Allianz Rövid Kötvény Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás rövid kötvény alap
ISIN HU0000707146
Az Alap indulása 2008.08.11.
Elszámolása T napos (Tranzakció napja)
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 1,50%
Letétkezelő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,10%
Vezető forgalmazó MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza. 2018.09.01-től hatályosan a Befektetési Jegyek vásárlástól számított 2 munkanapon belül történő visszaváltása esetén a forgalmazási jutalékon felül a Forgalmazó a visszaváltott összegre vetített 2%-os büntetőjutalékot számíthat fel.
Benchmark 70% ZMAX + 30% MAX
TER (2021. évi adat) 0,50%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 1 év
Kockázati szint mérsékelt

Az Alap rövid bemutatása

Az Alap célja, hogy középtávon a rövid lejáratú magyar állampapír befektetésekkel versenyképes hozamot érjen el, mérsékelt kockázati szint mellett.

Az Alap befektetési politikája

Az Allianz Rövid Kötvény Alap célja, hogy középtávon a rövid lejáratú magyar állampapír befektetésekkel versenyképes hozamot érjen el, mérsékelt kockázati szint mellett. Az Alap pénzügyi célja a tőkenövekedés. Az Alap céljának elérése érdekében portfóliójában jellemzően magyar állampapírok, és diszkont-kincstárjegyek szerepelnek, de kisebb mértékben jelzáloglevelekbe, vállalati kötvényekbe, kollektív befektetési értékpapírokba, Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott kötvényekbe, a magyar állam készfizető kezességével kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokba és banki betétekbe is fekteti vagyonát. Az Alap elsősorban azoknak az Ügyfeleknek jó választás, akik a rövid lejáratú magyar állampapírok által elérhető hozam elérésére törekednek. Befektetéseik tervezésekor minimum 1 évben, azaz középtávon gondolkodnak.

Piaci környezet, befektetési döntések

A szeptemberi fogyasztói árak újabb jelentős emelkedést mutattak: az infláció már 20,1% lett, utoljára 1998-ban volt ekkora itthon. A növekedést elsősorban a háztartási energiaárak 62,1%-os emelkedése okozta, ami egyedül 3,7%-kal növelte az inflációt. A maginfláció is 20,7%-ra ugrott, ami kissé felülmúlta a várakozásokat.

A forint a hónap elején a régióhoz képest is jelentősen gyengült. Ez még szeptember végén kezdődött, mikor az MNB Monetáris Tanácsa lezárta a 16 hónapos kamatemelési ciklust. Bár hozzátették, hogy emellett erősödik a pénzügyi szigor és az infláció elleni küzdelem, csak más eszközökre fókuszálva (MNB kötvény, hosszú betét, tartalékráta emelés), de a piaci szereplőket ez nem győzte meg. Továbbá az Északi Áramlat szivárgása miatt elszálltak a gázárak, ami a forint szempontjából - a magas energiakitettség miatt - rendkívül kedvezőtlen volt. A forint ekkor elérte a 424 EUR/HUF-ot. A tovább gyengülő forint (napok múlva már a 440-et közelítette) újabb intézkedésekre ösztönözte az MNB-t.

Október 14-én bejelentették, hogy a kamatfolyosó tetejét, az egynapos fedezett betét kamatát 25%-ra emelik. Az alapkamat változatlan maradt. Ezen felül az energiaimport fedezéséhez az MNB jelentősebb devizalikviditást biztosít, egynapos forint betéti gyorstendert tart, illetve rövid távú devizalikviditást nyújt. Az egynapos gyorstender kamata 18% lesz, ezzel párhuzamosan folytatódnak az egynapos swaptenderek, ahol a kamatozás 17% lesz. Ezeket mindaddig alkalmazzák, amíg szükséges, illetve nem látják a pénzpiaci helyzet stabilizálódását. Komoly szárnyalással reagált a forint a jegybank bejelentéseire, az euró 420 alá ugrott és megugrottak a BUBOR kamatok. Egyidejűleg, eltérő döntésig, az MNB felfüggesztette az egyhetes betéti, illetve változó kamatozású, max 6 hónapos betéti tendereket és a diszkontkötvény-aukciókat.

Október második felében csökkentek a gázárak. Ennek és az MNB fentebb említett intézkedései miatt sokat erősödött a forint és csökkentek a kötvényhozamok. Az októberi ülésen a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatkondíciókon a Monetáris Tanács: az alapkamat 13%, a folyosó két széle 12,5% és 25%. A döntés után Virág Barnabás elmondta, a belső és külső inflációs folyamatok is az infláció tetőzésére utalnak. A folyó fizetési mérleg tekintetében a szeptember lehetett a mélypont, javulásra számítanak. A jegybank folytatja egynapos swapeszközét és egynapos betéti tenderét a piaci stabilitás fenntartása érdekében, továbbá szem előtt tartja a devizatartalék mértékét. Kifejezte, hogy a földgázárak utóbbi hetekben látott csökkenése miatt az ország energiaszámlája kisebb lehet és biztosítására kevesebb devizára lehet szükség.

A forint 412,01 EUR/HUF-on zárta a hónapot. A 3 hónapos benchmark hozam 22 pont csökkenés után 11,35%-on, a 10 éves viszont 30 pont emelkedés után 10,08%-on zárt.

Alapunkban – a kialakult bizonytalan nemzetközi helyzet, a további várható emelkedő infláció és kamatemelések miatt – tartjuk a duration alulsúlyt és a benchmarknál enyhén nagyobb ZMAX arányt és cash állományt.

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        *Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását.
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok