Figyelem: Elavult böngészőt használ, váltson egy modernebb böngészőre, például Chrome-ra, Firefox-ra vagy Microsoft Edge-re

Allianz Rövid Kötvény Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás rövid kötvény alap
ISIN HU0000707146
Az Alap indulása 2008.08.11.
Elszámolása T napos (Tranzakció napja)
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 1,50%
Letétkezelő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,10%
Vezető forgalmazó MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza. 2018.09.01-től hatályosan a Befektetési Jegyek vásárlástól számított 2 munkanapon belül történő visszaváltása esetén a forgalmazási jutalékon felül a Forgalmazó a visszaváltott összegre vetített 2%-os büntetőjutalékot számíthat fel.
Benchmark 70% ZMAX + 30% MAX
TER (2020. évi adat) 0,38%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 1 év
Kockázati szint mérsékelt

Az Alap rövid bemutatása

Az Alap célja, hogy középtávon a rövid lejáratú magyar állampapír befektetésekkel versenyképes hozamot érjen el, mérsékelt kockázati szint mellett.

Az Alap befektetési politikája

Az Allianz Rövid Kötvény Alap célja, hogy középtávon a rövid lejáratú magyar állampapír befektetésekkel versenyképes hozamot érjen el, mérsékelt kockázati szint mellett. Az Alap pénzügyi célja a tőkenövekedés. Az Alap céljának elérése érdekében portfóliójában jellemzően magyar állampapírok, és diszkont-kincstárjegyek szerepelnek, de kisebb mértékben jelzáloglevelekbe, vállalati kötvényekbe, kollektív befektetési értékpapírokba, Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott kötvényekbe, a magyar állam készfizető kezességével kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokba és banki betétekbe is fekteti vagyonát. Az Alap elsősorban azoknak az Ügyfeleknek jó választás, akik a rövid lejáratú magyar állampapírok által elérhető hozam elérésére törekednek. Befektetéseik tervezésekor minimum 1 évben, azaz középtávon gondolkodnak.

Piaci környezet, befektetési döntések

Az elmúlt hónapban a nemzetközi piacokon a befektetők a delta-variáns terjedése, a kínai események (karanténkorlátozások, Evergrande), az infláció emelkedése, valamint a globális beszállítói láncok akadozása miatt aggódtak. A figyelem ezenkívül a jegybanki döntésekre irányult, hogy merre megy tovább a mennyiségi lazítás.

Itthon augusztusban a piaci várakozásoknál és az MNB júniusi előrejelzésénél (4,4%) is nagyobb mértékben, 4,9%-ra gyorsult az éves infláció. A szezonálisan kiigazítatlan maginflációs mutató 3,5%-ról 3,6%-ra nőtt. A hónap során publikált külkereskedelmi és ipari számokból pedig láthatóak voltak a globális beszállítói láncok akadozásai és az áruhiány okozta problémák. Júliusban az ipari termelés 0,5%-kal múlta alul az előző havi szintet (leállások, alapanyaghiány, egyműszakos munkarend miatt). A gyengébb ipari dinamika az export teljesítményén is nyomot hagyott, tavaly április óta először deficitet mutatott a külkereskedelmi mérleg (-198 millió euró).

Ilyen adatok után a befektetők nagyon várták a hónap utolsó hetében az MNB kamatdöntését. A Tanács ugyanis augusztusig összesen 90 bázisponttal, 1,5%-ra emelte az irányadó kamatot, és az elemzők szeptemberben is hasonló mértékű emelést vártak. Végül a várakozásoknál kisebb mértékben, (csak 15 bázisponttal) 1,65%-ra emelte a Tanács az alapkamatot. A forint gyengüléssel reagált a vártnál kisebb mértékű emelésre. A döntés utáni tájékoztatón Virág Barnabás a következő intézkedéseket jelentette még be: A havi kamatemelések folytatódnak, ezúttal 15 bázisponttal. Az állampapírvásárlások heti mennyisége 50-ről 40 milliárd forintra csökken. Fokozatosan kivezetik a forintnyújtó swapokat, ezzel szűkítik a forint likviditást.

A hónap során az ÁKK-ra is nagyobb figyelem hárult. Módosította ugyanis 2021. évi finanszírozási tervét, amelynek keretében legfeljebb 4,5 milliárd euró összegben devizakötvény kibocsátásnak teremtette meg a lehetőségét az EU-s források valószínűsíthető késedelme miatt. Ennek keretében végre is hajtotta a devizakötvény kibocsátásokat, jelentős érdeklődés mellett és igen kedvező hozamszinten. (10 éves dollárkötvényből 2,25 milliárd dollárnyit, 30 évesből pedig 2 milliárd dollárnyit, valamint 1 milliárd eurónyi, 7 éves futamidejű eurókötvényt).

A negyedév végéhez közeledve swappiaci feszültségek (a bankközi piac túlzott forintlikviditására visszavezethető piaci zavarok) is kialakultak, melyet a jegybank korlátlan mennyiségű devizaswap-tender meghirdetésével, (ezáltal jelentős mennyiségű euró biztosításával), valamint a szokásos forint likviditást nyújtó FX-swap tender eltörlésével (vagyis a hazai fizetőeszköz kínálati oldalának korlátozásával) segített.

A forint végül több, mint 12 forint gyengülés után 360,52 EUR/HUF-on zárt. Hozamaink emelkedtek: a 3 hónapos 14 bázispontot így 1,01%-on zárt, a 10 éves pedig 30 bázispontot így 3,23%-on zárta a hónapot.

Alapunkban igyekeztünk tartani a benchmarknak megfelelő összetételt - a további várható kamatemelések miatt - enyhe duration alulsúly mellett.

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        *Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását.
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok