Allianz Rövid Kötvény Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás rövid kötvény alap
ISIN HU0000707146
Az Alap indulása 2008.08.11.
Elszámolása T napos (Tranzakció napja)
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 1,50%
Letétkezelő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,10%
Vezető forgalmazó MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza. 2018.09.01-től hatályosan a Befektetési Jegyek vásárlástól számított 2 munkanapon belül történő visszaváltása esetén a forgalmazási jutalékon felül a Forgalmazó a visszaváltott összegre vetített 2%-os büntetőjutalékot számíthat fel.
Benchmark 70% ZMAX + 30% MAX
TER (2021. évi adat) 0,50%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 1 év
Kockázati szint mérsékelt

Az Alap rövid bemutatása

Az Alap célja, hogy középtávon a rövid lejáratú magyar állampapír befektetésekkel versenyképes hozamot érjen el, mérsékelt kockázati szint mellett.

Az Alap befektetési politikája

Az Allianz Rövid Kötvény Alap célja, hogy középtávon a rövid lejáratú magyar állampapír befektetésekkel versenyképes hozamot érjen el, mérsékelt kockázati szint mellett. Az Alap pénzügyi célja a tőkenövekedés. Az Alap céljának elérése érdekében portfóliójában jellemzően magyar állampapírok, és diszkont-kincstárjegyek szerepelnek, de kisebb mértékben jelzáloglevelekbe, vállalati kötvényekbe, kollektív befektetési értékpapírokba, Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott kötvényekbe, a magyar állam készfizető kezességével kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokba és banki betétekbe is fekteti vagyonát. Az Alap elsősorban azoknak az Ügyfeleknek jó választás, akik a rövid lejáratú magyar állampapírok által elérhető hozam elérésére törekednek. Befektetéseik tervezésekor minimum 1 évben, azaz középtávon gondolkodnak.

Piaci környezet, befektetési döntések

Sikertelen aukciók, emelkedő hozamok. Ez jellemezte februárban a magyar állampapírok piacát. Megcsappant a keresletet a rövid oldalon, emiatt az aukción felkínált diszkont kincstárjegyek nem is keltek el, csak csökkentett mennyiségben. Másrészről az elmúlt hetekben több olyan nemzetközi makrogazdasági adat érkezett, melyek a magasan ragadó infláció kockázatára utaltak és így a nagy jegybankok esetében egyre erősebb lett a gyanú, hogy a korábban vártnál szigorúbbak lesznek. Nem enyhültek a kamatemelési várakozások, amelyek pl. a kamatemelési csúcsot 5,35%-ra árazzák a FED esetében. Ezek a félelmek a core hozamokat és a mi hozamainkat is feljebb tolták. Viszont hozamaink emelkedésében voltak magyar specifikus hatások is: az infláció, mely egész Európában nálunk a legmagasabb, az S&P januári leminősítése, valamint a továbbra is bizonytalan EU-s pénzek sorsa.

Ugyanakkor forintunk erősödött és célba vette a 377-es szintet az euróval szemben. A jelenség oka lehetett a forint tavalyi jelentős túladottságának folytatódó korrekciója, a régiós szinten is kiemelkedően magas kamatok és hozamelőny, illetve az MNB részéről újból megerősített elkötelezett szigorúbb hozzáállás.

A szigorúbb hozzáállást a hó végi kamatdöntő ülésen is megerősítették. Változatlan szinten, 13%-on tartotta az MNB az alapkamatot. A döntés után Virág Barnabás pedig elmondta, hogy az egynapos gyorstendereken továbbra is szükséges a 18%-os kamat fenntartása. Április 1-jétől emelik a tartalékrátát 5-ről 10%-ra és sávos kamatozásúvá alakítják, mely tovább szigorítja a kötelező tartalékeszköz likviditásra gyakorolt hatását. A választható ráta után fizetett kamatot az egynapos betéti gyorstender kamatszintjére emelik. A tartalékráta kamatozás sávos változtatása: az MNB a tartalékalap 2,5 százalékára nem fizet kamatot, a 7,5 százalékának megfelelő rész után továbbra is az alapkamatot (13%) míg – a nagyobb igénybevétel ösztönzése érdekében – a választható tartalékra az alapkamat helyett az egynapos betéti gyorstender kamatát fizeti (18%) majd a jegybank. Végül Virág Barnabás elmondta, hogy a kamatcsökkentésre külső és belső feltételek együttes teljesülése esetében kerülhet csak sor. Az energiaárak alakulása mellett a fejlett jegybankok (inflációs kilátásokkal összefüggő) kamatpolitikája, a belső faktorok közül pedig a külső egyensúly javulásának tartóssága, illetve az infláció kedvező alakulása lesz a legfontosabb.

A hónap végén a forint több, mint 9 forintot erősödve 379,90 EUR/HUF-on zárt. A 3 hónapos benchmark hozam több, mint 14 bázispontot csökkenve 14,06%-on, a 10 éves viszont 60 pontot emelkedve 8,55%-on zárta a hónapot.

Alapunkban kissé növeltük a duration alusúlyt és az új lehetőséggel élve, a limiteknek megfelelően MNB kötvény vételeket eszközöltünk.

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        *Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását.
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok