Allianz Rövid Kötvény Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás rövid kötvény alap
ISIN HU0000707146
Az Alap indulása 2008.08.11.
Elszámolása T napos (Tranzakció napja)
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 1,50%
Letétkezelő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,10%
Vezető forgalmazó MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza. 2018.09.01-től hatályosan a Befektetési Jegyek vásárlástól számított 2 munkanapon belül történő visszaváltása esetén a forgalmazási jutalékon felül a Forgalmazó a visszaváltott összegre vetített 2%-os büntetőjutalékot számíthat fel.
Benchmark 70% ZMAX + 30% MAX
TER (2019. évi adat) 0,41%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 1 év
Kockázati szint mérsékelt
Az Alap rövid bemutatása

Az Alap célja, hogy középtávon a rövid lejáratú magyar állampapír befektetésekkel versenyképes hozamot érjen el, mérsékelt kockázati szint mellett.
Az Alap befektetési politikája

Az Allianz Rövid Kötvény Alap célja, hogy középtávon a rövid lejáratú magyar állampapír befektetésekkel versenyképes hozamot érjen el, mérsékelt kockázati szint mellett. Az Alap pénzügyi célja a tőkenövekedés. Az Alap céljának elérése érdekében portfóliójában jellemzően magyar állampapírok, és diszkont-kincstárjegyek szerepelnek, de kisebb mértékben jelzáloglevelekbe, vállalati kötvényekbe, kollektív befektetési értékpapírokba, Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott kötvényekbe, a magyar állam készfizető kezességével kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokba és banki betétekbe is fekteti vagyonát. Az Alap elsősorban azoknak az Ügyfeleknek jó választás, akik a rövid lejáratú magyar állampapírok által elérhető hozam elérésére törekednek. Befektetéseik tervezésekor minimum 1 évben, azaz középtávon gondolkodnak.
Piaci környezet, befektetési döntések

A kötvény- és pénzpiaci folyamatokat továbbra is leginkább a koronavírus-járvány fejleményei alakították. A piacok aggódtak az új koronavírus-törzs miatti szaporodó lezárások és az oltóanyagok lassú kiszállítása miatt, ugyanakkor örültek Joe Biden hivatalba lépésének és annak, hogy ezzel lezárult egy hosszas huzavona a hatalom átadása kapcsán. Pozitívan hatott a befektetői hangulatra, hogy Joe Biden bemutatta új, 1900 milliárd dolláros koronavírus-mentőcsomagját, viszont a korlátlan pénznyomtatás miatt egyre erősebb lett egy feltámadó dollárinflációtól való félelem, és hogy a Fed már akár rövid-középtávon is kamatemelésre kényszerülhet emiatt. Ezen aggodalmak miatt emelkedtek az amerikai hozamok.

Mindezek persze kihatottak a magyar kötvénypiacra is, és az amerikai hozamok emelkedésével a hazai hozamok is nőttek. Itthon is aggódtak a befektetők az oltóanyagok lassú kiszállítása miatt, de az orosz Szputnyik-vakcina beszerzéséről történő megállapodás után kissé javult a hangulat, mert lényegesen előrébb hozhatja a hazai korlátozások feloldását az európai országokhoz képest, így javíthatja a gazdasági kilátásokat.

A hozamok annak ellenére emelkedtek, hogy a Magyar Nemzeti Bank folytatta államkötvény, államilag garantált kötvény és jelzálog vásárlásait, az FX-swap tendereket és a hiteltendereket, valamint további 400 milliárd forinttal 1150 milliárdra emelte a Növekedési Kötvényprogram keretösszegét. Emellett kifejtette, hogy készen áll arra, hogy az állampapír-vásárlásokat a tízévesnél rövidebb lejáratú állampapírokra is kiterjessze, ezzel biztosítva a folyamatos állampapír-piaci likviditást a hozamgörbe középső szakaszán. Viszont a hosszabb futamidejű papírok esetén az elért 50%-os limit miatt mérséklődik a keresletet. Az ÁKK pedig a legutóbbi aukción a 15 éves kötvény esetében a gyengébb kereslet ellenére is megemelte a kibocsátott mennyiséget. Ezek mind hosszú hozamaink emelkedését „segítették”. A rövid oldali hozamok is emelkedtek kissé, hiszen az MNB célja, hogy a rövid oldali hozamok biztonságos távolságban maradjanak a nullaközeli tartománytól. Továbbá a 0,6%-os alapkamat mellett szeptember vége óta 0,75%-on tartja az egyhetes betéti kamatot, ami jelenleg az effektív kamatláb szerepét tölti be, így a bankközi hozamok is ehhez a rátához igazodnak.

A forint végül több, mint 6 forint erősödéssel 358,51 EUR/HUF-on zárta a hónapot. A 3 hónapos benchmark hozam 8 pontos növekedés után 0,36%-on, a 10 éves pedig 23 pontos növekedés után 2,31%-on zárta a hónapot.

Alapunkban igyekeztünk tartani a benchmarknak megfelelő összetételt enyhe duration alulsúly mellett.

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        *Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását.
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok