Allianz Rövid Kötvény Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás rövid kötvény alap
ISIN HU0000707146
Az Alap indulása 2008.08.11.
Elszámolása T napos (Tranzakció napja)
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 1,50%
Letétkezelő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,10%
Vezető forgalmazó MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza. 2018.09.01-től hatályosan a Befektetési Jegyek vásárlástól számított 2 munkanapon belül történő visszaváltása esetén a forgalmazási jutalékon felül a Forgalmazó a visszaváltott összegre vetített 2%-os büntetőjutalékot számíthat fel.
Benchmark 70% ZMAX + 30% MAX
TER (2019. évi adat) 0,41%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 1 év
Kockázati szint mérsékelt
Az Alap rövid bemutatása

Az Alap célja, hogy középtávon a rövid lejáratú magyar állampapír befektetésekkel versenyképes hozamot érjen el, mérsékelt kockázati szint mellett.
Az Alap befektetési politikája

Az Allianz Rövid Kötvény Alap célja, hogy középtávon a rövid lejáratú magyar állampapír befektetésekkel versenyképes hozamot érjen el, mérsékelt kockázati szint mellett. Az Alap pénzügyi célja a tőkenövekedés. Az Alap céljának elérése érdekében portfóliójában jellemzően magyar állampapírok, és diszkont-kincstárjegyek szerepelnek, de kisebb mértékben jelzáloglevelekbe, vállalati kötvényekbe, kollektív befektetési értékpapírokba, Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott kötvényekbe, a magyar állam készfizető kezességével kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokba és banki betétekbe is fekteti vagyonát. Az Alap elsősorban azoknak az Ügyfeleknek jó választás, akik a rövid lejáratú magyar állampapírok által elérhető hozam elérésére törekednek. Befektetéseik tervezésekor minimum 1 évben, azaz középtávon gondolkodnak.
Piaci környezet, befektetési döntések

Nagy érdeklődés és találgatás előzte meg ebben a hónapban az MNB kamatdöntő ülését. A hónapban publikált inflációs és GDP-adatok ugyanis nagyon eltértek a várakozásoktól. 3,8%-ra ugrott az infláció júliusban az előző havi 2,9%-ról, a maginfláció 4%-ról 4,5%-ra. A jegybank által kiemelten figyelt adószűrt maginfláció pedig a júniusi 3,5%-ról júliusra közel 12 éves csúcsára, 4,1%-ra emelkedett. A GDP a régión belül nekünk csökkent a legnagyobb mértékben. A második negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye (szezonálisan és naptárhatással igazítva) 13,5%-kal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. A kiigazítatlan GDP növekedési adat -13,6%, az elemzői várakozás -10,7% volt. Ez az érték azt is jelenti, hogy Magyarország technikai recesszióba került, hiszen két egymást követő negyedévben csökkent a GDP-je.

Végül a kamatkondíciókon nem változtatott az MNB, így az irányadó ráta továbbra is 0,6%, az egynapos hitel kamata maradt 1,85%, az egynapos betété pedig -0,05% (vagyis a kamatfolyosó sem változott). Azonban bejelentették, hogy növelik a QE-t, azaz a heti állampapír-vásárlások volumenét, mivel arra számítanak, hogy a járvány terjedése miatt a külső kockázatok növekednek, miközben az állam finanszírozási szükséglete magasabb.  Heti 40 milliárd forintra emelik a vásárlásokat. Aukción kívül is tovább vásárol majd a jegybank. A vásárlásokat továbbra is a hosszú, 10 év feletti futamidőn hajtják végre. A további esetleges lépésekről a szeptemberi inflációs jelentés és friss prognózis ismeretében fognak majd dönteni.

A meglepően gyenge GDP-adat után a Pénzügyminisztérium bejelentette, hogy az eddigi államháztartási adatok és a tervezett, újabb gazdaságvédelmi lépések miatt a költségvetési hiány a bruttó hazai termék 7-9%-a lehet. A hiánycél módosítása a járványügyi készültség fenntartása, valamint az eddig megtett, és a várható újabb gazdaságvédelmi intézkedések miatt indokolt. Az ÁKK-nak tehát új finanszírozási tervet kellett készítenie: az eredeti tervnél 1710 milliárd forinttal magasabb, 3600 milliárd forint lehet idén az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya. Az adósságkezelő emiatt nem tervez extra devizakötvény-kibocsátást (az év egészére vonatkozóan 4 milliárd euró összegű nemzetközi devizakötvény kibocsátással számol, amiből 3,5 milliárd euró már megvalósult áprilisban, illetve júniusban), így az összeget elsősorban a lakossági és a nagybani forintpiacról kívánja finanszírozni. Nagyobb lakossági értékesítést prognosztizál: az állomány 8547 milliárd forintra emelkedik 2020 év végére. Másrészről 4345 milliárd forintra emelte az aukciós forintkötvény kibocsátások tervezett volumenét 2020 egészét tekintve.

Ezek után a bejelentések után a forint gyengülni kezdett, és a hónap végére több, mint 9 forintot gyengülve 354,06 EUR/HUF-on zárt. Hozamaink emelkedtek: a 3 hónapos benchmark 4 pontot emelkedett és 0,31%-on, a 10 éves 23 pontot emelkedett és 2,30%-on zárta a hónapot

Alapunkban igyekeztünk tartani a benchmarknak megfelelő összetételt enyhe duration alulsúly mellett.

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        *Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását.
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok