10 fontos tudnivaló a nyugdíjbiztosításról 
 

Allianz Hungária Zrt. | 4 perc olvasási idő
Az év végéhez közeledve sokan vetünk számot életünkről, eredményeinkről és pénzügyeinkről, illetve kezdjük el tervezni a következő évet. A rövidtávú elképzelések mellett érdemes a távolabbi jövőt is szem előtt tartani, gondoljunk a nyugdíjas éveinkre is! Összegyűjtöttünk tíz fontos tudnivalót az Allianz nyugdíjbiztosításról, melynek köszönhetően biztonságban tudhatjuk jövőnket, és terveink nagyobb ívű sikeres kimenetelét.

1.       Mit nevezünk nyugdíjbiztosításnak?

A nyugdíjbiztosítás egy kifejezetten nyugdíj célra kötött életbiztosítás, melynek célja az öngondoskodás. A biztosító abban az esetben nyújt szolgáltatást, ha a biztosított nyugdíjszolgáltatásra szerez jogosultságot a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló jogszabály szerint, vagy ha betölti a szerződéskötéskor rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt, vagy ha egészségi állapota legalább 40%-os mértékben károsodik, vagy ha meghal.

 

2.       Milyen kedvezményekkel jár a nyugdíjbiztosítás?

Ha nyugdíjbiztosítással rendelkezünk, visszaigényelhetjük éves befizetéseink 20%-át, maximum évi 130 000 Ft-ot, ezzel is tovább gyarapítva megtakarításunkat. Az adókedvezményt a törvényben megszabott összeghatáron belül a rendszeres, az egyszeri és az eseti díjakra is igénybe vehetjük. Nyugdíjbiztosítás, nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) és önkéntes pénztári befizetés esetén összesen évi 280 000 Ft-os adójóváírás is elérhető! Kamatadó-, szocho- és örökösödési illetékmentes szolgáltatás.

 

 

 

3.      Milyen befektetési lehetőségek választhatók?

A megtakarítás elhelyezésére különböző eszközalapok állnak rendelkezésre. Befektetési terveink megvalósításához a termékhez kapcsolódó eszközalap-kínálatból választhatjuk ki a számunkra leginkább megfelelőket. A nyugdíjzáradékos Allianz Életprogramok többféle, egyedileg összeválogatható eszközalapot kínálnak, amelyek között az összes elterjedt alaptípus megtalálható. Ezen túlmenően a forint alapú Életprogramok esetén elérhetőek a Céldátum eszközalapok, amelyek kifejezetten a nyugdíj célú megtakarítások befektetésére alkalmasak, mivel a kockázatos befektetések aránya az eszközalapban a céldátum közeledtével csökken.

 

4.       Ki lehet a biztosított?

Bárki, aki a szerződési feltételekben meghatározott korhatárt még nem töltötte be. Egyszeri díjfizetésű Allianz Életprogram esetén a korhatár 65 év, Allianz Életprogram és Allianz Életprogram- Euró esetén 60 év, Allianz Bónusz Életprogram és Allianz Bónusz Életprogram - Euró esetén pedig 55 év. Valamint az, aki saját jogú nyugellátásra való jogosultságot nem szerzett, a rá irányadó öregségi-nyugdíjkorhatárt nem érte el. 

 

5.       Milyen szerződésre vehető igénybe a nyugdíjbiztosítási adókedvezmény?

Az Allianz nyugdíjbiztosítási záradékkal ellátott forint vagy euró alapú Életprogram termékének választásával bárki élhet az adókedvezmény nyújtotta lehetőséggel!

 

6.       Hogyan történik a kedvezmény jóváírása?

Az adókedvezményt a biztosító igazolása alapján igényelhetjük az adóhatóságnál. Ezt követően az adóhatóságtól érkező összeget a biztosító a nyugdíjbiztosítási szerződésen írja jóvá.

 

 

7.       Mely esetekben kell visszafizetni az adókedvezményt?

Ha a szerződés a nyugdíjbiztosítási szolgáltatás teljesítésének megkezdését megelőzően megszűnik, vagy úgy módosul, hogy az a továbbiakban nem minősül nyugdíjbiztosításnak, valamint ha a biztosító a nyugdíjbiztosítási szerződés alapján egyösszegű vagy folyamatos pénzkivonást teljesít, úgy az igénybe vett adókedvezményt 20 százalékkal növelten vissza kell fizetni az adóhatóság részére. 

 

8.       Az eseti jellegű plusz jövedelem is befektethető?

Plusz jövedelmet is elhelyezhetünk a szerződésben eseti díj befizetésével, amelyre szintén igénybevehető adójóváírás a törvényben meghatározott összeghatárig. Ehhez az Allianz széleskörű eszközalap kínálatot, eszközalapok közötti költségmentes átváltást és versenyképes hozamokat biztosít. Mindezt költséghatékonyan, hiszen csupán évi 1,19%-os költség terheli az általunk befektetett összeget.

 

9.       Módosítható a szerződés?

A futamidő alatt – a korlátozások figyelembevételével – alakíthatjuk befektetéseinket és biztosítási védelmünket is. Bármikor új alapfelosztást választhatunk befektetéseink számára, rendszeres megtakarításainkon túl bármikor jövedelmezően befektethetünk egyszeri összegeket is, akár eltérő alapfelosztás szerint is.

 

10.       Segítsd jövőbeli önmagad, és nyerj!

Ha az Allianz Hungária ügynökhálózatán keresztül nyugdíjbiztosítást kötsz 2022. november 10. és december 31. között, tiéd lehet a 10 db 200 000 Ft értékű Media Markt ajándékutalvány egyike!