bemutatjuk a tipikus utastársakat, akiket szívesen elkerülnénk.

1. Az ülésgyilkos

Az ülésgyilkosok több formában is megjelenhetnek körülöttünk.

  • Van, aki nemes egyszerűséggel leveszi a cipőjét, és akár mezítláb felpakolja a lábát a karfára.
  • A másik típus előszeretettel rugdalja a háttámlánkat, és felnőtt lévén ritkán vannak ott a szülei, hogy rászóljanak, ezért nekünk kell…
  • A legtöbb járaton nagyon pici helyen kell elférnünk, ezért az az ülésgyilkos, aki kérdezés nélkül hátradönti székét, sok kényelmetlenséget és bosszúságot tud okozni.

Próbáljuk kulturáltan kezelni a helyzetet, és kedvesen megkérni utastársunkat, hogy hagyja abba a zavaró tevékenységét, akár rugdosásról van szó, akár ülésdöntésről. Amennyiben többszöri felszólításra sem oldódik meg helyzet, jelezzük problémánkat a légi utaskísérőnek.

2. Az álomutazó (?)

Nagyon irigyeljük azokat, akik végig tudják aludni az utat egészen felszállástól a landolásig.

  • Azonban gyakran annyira jól sikerül a pihenés, hogy a mellettünk ülő nyakpárna híján a vállunkat, esetleg felkarunkat használja helyette.
  • Sokszor a zajártalom sem marad el, és hangos horkolás tölti be az utasteret.

Nyugodtan ébresszük fel szunyókáló utastársunkat, ha rajtunk piheni ki magát. Gondolhatnánk, ennél rosszabb már nem lehet. De mégis!

3. A hangosbeszélő

Ha eddig nem ismerted élettörténetét, az összes ismerősének az ügyes-bajos dolgát, esetleg a gyerekei önéletrajzát, akár szeretnéd, akár nem, most meg fogod. Még három sorral odébb is lehet hallani a sztorikat. Mivel a repülőn nem tudsz egyik kocsiból átszállni a másikba, ezért nem nagyon van más választásod, mint beleélni magadat eddig ismeretlen utastársad meséibe, vagy berakni egy kis zenét…

 

4. A partyarc

Alig hogy felszállt a gép kéri az első kör sört. Esetleg rövidet. Vagy mind a kettőt. Mivel nyaralás van, kötelezőnek érzi, hogy már a repülőúton „szintre kerüljön”. Egyre hangosabb, és egyre irritálóbb a viselkedése. A helyzet súlyosabb, ha többen vannak, és egy kupacban utaznak. Ha szerencséd van, nem pont melletted/körülötted ülnek.

Általában azért a légi utaskísérők ügyelnek rá, hogy konszolidált keretek között folyjon a mulatozás, és ne szabaduljon el a pokol.

5. A tonhalas szendvics, és a vattacukor felhő

Sokan jó szokás szerint csomagolnak maguknak elemózsiát az útra. Ezzel semmi gond nincs, egészen addig, amíg elő nem kerülnek a tonhalas, kolbászos és egyéb erősen szagló szendvicsek, készételek.

  • Legyünk mi is körültekintőek, amikor elkészítjük útravalónkat, lehet, a mellettünk ülő nem értékeli annyira a tenger gyümölcseit, vagy a házikolbászunkat.

Itt meg kell említetünk vattacukor felhőket is, akik nem sajnálják kipróbálni a duty free shop-okban az összes létező parfümöt, természetesen a tesztcsík helyett magukon. Ezzel szó szerint nem kis fejfájást okozva a körülöttük utazóknak.

  • Ha egy mód van rá, mi ne essünk ebbe a hibába, nem véletlenül vannak kirakva azok a kis papírok.

Próbáljunk toleránsak lenni utastársainkkal szemben, azonban ne féljünk jelezni, ha problémánk akad. Első körben diszkréten, ha ez nem segít, kérjünk segítséget a személyzettől.

Egy dolog miatt azonban biztos nem kell, hogy fájjon a fejed: ha időben megkötöd a megfelelő utasbiztosítást, máris nyugodtabban döntheted hátra az ülésedet (persze csak miután megkérdezted a mögötted ülőt, zavarja-e. :)

Jó utat kívánunk!

 
Dicső Inez Viktória
Marketing és kommunikációs osztály
SEO szakértő