Warning: You are using an outdated Browser, Please switch to a more modern browser such as Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Allianz Rövid Kötvény Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás rövid kötvény alap
ISIN HU0000707146
Az Alap indulása 2008.08.11.
Elszámolása T napos (Tranzakció napja)
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 1,50%
Letétkezelő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,10%
Vezető forgalmazó MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza. 2018.09.01-től hatályosan a Befektetési Jegyek vásárlástól számított 2 munkanapon belül történő visszaváltása esetén a forgalmazási jutalékon felül a Forgalmazó a visszaváltott összegre vetített 2%-os büntetőjutalékot számíthat fel.
Benchmark 70% ZMAX + 30% MAX
TER (2020. évi adat) 0,38%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 1 év
Kockázati szint mérsékelt
Az Alap rövid bemutatása

Az Alap célja, hogy középtávon a rövid lejáratú magyar állampapír befektetésekkel versenyképes hozamot érjen el, mérsékelt kockázati szint mellett.
Az Alap befektetési politikája

Az Allianz Rövid Kötvény Alap célja, hogy középtávon a rövid lejáratú magyar állampapír befektetésekkel versenyképes hozamot érjen el, mérsékelt kockázati szint mellett. Az Alap pénzügyi célja a tőkenövekedés. Az Alap céljának elérése érdekében portfóliójában jellemzően magyar állampapírok, és diszkont-kincstárjegyek szerepelnek, de kisebb mértékben jelzáloglevelekbe, vállalati kötvényekbe, kollektív befektetési értékpapírokba, Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott kötvényekbe, a magyar állam készfizető kezességével kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokba és banki betétekbe is fekteti vagyonát. Az Alap elsősorban azoknak az Ügyfeleknek jó választás, akik a rövid lejáratú magyar állampapírok által elérhető hozam elérésére törekednek. Befektetéseik tervezésekor minimum 1 évben, azaz középtávon gondolkodnak.
Piaci környezet, befektetési döntések

A hónap során enyhe pozitív hangulat uralkodott a piacokon. A befektetők elkezdtek bízni abban, hogy a tömeges oltások és a gazdaságösztönző intézkedések következtében megindul a gazdasági kilábalás. Európa több országában is megkezdődött az óvatos újranyitás. A deviza-, valamint a kötvénypiaci mozgásokat a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve is támogatta, amely arról biztosította a befektetőket, hogy a rendkívül laza monetáris kondíciók tartósan megmaradnak. Másrészről a Biden-adminisztráció koronavírus-mentőcsomagjának részeként elfogadott 1400 dolláros egyszeri juttatás is támogatta a pozitív hangulatot.

A magyar kötvények esetében hozamcsökkenést láthattunk, köszönhetően annak, hogy a hazai piac inkább a dollárhozamokkal mozgott együtt (ahogy az év eleji emelkedésben is). A hónap folyamán ugyanis elváltak egymástól az amerikai és a német hozamok: az USA-ban estek a hosszú hozamok korrigálva a korábbi hónapok gyors emelkedését, míg a német 10 éves hozam emelkedett.

Idehaza az MNB további támogatásáról biztosította a kötvénypiacot, ugyanis végrehajtotta az állampapír-vásárlási program felülvizsgálatát. Korábban 2000 milliárd forintos keretösszeget határozott meg a programra, melyet lassan közelítenek, így most a legutóbbi kamatdöntő ülésen 3000 milliárd forintnál határozta meg a következő felülvizsgálat időpontját. Az állampapír-vásárlási programot továbbra is tartós piaci jelenlét mellett, a heti vásárlások szerkezetét rugalmasan alakítva, a szükséges mértékben és a szükséges ideig fogja használni. A várakozásoknak megfelelően egyébként az MNB 0,6%-on tartotta az alapkamatot, valamint az egynapos betéti kamat -0,05%, az egynapos és egyhetes fedezett hitelkamat 1,85% maradt. 

Új, 30 éves zöld kötvényt bocsátott ki az ÁKK. Az új kötvény igen nagy érdeklődésnek örvendett, a meghirdetett 20 milliárdra 140 milliárdos érdeklődés érkezett, így megemelt, 30 milliárdos mennyiséget bocsátottak ki. A 6,5%-ról 7,5%-ra emelt idei GDP-arányos államháztartási hiánycélt az ÁKK két forrásból tervezi finanszírozni: egyrészt olyan pénzekből, amelyekkel eddig nem számoltak (uniós helyreállítási keret), másrészt a diszkontkincstárjegyek megnövelt kibocsátásával. Az ÁKK-nak nincs szándéka a hosszabb futamidejű kötvények megemelkedő kibocsátásával finanszírozni a magasabb hiányt, és továbbra sem terveznek idén devizakötvény-kibocsátást.

A hónap végére a hozamgörbe hosszabb végén volt egy kis korrekció, így a tízéves benchmark hozam 3 ponttal magasabban zárt, mint az előző hónap végén (2,74%-on). A rövid oldalon a papírok hozama stabilizálódott, a kamatemelési várakozások enyhültek, és a heti rendszerű csereaukciók is támasztják a rövid oldalt a 2022-es lejáratig. Így a 3 hónapos benchmark hozam 22 pontos csökkenés után 0,39%-on zárt. Több mint 4 Ft-tal erősödött továbbá a forint, a hónapot 359,59 EUR/HUF-on zárta.

Alapunkban igyekeztünk tartani a benchmarknak megfelelő összetételt enyhe duration alulsúly mellett.

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        *Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását.
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok