Allianz Rövid Kötvény Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás rövid kötvény alap
ISIN HU0000707146
Az Alap indulása 2008.08.11.
Elszámolása T napos (Tranzakció napja)
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 1,50%
Letétkezelő MBH Befektetési Bank Zrt
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,10%
Vezető forgalmazó MBH Befektetési Bank Zrt
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza. 2018.09.01-től hatályosan a Befektetési Jegyek vásárlástól számított 2 munkanapon belül történő visszaváltása esetén a forgalmazási jutalékon felül a Forgalmazó a visszaváltott összegre vetített 2%-os büntetőjutalékot számíthat fel.
Benchmark 70% ZMAX + 30% MAX
TER (2021. évi adat) 0,50%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 1 év
Kockázati szint mérsékelt

Az Alap rövid bemutatása

Az Alap célja, hogy középtávon a rövid lejáratú magyar állampapír befektetésekkel versenyképes hozamot érjen el, mérsékelt kockázati szint mellett.

Az Alap befektetési politikája

Az Allianz Rövid Kötvény Alap célja, hogy középtávon a rövid lejáratú magyar állampapír befektetésekkel versenyképes hozamot érjen el, mérsékelt kockázati szint mellett. Az Alap pénzügyi célja a tőkenövekedés. Az Alap céljának elérése érdekében portfóliójában jellemzően magyar állampapírok, és diszkont-kincstárjegyek szerepelnek, de kisebb mértékben jelzáloglevelekbe, vállalati kötvényekbe, kollektív befektetési értékpapírokba, Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott kötvényekbe, a magyar állam készfizető kezességével kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokba és banki betétekbe is fekteti vagyonát. Az Alap elsősorban azoknak az Ügyfeleknek jó választás, akik a rövid lejáratú magyar állampapírok által elérhető hozam elérésére törekednek. Befektetéseik tervezésekor minimum 1 évben, azaz középtávon gondolkodnak.

Piaci környezet, befektetési döntések

Augusztus elején folytatódott a forint gyengülése, ami július végén kezdődött. Két hét alatt közel 5%-ot gyengült az euróval szemben, első körben a 390 forintos szintet törte át a jegyzés miután kiderült, hogy az Egyesült Államok korlátozásokat vezetett be a magyar útlevéllel rendelkezőkre a vízummentességi program keretében. Majd tovább gyengült elérve a 393-as szintet. Nem tett jót a forint árfolyamának, hogy a FED-től és az EKB-tól további kamatemeléseket vár a piac, miközben az MNB fokozatosan csökkenti az irányadó kamatot. Aztán a hónap harmadik hetében erősödni kezdett a forint leginkább nemzetközi hírekre. Majd az utolsó héten az MNB kamatdöntés után tovább erősödött részben a magyar jegybanki üzenetek (lassulnak a kamatvágások, a dezinfláció gyorsulásával a hazai reálkamat hamarosan pozitív tartományba kerül), részben a dollár esése miatt. Végül a hónap utolsó napjaiban már 380 EUR/HUF alá csökkent az euró jegyzése.

Az inflációs adat kedvezőbb lett, a GDP adat viszont nem hozta a várakozásokat. Az áremelkedés üteme éves alapon 17,6%-ra lassult, ami, ha csak egy hajszállal is, de jobb volt, mint amit az elemzői konszenzus várt (17,7%). A kedvező adat növeli az esélyét annak, hogy ősszel 10% alá kerüljön a fogyasztói árindex. A maginfláció 17,5% lett. Az adószűrt maginfláció 20,7%-ról 17,5%-ra lassult. A második negyedéves GDP negyedéves alapon 0,3%-kal esett, és 2,4%-kal múlta alul az egy évvel korábbi szintet. Így már negyedik negyedéve zsugorodik a gazdaság, vagyis egy éve van technikai recesszióban.

Az MNB kamatdöntése a vártnak megfelelő volt. 13 százalékon hagyta az alapkamatot, ugyanakkor a kamatfolyosó felső szélét jelentő egynapos hitelkamatot további 100 bázisponttal 16,5%-ra csökkentették. Az egynapos betéti ráta szintjét is újabb 100 bázisponttal 14%-ra csökkentették, mely jelenleg az effektív kamatszint. A döntés utáni háttérbeszélgetésen Virág Barnabás kiemelte, hogy 2024-ben tovább kell csökkenteni az inflációt, ami a gazdasági növekedés beindulásához is szükséges. Az alapkamat és az irányadó kamat összezárását követően (ami szeptemberre várható) szerinte továbbra is a szigorú monetáris kondíciók fenntartása szükséges, ugyanakkor a jegybanki eszköztár egyszerűsítése várható, a jegybank pedig adatvezérelten, lépésről lépésre fog dönteni a kamatkondíciókról. Kivezetésre kerülnek azon eszközök, melyekre a továbbiakban nincs szükség. A pénzpiaci stabilitást hatékonyan támogató eszközök (pl. a swapeszköz és a diszkontkötvény) az eszköztár részei maradnak.

Az állampapírok piacán folytatódott a törvényi szabályozás miatt megnövekedett DKJ kereslet, s bár a görbe teljes szakaszán hozamcsökkenés volt megfigyelhető, a rövid oldalon nagyobb mértékben.

A forint végül közel 5 Ft erősödés után 380,05 EUR/HUF-on, a 3 hónapos benchmark hozam 50 pontos csökkenés után 9,32%-on, a 10 éves pedig 22 pont csökkenés után 7,04%-on zárta a hónapot.

Alapunkban tartottuk a kis duration alulsúlyt és növeltük a ZMAX arányt, az új szabályozásnak való megfelelés miatt újabb DKJ-kat vásároltunk.

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        *Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását.
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok