Allianz Rövid Kötvény Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás rövid kötvény alap
ISIN HU0000707146
Az Alap indulása 2008.08.11.
Elszámolása T napos (Tranzakció napja)
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 1,50%
Letétkezelő MBH Befektetési Bank Zrt
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,10%
Vezető forgalmazó MBH Befektetési Bank Zrt
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza. 2018.09.01-től hatályosan a Befektetési Jegyek vásárlástól számított 2 munkanapon belül történő visszaváltása esetén a forgalmazási jutalékon felül a Forgalmazó a visszaváltott összegre vetített 2%-os büntetőjutalékot számíthat fel.
Benchmark 70% ZMAX + 30% MAX
TER (2022. évi adat) 0,56%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 1 év
Kockázati szint mérsékelt

Az Alap rövid bemutatása

Az Alap célja, hogy középtávon a rövid lejáratú magyar állampapír befektetésekkel versenyképes hozamot érjen el, mérsékelt kockázati szint mellett.

Az Alap befektetési politikája

Az Allianz Rövid Kötvény Alap célja, hogy középtávon a rövid lejáratú magyar állampapír befektetésekkel versenyképes hozamot érjen el, mérsékelt kockázati szint mellett. Az Alap pénzügyi célja a tőkenövekedés. Az Alap céljának elérése érdekében portfóliójában jellemzően magyar állampapírok, és diszkont-kincstárjegyek szerepelnek, de kisebb mértékben jelzáloglevelekbe, vállalati kötvényekbe, kollektív befektetési értékpapírokba, Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott kötvényekbe, a magyar állam készfizető kezességével kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokba és banki betétekbe is fekteti vagyonát. Az Alap elsősorban azoknak az Ügyfeleknek jó választás, akik a rövid lejáratú magyar állampapírok által elérhető hozam elérésére törekednek. Befektetéseik tervezésekor minimum 1 évben, azaz középtávon gondolkodnak.

Piaci környezet, befektetési döntések

A forint a hónap elején még erősödött, ezt segítették az ekkor publikálásra került hazai makro adatok. 1766 millió euróval nőtt például a külkereskedelmi egyenleg áprilisban - ezzel új történelmi rekordot felállítva – amit pozitívan értékelt a piac. A költségvetés helyzete is pozitívan alakult, májusban 49 milliárd forinttal javult az egyenleg, ilyen utoljára 8 évvel ezelőtt volt.

Majd jött az EP választás, ahol Franciaországban a kormányfő vereségét követően feloszlatta a Nemzetgyűlést és bejelentette, hogy még nyáron törvényhozási választásokat fognak tartani. Ez negatívan hatott a piacokra és a forintra is, mely az euróhoz képest ekkor már 394,5-ig gyengült. További gyengülés következett miután a májusi infláció 4%-kal nőtt, ezzel elmaradva a 4,2%-os elemzői konszenzustól, amiből arra következtethettek a befektetők, hogy az MNB talán folytatja a korábbi 50 bázispontos csökkentési ütemét. Ekkor az EUR/HUF már elérte a 396,70-et.

Az MNB kamatdöntésére aztán némi erősödés kezdődött, a Monetáris Tanács ugyanis csak 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot. A 7,00%-os alapkamat mellett 25 bázisponttal 6,00% lett az O/N betéti kamat, valamint 8,00% az O/N fedezett hitel kamat. A korábbinál kisebb mértékű kamatvágás után az EUR/HUF kurzus 396,70-ről két lépésben 394,30-ig süllyedt. Virág Barnabás MNB alelnök a döntést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy új szakasz nyílik a monetáris politikában. Az előre tekintő iránymutatás megváltozott: a Monetáris Tanács az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását figyelembe véve körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről hónapról hónapra.

Az alelnök ismertette az MNB friss prognózisait is: előrejelzésük szerint idén, éves átlagban 3,0–4,5% közötti infláció várható. Az infláció 2025-ben és 2026-ban egyaránt 2,5–3,5% között alakulhat. A hazai GDP 2024-ben várhatóan 2,0-3,0%-kal, 2025-ben 3,5–4,5%-kal, majd 2026-ban 3,0–4,0%-kal bővül. 2024-ben főként a belső kereslet erősödése támogatja a hazai GDP fokozatos bővülését. A folyó fizetési mérleg aktívuma a következő években a jegybank korábbi várakozásánál is nagyobb lehet, 2024-ben elérheti a GDP 2%-át. A költségvetés GDP-arányos hiánya 2024-ben 4,5–5,0% között alakulhat, majd 2025-ben 3,5–4,5%, 2026-ban pedig 2,8–3,8% között lehet.

Hozamaink csökkentek a hónap során. A hó végi hatalmas lejárat és kamatfizetések miatt elsősorban a hozamgörbe rövid oldalán jelentősen megnőtt a vevői érdeklődés. A legnagyobb hozamcsökkenés a 6 havi és 1 éves lejáratokon voltak. Ez meglátszott a DKJ vételi aukciókon is: volt olyan aukció, melyen több, mint négyszeres mennyiségű ajánlatot adtak be a felajánlott mennyiségre. A hozamok pedig több mint 25 pontot csökkentek.

A hónap végén a forint 395,15 EUR/HUF-on zárt, a 3 hónapos rövid benchmark hozam 35 bázispont csökkenés után 6,21%-on, a 10 éves benchmark hozam pedig 13 bázispont csökkenés után 6,81%-on zárt.

Alapunkban megtartottuk a kismértékű duration alulsúlyt és DKJ-t (a szabályozásnak való megfelelés miatt), valamint MNB diszkontkötvényeket vásároltunk. Továbbá aukciós lehetőséggel élve hozamfeláras banki kötvény vételt is eszközöltünk.

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        *Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását.
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok