Allianz Rövid Kötvény Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás rövid kötvény alap
ISIN HU0000707146
Az Alap indulása 2008.08.11.
Elszámolása T napos (Tranzakció napja)
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 1,50%
Letétkezelő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,10%
Vezető forgalmazó MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza. 2018.09.01-től hatályosan a Befektetési Jegyek vásárlástól számított 2 munkanapon belül történő visszaváltása esetén a forgalmazási jutalékon felül a Forgalmazó a visszaváltott összegre vetített 2%-os büntetőjutalékot számíthat fel.
Benchmark 70% ZMAX + 30% MAX
TER (2021. évi adat) 0,50%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 1 év
Kockázati szint mérsékelt

Az Alap rövid bemutatása

Az Alap célja, hogy középtávon a rövid lejáratú magyar állampapír befektetésekkel versenyképes hozamot érjen el, mérsékelt kockázati szint mellett.

Az Alap befektetési politikája

Az Allianz Rövid Kötvény Alap célja, hogy középtávon a rövid lejáratú magyar állampapír befektetésekkel versenyképes hozamot érjen el, mérsékelt kockázati szint mellett. Az Alap pénzügyi célja a tőkenövekedés. Az Alap céljának elérése érdekében portfóliójában jellemzően magyar állampapírok, és diszkont-kincstárjegyek szerepelnek, de kisebb mértékben jelzáloglevelekbe, vállalati kötvényekbe, kollektív befektetési értékpapírokba, Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott kötvényekbe, a magyar állam készfizető kezességével kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokba és banki betétekbe is fekteti vagyonát. Az Alap elsősorban azoknak az Ügyfeleknek jó választás, akik a rövid lejáratú magyar állampapírok által elérhető hozam elérésére törekednek. Befektetéseik tervezésekor minimum 1 évben, azaz középtávon gondolkodnak.

Piaci környezet, befektetési döntések

Júliusban tovább romlott a befektetői hangulat a kötvénypiacokon. Leginkább a még mindig tartó orosz-ukrán háború miatt, de a koronavírus-járvány esetleges újabb hulláma, a magas nyersanyagárak, a továbbra is akadozó szállítási láncok, illetve az ezek által növekvő recessziós félelmek is rontották a hangulatot. Mindezekhez jött még a gázpiaci feszültség: a Gazprom a hónap során többször is mérsékelte a gázszállításokat Nyugat-Európába az Északi Áramlat karbantartására hivatkozva. A hazai kötvénypiacra ezek mellett hatással volt, hogy a befektetőket továbbra is aggasztják a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatos bizonytalanságok (EU-vita az uniós forrásokról, kivetett különadók), melyek nyomást helyeztek a forint árfolyamára is. A forint a hónap során elérte a 414 EUR/HUF-os szintet is.

A forintra kedvező hatással volt viszont a rezsitámogatás kormány általi csökkentése (az átlagosnál magasabb áram- és gázfogyasztás után a háztartásoknak is piaci árat kell fizetni). Ez a lépés ugyanis mérsékli az MVM veszteségét és ezen keresztül a költségvetés várható hiányát is. Szintén pozitívan hatott a forintra, hogy a Fitch hitelminősítő megerősítette a hazai BBB adósbesorolást és nem került sor a kilátások rontására sem. 

A várakozásoknak megfelelően 100 bázisponttal, 10,75 százalékra emelte az alapkamatot a Monetáris Tanács. A kamatfolyosó két szélét is feljebb emelték: az egynapos betét kamata 10,25%, az egynapos hitelé pedig 13,25% lett. A jegybank a döntést azzal indokolta, hogy a recesszió kockázata emelkedik a világgazdaságban, a legfrissebb folyamatok egy elhúzódó, magas inflációs környezetre utalnak. Az emelkedő költségek továbbra is nagyon gyorsan épülnek be a fogyasztói árakba, így az inflációs nyomás a további hónapokban is erős marad. Virág Barnabás MNB-alelnök a döntés utáni beszédében jelezte, hogy a júliusi inflációt 13-14% közötti tartományba várják, ami akár 2 százalékos emelkedést is jelenthet a júniusi 11,7%-ról.

Eközben az állampapírpiacon megérkeztek a két számjegyű hozamok, a hozamgörbe inverzzé vált. 10 százalék fölé emelkedett a három- és ötéves magyar kötvények referenciahozama. A hozamemelkedés az elemzők szerint tovább folytatódik, hiszen a jegybank várhatóan tovább emeli a kamatot a következő hónapokban. A hároméves kötvények másodpiaci referenciahozama 10,4%-ot is elérte, az ötéves papírok esetében pedig a 10,16%-ot. A rövid oldalon, a Diszkont Kincstárjegyek hozama is intenzíven emelkedett, lassan a 12 hónapos referenciahozam is eléri a 10 százalékot.

A forint végül 404,20 EUR/HUF-on zárta a hónapot. A 3 hónapos referenciahozam 236 bázispontos növekedéssel 8,64%-on, a 10 éves referenciahozam 16 bázispontos növekedéssel 8,17%-on zárta a hónapot.

Alapunkban – a kialakult bizonytalan nemzetközi helyzet, a további várható kamatemelések miatt – egyre nagyobb duration alulsúlyt és a benchmarknál enyhén nagyobb ZMAX arányt tartottunk, illetve növeltük a rövid lejáratú betétállományt.

 

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        *Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását.
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok