Allianz Rövid Kötvény Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás rövid kötvény alap
ISIN HU0000707146
Az Alap indulása 2008.08.11.
Elszámolása T napos (Tranzakció napja)
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 1,50%
Letétkezelő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,10%
Vezető forgalmazó MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza. 2018.09.01-től hatályosan a Befektetési Jegyek vásárlástól számított 2 munkanapon belül történő visszaváltása esetén a forgalmazási jutalékon felül a Forgalmazó a visszaváltott összegre vetített 2%-os büntetőjutalékot számíthat fel.
Benchmark 70% ZMAX + 30% MAX
TER (2019. évi adat) 0,41%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 1 év
Kockázati szint mérsékelt
Az Alap rövid bemutatása

Az Alap célja, hogy középtávon a rövid lejáratú magyar állampapír befektetésekkel versenyképes hozamot érjen el, mérsékelt kockázati szint mellett.
Az Alap befektetési politikája

Az Allianz Rövid Kötvény Alap célja, hogy középtávon a rövid lejáratú magyar állampapír befektetésekkel versenyképes hozamot érjen el, mérsékelt kockázati szint mellett. Az Alap pénzügyi célja a tőkenövekedés. Az Alap céljának elérése érdekében portfóliójában jellemzően magyar állampapírok, és diszkont-kincstárjegyek szerepelnek, de kisebb mértékben jelzáloglevelekbe, vállalati kötvényekbe, kollektív befektetési értékpapírokba, Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott kötvényekbe, a magyar állam készfizető kezességével kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokba és banki betétekbe is fekteti vagyonát. Az Alap elsősorban azoknak az Ügyfeleknek jó választás, akik a rövid lejáratú magyar állampapírok által elérhető hozam elérésére törekednek. Befektetéseik tervezésekor minimum 1 évben, azaz középtávon gondolkodnak.
Piaci környezet, befektetési döntések

Véget ért a koronavírus miatti rendkívüli jogrend, hivatalosan is megszűnt a vészhelyzet hazánkban. Hozamaink a rövid szegmensben csökkentek, a görbe hosszabb végén azonban kissé emelkedtek. Nemzetközi téren továbbra is jelen van a vírus miatti aggodalom (Kínában és USA-ban is újra nőtt a fertőzöttek száma), azonban a gazdasági hatások fékezésére újabb programokat jelentenek be a jegybankok. Az amerikai jegybank pl. bejelentette, hogy egyedi vállalati kötvényeket is elkezd vásárolni. Eddig csak vállalati kötvény ETF-eket vásárolt a Fed a vállalati szférában, ezentúl azonban vállalati kötvényeket is fog a másodpiacon. Az amerikai kormány pedig 1000 milliárd dolláros infrastruktúra beruházásba kezd.

Itthon ezzel szemben az MNB igencsak visszafogta kötvény vételeit (a jelzáloglevél vételeket még mérsékelten, de folytatta). Lassan tényleg úgy tűnik, hogy lassul, illetve teljesen leáll az eszközvásárlási program. A jegybank teljes 1000 milliárd forintosra tervezett programja 160 milliárd forint közelében maradt. Viszont nem állt le a fedezett hitelnyújtással (repotenderek), minden héten 70 milliárdnyi forrást biztosított a bankok részére abban a reményben, hogy az összeg az ÁKK kötvényaukcióin megjelenik keresletként. Ez meg is látszott az aukciókon. A 70 milliárdnyi forrást az ötéves szegmensben adta, az aukciókon pedig az ötéves papírokra volt a legmagasabb az érdeklődés.

Az MNB Monetáris Tanácsa – négy év óta először – meglepetésszerűen 0,75%-ra csökkentette az alapkamatot, azonban az egynapos betéti kamat -0,05%, az egynapos és egyhetes fedezett hitelkamat 1,85% maradt. Az egyhetes betéti tendert, továbbá a 3, 6, 12 hónapos és 3 és 5 éves fedezett hiteltendert azonban már 0,75%-on hirdette meg. Az MNB új alelnöke, Virág Barnabás szerint a csökkentésre négy okból volt szükség: a vártnál gyengébb gazdasági növekedés, az erősebb dezinflációs hatások, a javuló globális pénzpiaci hangulat, illetve a régiós kamatcsökkentések miatt. A kamatdöntés utáni közleményben azt közölte még az MNB, hogy ez nem egy csökkentési ciklus kezdete, csak egyszeri lépés volt. Aztán a döntés után két nappal Virág Barnabás újra nyilatkozott. Ekkor már arra célzott, hogy júliusban valószínű egy újabb 15 bázispontos vágás 0,6%-ra, de az lesz az utolsó, tovább nem vághatnak. Szerinte ez a szint támogatná a koronavírus-járvány utáni gazdasági kilábalást, és erősítené a pénzügyi stabilitást. A kamatdöntést követően 356 EUR/HUF közelébe gyengült a forint.

A hónapot végül 356,57 EUR/HUF-on zárta a forint. A 3 hónapos benchmark 54 bázispontos csökkenéssel 0,18%-on, a 10 éves benchmark pedig 24 bázispontos emelkedéssel 2,15%-on zárta a hónapot.

Alapunkban igyekeztünk tartani a benchmarknak megfelelő összetételt enyhe duration alulsúly mellett.

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        *Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását.
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok