Allianz Rövid Kötvény Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás rövid kötvény alap
ISIN HU0000707146
Az Alap indulása 2008.08.11.
Elszámolása T napos (Tranzakció napja)
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 1,50%
Letétkezelő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,10%
Vezető forgalmazó MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza. 2018.09.01-től hatályosan a Befektetési Jegyek vásárlástól számított 2 munkanapon belül történő visszaváltása esetén a forgalmazási jutalékon felül a Forgalmazó a visszaváltott összegre vetített 2%-os büntetőjutalékot számíthat fel.
Benchmark 70% ZMAX + 30% MAX
TER (2018. évi adat) 0,48%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 1 év
Kockázati szint mérsékelt
Az Alap rövid bemutatása

Az Alap célja, hogy középtávon a rövid lejáratú magyar állampapír befektetésekkel versenyképes hozamot érjen el, mérsékelt kockázati szint mellett.
Az Alap befektetési politikája

Az Allianz Rövid Kötvény Alap célja, hogy középtávon a rövid lejáratú magyar állampapír befektetésekkel versenyképes hozamot érjen el, mérsékelt kockázati szint mellett. Az Alap pénzügyi célja a tőkenövekedés. Az Alap céljának elérése érdekében portfóliójában jellemzően magyar állampapírok, és diszkont-kincstárjegyek szerepelnek, de kisebb mértékben jelzáloglevelekbe, vállalati kötvényekbe, kollektív befektetési értékpapírokba, Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott kötvényekbe, a magyar állam készfizető kezességével kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokba és banki betétekbe is fekteti vagyonát. Az Alap elsősorban azoknak az Ügyfeleknek jó választás, akik a rövid lejáratú magyar állampapírok által elérhető hozam elérésére törekednek. Befektetéseik tervezésekor minimum 1 évben, azaz középtávon gondolkodnak.
Piaci környezet, befektetési döntések

Meglehetősen volatilisen mozogtak a kötvénypiacok attól függően, hogy mikor milyen hírek érkeztek a koronavírussal kapcsolatban. A hónap végére azonban a rossz hangulat uralkodott a nemzetközi piacokon, miután Dél-Koreában megugrott a koronavírus fertőzöttek száma, Japánban két fertőzött meghalt, Észak-Olaszországban is megjelent a vírus, valamint a kutatások szerint a vírus könnyebben terjed, mint feltételezték.  

A forint is nagyon volatilisen mozgott a hónap során. Kezdetben jelentősen gyengült, és a 340 feletti szintet is elérte az euróval szemben. Majd a 4,7%-ig megugró januári infláció után némi erősödésbe kezdett arra várva, hogy az MNB a célsávból kilépő pénzromlást már nem fogja tolerálni. Nagy Márton nyilatkozott is, aki szerint a monetáris hatóság „minden lehetséges eszközt” be fog vetni, hogy az infláció mértéke visszatérjen a célérték közelébe, és az inflációt nevezte a monetáris politika egyetlen horgonyának. Ekkor a forint 337-ig erősödött. Majd a következő napokban tovább erősödött a vártnál messze jobb hazai GDP (4,5%) és az S&P kilátásjavításának hatására. (Az S&P pozitívra változtatta a hazai adósság BBB besorolásának kilátását, így elvileg 24 hónapon belül dönthet felminősítésünkről.) Aztán a hó vége felé újra gyengülésbe váltott a forint, mikor a sajtóban megjelent, hogy az MNB jelezte a bankok felé, hogy túl gyorsnak tartja a kamatok emelkedését. (A 3 hónapos BUBOR pár nap alatt közel 20 pontot emelkedett).

A rövid bankközi kamatok, majd a rövid lejáratú kötvényhozamok a hónap során összesen kb. 35 pontot emelkedtek.

Ennek ellenére az MNB Monetáris Tanácsa 0,90%-on tartotta az alapkamatot, valamint -0,05%-on az egynapos betéti kamatot, míg az egynapos hitelkamat 0,90% maradt. Viszont a forint gyengülése miatt a hónap utolsó heteiben kevesebb ajánlatot fogadott el a tervezetthez képest a devizaswap-tendereken, ami mintegy 232 milliárd forinttal csökkentette a devizaswap-állományt. A Monetáris Tanács a továbbiakban is a negyedéves inflációs jelentés megjelenésével egyidejűleg a beérkező adatok függvényében hoz további döntést a monetáris kondíciókról. A nagy jegybankoktól (FED, EKB) a piac elkezdett kamatcsökkentéseket várni, és árazni a koronavírus okozta növekedési aggodalmak miatt. Ezért az elemzők nem várnak kamatemelést az MNB-től, maximum fokozatos szigorítást, ami először csak a kamatfolyosó szimmetrikussá tételét, illetve a dewizaswap-állomány csökkentését jelentené.  

A volatilis hetek után a forint végül közel 2 forintos gyengüléssel 339,88 EUR/HUF-on zárt, a 3 hónapos benchmark hozam 26 pontos emelkedés után 0,29%-on, a 10 éves benchmark pedig 12 pontos emelkedéssel 2,17%-on zárta a hónapot. Alapunkban ebben a hónapban is igyekeztünk tartani az új benchmarknak megfelelő portfóliót enyhe duration alulsúllyal. A megemelkedő bankközi kamatok lehetőséget adtak újabb betétlekötésre.

Alapunkba 02.28-án beolvadt a Magyar Posta Rövid Kötvény Befektetési Alap. A jelentés a beolvadás utáni állapotot tükrözi.

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        *Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását.
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok