Figyelem: Elavult böngészőt használ, váltson egy modernebb böngészőre, például Chrome-ra, Firefox-ra vagy Microsoft Edge-re

Allianz Rövid Kötvény Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás rövid kötvény alap
ISIN HU0000707146
Az Alap indulása 2008.08.11.
Elszámolása T napos (Tranzakció napja)
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 1,50%
Letétkezelő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,10%
Vezető forgalmazó MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza. 2018.09.01-től hatályosan a Befektetési Jegyek vásárlástól számított 2 munkanapon belül történő visszaváltása esetén a forgalmazási jutalékon felül a Forgalmazó a visszaváltott összegre vetített 2%-os büntetőjutalékot számíthat fel.
Benchmark 70% ZMAX + 30% MAX
TER (2021. évi adat) 0,50%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 1 év
Kockázati szint mérsékelt

Az Alap rövid bemutatása

Az Alap célja, hogy középtávon a rövid lejáratú magyar állampapír befektetésekkel versenyképes hozamot érjen el, mérsékelt kockázati szint mellett.

Az Alap befektetési politikája

Az Allianz Rövid Kötvény Alap célja, hogy középtávon a rövid lejáratú magyar állampapír befektetésekkel versenyképes hozamot érjen el, mérsékelt kockázati szint mellett. Az Alap pénzügyi célja a tőkenövekedés. Az Alap céljának elérése érdekében portfóliójában jellemzően magyar állampapírok, és diszkont-kincstárjegyek szerepelnek, de kisebb mértékben jelzáloglevelekbe, vállalati kötvényekbe, kollektív befektetési értékpapírokba, Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott kötvényekbe, a magyar állam készfizető kezességével kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokba és banki betétekbe is fekteti vagyonát. Az Alap elsősorban azoknak az Ügyfeleknek jó választás, akik a rövid lejáratú magyar állampapírok által elérhető hozam elérésére törekednek. Befektetéseik tervezésekor minimum 1 évben, azaz középtávon gondolkodnak.

Piaci környezet, befektetési döntések

Az elmúlt hónapban a piacokon továbbra is jelen volt a háborús válság további eszkalációjától való félelem, amely a nyersanyagárak megugrásához vezetett. Ez pedig tovább rontotta az egyébként is magas inflációs kilátásokat, miközben a jegybankok kamatemelésekkel és ezáltal a növekedés visszafogásával reagáltak rá. Az amerikai hozamgörbe inverzzé vált, mely recessziót jelez elő. A hónap végére a 10 éves hozamok megközelítették a korábban ostromolt 3 (amerikai), illetve 1%-os (német) csúcsokat. Itthon a 10 éves hozamszint elérte a 6,86%-ot, ami havi összevetésben mintegy 64 bázispontos emelkedést jelent. A 3 évtől 7 évig terjedő szegmensben 7%-ot elérő hozamokat láthattunk.

A márciusi, 8,5%-os inflációs adatunk ugyan elmaradt a 8,7-8,9%-ot valószínűsítő elemzői konszenzustól, de az adószűrt maginfláció 8,1%-ról 9,1%-ra ugrott. Az inflációs csúcsot egyre inkább az idei év második felére várják az elemzők, ráadásul a kieső ukrán és orosz agrárexport miatt megugró élelmiszerárak tovább növelik a felfelé mutató kockázatokat.

A sikeres választások és nagyarányú FIDESZ győzelem után nemzetközi sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor, amelyen többek között arról is beszélt, hogy amennyiben nem sikerül megakadályozni az energiaárak emelkedését, akkor az érvényben lévő árkorlátozó intézkedések fenntartására lesz szükség, illetve egy esetleges költségvetési kiigazítás érdekében az egyes ágazatokat érintő különadók is bevezetésre kerülhetnek. A választókat közvetlenül érintő megszorításokat azonban a következő egy évben kizártnak vélte. Majd a hónap végén bejelentette, hogy mind az élelmiszer, mind az üzemanyag árstop meghosszabbításra kerül július 1-ig.

A hónap közepén jelentették be, hogy az EU megindítja ellenünk a jogállamisági eljárást. Ennek hírére a forint begyengült (a 380-as szint fölé az euróval szemben); de április végére picit javított és 377,12 EUR/HUF-on zárta a hónapot. (Az MNB szigorítási ciklusa 355 körüli szintnél indult.)

A havi kamatdöntő ülésen az MNB Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 5,40%-ra emelte az alapkamatot az eddigi 4,40%-ról, emellett 100bp-tal 5,40%-ra emelte az egynapos betéti (kamatfolyosó alsó széle), valamint 100bp-tal 8,40%-ra az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatát (kamatfolyosó felső széle). Majd pár nap múlva 30 bázisponttal, 6,45%-ra emelte az egyhetes betét irányadó kamatát, mellyel tovább szűkült a szakadék az alapkamat és az irányadó ráta között (105 bp-re). A piac jelenleg azt árazza, hogy az egyhetes betéti kamat a következő hónapokban 30-30 bázisponttal emelkedhet és az idei év végén érheti el a csúcsot 8,25% környékén.

Alapunkban – a kialakult bizonytalan nemzetközi helyzet, a további várható kamatemelések miatt – egyre nagyobb duration alulsúlyt és a benchmarknál enyhén nagyobb ZMAX arányt tartottunk, illetve növeltük a rövid lejáratú betétállományt.

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        *Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását.
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok