Allianz Rövid Kötvény Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás rövid kötvény alap
ISIN HU0000707146
Az Alap indulása 2008.08.11.
Elszámolása T napos (Tranzakció napja)
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 1,50%
Letétkezelő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,10%
Vezető forgalmazó MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza. 2018.09.01-től hatályosan a Befektetési Jegyek vásárlástól számított 2 munkanapon belül történő visszaváltása esetén a forgalmazási jutalékon felül a Forgalmazó a visszaváltott összegre vetített 2%-os büntetőjutalékot számíthat fel.
Benchmark 70% ZMAX + 30% MAX
TER (2019. évi adat) 0,41%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 1 év
Kockázati szint mérsékelt
Az Alap rövid bemutatása

Az Alap célja, hogy középtávon a rövid lejáratú magyar állampapír befektetésekkel versenyképes hozamot érjen el, mérsékelt kockázati szint mellett.
Az Alap befektetési politikája

Az Allianz Rövid Kötvény Alap célja, hogy középtávon a rövid lejáratú magyar állampapír befektetésekkel versenyképes hozamot érjen el, mérsékelt kockázati szint mellett. Az Alap pénzügyi célja a tőkenövekedés. Az Alap céljának elérése érdekében portfóliójában jellemzően magyar állampapírok, és diszkont-kincstárjegyek szerepelnek, de kisebb mértékben jelzáloglevelekbe, vállalati kötvényekbe, kollektív befektetési értékpapírokba, Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott kötvényekbe, a magyar állam készfizető kezességével kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokba és banki betétekbe is fekteti vagyonát. Az Alap elsősorban azoknak az Ügyfeleknek jó választás, akik a rövid lejáratú magyar állampapírok által elérhető hozam elérésére törekednek. Befektetéseik tervezésekor minimum 1 évben, azaz középtávon gondolkodnak.
Piaci környezet, befektetési döntések

Jó hangulatban indult a hónap a magyar kötvények piacán. A várakozásokat ugyanis messze alulmúlva, 3,4%-ra csökkent az infláció szeptemberben, a maginfláció 4%-ra, az adószűrt maginfláció pedig 3,5%-ra.  Az MNB növelte a QE-t, bejelentette, hogy az egyes értékpapír-sorozatokon belül az általa megvásárolható mennyiséget 33-ról 50 százalékra emeli, kiterjeszti a megvásárolható eszközök körét az állami készfizető kezesség mellett kibocsátott kötvényekre, és a jövőben rugalmas lesz a megvásárolt mennyiség tekintetében. Ezenkívül kifejtették, hogy hajlandóak minden eszközt bevetni a forint gyengülése ellen, ami veszélyeztetné az inflációs célt. Makro adataink is javultak. A német ipar éledezésével a hazai ipari adatok is emelkedést mutattak, ezzel együtt export- és külkereskedelmi mérlegadataink is. A forint erősödni, hozamaink jelentősen csökkenni kezdtek (10 éves pl. 24 pontot).

Sajnos azonban a COVID-19 egyre súlyosbodó terjedése miatt egyre több ország kényszerült a korlátozó intézkedések szigorítására, rendkívüli állapot bevezetésére, lezárásokra, kijárási korlátozásokra. Ezek az intézkedések negatívan befolyásolják a gazdasági teljesítményeket, mely óvatosságra intette a befektetőket, és hazánkra is negatív hatással volt. Hozamaink a hónap második felében kisebb emelkedésnek indultak.

Az MNB kamatdöntése előtti napon megjelent Matolcsy György interjúja a novekedes.hu-n. Itt azt ecsetelte, hogy eddig az MNB a mérlegszűkítő politikát folytatta, de mostantól a következő pár évben a mérlegbővítésre kell áttérnie. Ennek ellenére a következő napon az MNB semmilyen újabb bővítő intézkedést nem jelentett be. A Monetáris Tanács 0,6%-on tartotta az alapkamatot, valamint az egynapos betéti kamat -0,05%, az egynapos és egyhetes fedezett hitelkamat 1,85% maradt.  A döntés utáni közleményben kifejtették, hogy továbbra is fokozottan figyelik az infláció alakulását, és szükség esetén készek újabb eszközöket bevetni. Szerintük a pénzügyi piacok a jelenlegi helyzetben a szokásosnál is nagyobb volatilitást mutatnak, és a jegybank ezt látja a legfontosabb inflációs kockázatnak. Az árfolyam esetleges gyengüléséből fakadó inflációs nyomásra az MNB a betéti tenderrel kíván reagálni. Az effektív egyhetes betéti kamatot mindaddig magasabban tartja az alapkamatnál, amíg az inflációs kockázatok miatt indokolt.

A hónap végére a forint árfolyama megközelítette a 370-es mélypontot, hozamainak azonban egy a kis emelkedés után visszakorrigáltak. A forint végül 367,75 EUR/HUF-on zárta a hónapot. A 3 hónapos benchmark 4 pontot csökkenve 0,44%-on, a 10 éves pedig 18 pontot csökkenve 2,25%-on zárt.

Alapunkban igyekeztünk tartani a benchmarknak megfelelő összetételt enyhe duration alulsúly mellett.

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        *Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását.
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok