Köss lakásbiztosítást akkor is, ha
albérletben laksz!
 

Allianz Hungária Zrt. | 3 perc olvasási idő
Tudtad, hogy lakásbiztosításodat megkötheted kifejezetten csak ingóságokra is? Ez nagyon hasznosnak bizonyulhat abban az esetben, ha albérletben élsz. Bérlőként gyakran megelégszünk azzal, hogy a tulajdonos rendelkezik lakásbiztosítással, amely fedezetet nyújthat például betörés vagy csőtörés esetén, azzal viszont nem számolunk, hogy ilyenkor saját tulajdonunkban lévő bútoraink, értéktárgyaink is károsodhatnak, amelyekre legtöbbször nem terjed ki a lakástulajdonos biztosítása.

Az évek során egyre több értéket halmozunk fel otthonunkban. Ruhák, bútorok, konyhai kisgépek, TV, laptop mind-mind fontos részét képezik életünknek, kár esetén meglepően nagy összegre lenne szükségünk, hogy pótolni tudjuk a felsoroltakat. Vajon mennyit érnek pontosan?

A szerződéskötéséhez meg kell határoznunk a vagyontárgyaink biztosítási összegét, ami a felső határa annak az összegnek, melyet a biztosító egy káresemény bekövetkeztekor kifizethet nekünk. Fontos a lehető legpontosabb megállapítás, ugyanis ha a valósnál kevesebbet adunk meg, akkor alulbiztosítjuk értékeinket, előfordulhat, hogy a kifizetett biztosítási összeg nem elegendő a veszteségeink pótlásához. Arra is figyeljünk, hogy az általunk megadott biztosítási összeg ne haladja meg a biztosított vagyontárgy értékét. Túlbiztosítás esetén - vagyis ha túl magas biztosítási összeget állapítunk meg - feleslegesen fizetjük a magasabb díjat, mert  a biztosító kárrendezéskor az újrabeszerzési, illetve újraépítési érték szerint fog téríteni.
 

 

Készíts leltárt!

Érdemes leltárt készíteni ingóságainkról, amiben feljegyezzük vagyontárgyaink értékét, a vásárlás dátumát és minden információt, ami hasznos lehet. Csatoljuk hozzá a vásárlást igazoló számlákat és garanciapapírokat, fényképeket az értékes tárgyakról, ékszerekről. A listát írhatjuk papírra, azonban egy nagyobb lakáskár esetén az eltűnhet, így biztonságosabb valamilyen felhő alapú szoftver használata. Készíthetünk excel táblát is, de ne csak a saját számítógépünkön tároljuk, hiszen az is tönkremehet, például tűz esetén. Amint elkészült a leltár, sokkal világosabbá válhat számunkra, mekkora biztosítási összeget tüntessünk fel szerződéskötéskor, és a lista kárbejelentés esetén is jelentősen megkönnyíti a dolgunkat. Ha valami új eszközt vásárlunk, vagy lomtalanításkor megszabadulunk egy régi bútortól, frissítsük a leltárt, így szükség esetén könnyebben módosítható a meglévő biztosítási szerződés.

 

Hogyan köthetem meg online?

Az Allianznál kétféle lakásbiztosítás is rendelkezésedre áll, választhatod az  Allianz Otthonom vagy az  Allianz Összhang Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítást. Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, keresd tanácsadóinkat, de akár egyedül is megkötheted a biztosításodat online felületünkön. Ha albérletbe költözöl, a tulajdonos általában már rendelkezik lakásbiztosítással, de azért érdemes megbizonyosodni róla, nehogy káreset során érjen a meglepetés. Ha az ingatlanról már gondoskodtak, elegendő csak a saját tárgyaidra megkötnöd a biztosítást, ezért a kalkuláció folyamatában válaszd az „Ingóság” lehetőséget.