A tanévkezdés kiadásai jelentősen, iskolás gyermekenként akár több tízezer forinttal is megterhelik a családi kasszát. Ha előre kalkulálunk ezekkel a tételekkel és betervezzük őket a családi költségvetésbe, akkor nem jelentenek majd erőn felüli anyagi terhet. A költségtervezéshez hasznos tippek olvashatók a Pénzügyi Navigátor Háztartási költségvetés című cikkében, míg költségvetés elkészítéséhez segítség lehet a Háztartásiköltségvetés-kalkulátor.

Beiskolázási támogatás – önsegélyező pénztárral

Az egészség- és önsegélyező pénztári tagság lehetősége sokak számára ismerősen cseng, azonban nem mindenki tudja, milyen előnyök származhatnak abból, ha taggá válnak. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2022-ben az egészség- és önsegélyező pénztári szektorban mintegy 14 ezer fővel emelkedett a taglétszám, ennek ellenére a gyermekekkel kapcsolatos ellátásokra fordított összegek részaránya 7 százalékról 4 százalékra csökkent.  Pedig ebbe a kategóriába tartozik a beiskolázási támogatás is, amely óvodás kortól az általános és középiskolás tanulókon át egészen az egyetemi/főiskolai hallgatók után (25 éves korig) igényelhető. Ráadásul adóvisszatérítés formájában akár 46.400 forintot is visszakaphatunk utána az államtól.

Miért éri meg az egészség- és önsegélyező pénztár?

Az egészség- és önsegélyező pénztárakba befizetett megtakarításaink 20%-a után az állam évente legfeljebb 150 ezer forint személyi jövedelemadó visszatérítést nyújt. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Amennyiben az adott évben befizettünk a pénztári számlánkra például 100 ezer forintot, és a befizetés évének szja adóbevallásában feltüntetjük azt, úgy az adóbevallás benyújtásának évében általunk feltüntetett önkéntes pénztári egyén számlánkra visszakapunk 20 ezer forintot, amelyet a későbbiekben további egészség- és önsegélyező pénztári vásárlásokra használhatunk fel.

Bővebben
dolgozó Bővebben
Bővebben

Nem találja amit keres? Segítünk!