Warning: You are using an outdated Browser, Please switch to a more modern browser such as Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Allianz Indexkövető Részvény Befektetési Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás részvény alap
ISIN HU0000708375
Az Alap indulása 2010.02.01.
Elszámolása T+2
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 1,50%
Letétkezelő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,10%
Vezető forgalmazó MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza.
Benchmark 100% BUX
TER (2020. évi adat) 1,71%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 5 év
Kockázati szint magas
Az Alap rövid bemutatása

Az Alap a hazai részvénypiacon szereplő gazdaságilag jelentős vállalatok részvényeit szeretné elérhetővé tenni a befektetési jegyet vásárlók számára.
Az Alap befektetési politikája

Allianz Indexkövető Részvény Alap célja, hogy a Budapesti Értéktőzsdén forgalmazott részvények árfolyammozgását követve, a BUX index teljesítményével versenyképes hozamot érjen el. A BUX indexben a magyar tőzsde legjelentősebb társaságai kapnak helyet. Az Alap céljának elérése érdekében a portfóliójának közel 100%-át a BUX indexet alkotó magyar „blue chip” részvényekbe fekteti, de állampapírokba, diszkont-kincstárjegyekbe és banki betétekbe is fektetheti az alap vagyonát.
Piaci környezet, befektetési döntések

Kitartott az optimizmus júniusban a részvénypiacokon. Az S&P 500 újabb historikus csúcsra tudott menni, miközben a mostanában favorizált európai és régiós piacokon is láthattunk új csúcspontokat. Az inflációs félelmek továbbra is érezhetők, az USA-ban a vártnál magasabban alakult a mutató legfrissebb értéke (5% vs. 4,7% várt). Továbbra is kérdés, átmenetinek bizonyul-e. A fejlett országok jegybankjai továbbra is kitartanak ezen nézetük mellett, ám a FED már kilátásba helyezte a jövőbeni szigorítást. A QE kivezetéséről elkezdenek tárgyalni, és 2023-ra már két kamatemelést prognosztizálnak. Az EKB szerint az Eurózónában korai még a taperingről beszélni, marad a támogató politika.

A FED szigorúbb hangvételét követően korrekciót láthattunk a részvénypiacokon. Későbbi nyilatkozataikban a jegybankárok – Jerome Powell vezetésével – igyekeztek nyugtatni a kedélyeket, és északnak rugaszkodtak el az árfolyamok. Az inflációs várakozások emelkedése és az eszközvásárlások későbbi visszavágása mellett azonban a delta variánssal kapcsolatos hírek is aggodalomra adhatnak okot. A magas átoltottsággal rendelkező Izraelből és Nagy-Britanniából is kedvezőtlen hírek érkeztek. Ezek következtében csúsznak a lazítások, újabb szigorítások lépnek életbe. Amennyiben őszre ismét széleskörűvé válik a probléma, az veszélyt jelentheti az idei növekedési kilátásokra. Egyelőre még optimisták az elemzők, az OECD legutóbb 5,8%-ra emelte idei világgazdasági növekedésre vonatkozó becslését.

Az S&P 500 2,22, a DAX 0,71, a hazai BUX index 1,87%-kal tudott emelkedni a hónap során. Ezzel idei teljesítményük rendre 14,41, 13,21 és 12,34%-ra hízott.

További emelkedést láthattunk a májusi ralit követően az OTP (2,18%) piacán. Bár a hazai hitelmoratórium velünk marad (valószínűleg szigorúbb feltételekkel), a szlovén Nova KBM bank megvétele és az MNB kamatemelések megkezdése javítja az eredményvárakozásokat.

A MOL (2,08%) esetében is folytatódott az erősödés. Az olajvállalat szintén Szlovéniában terjeszkedik, 120 töltőállomást vásárolt az OMV-től. Jól illeszkednek a portfólióba, hiszen a rijekai finomítóból hatékonyan elláthatók olajtermékekkel. Pozitívum továbbá, hogy 50 helyett 300% lesz leírható kedvezményként az alapítványi támogatások után. Ez a MOL esetében mintegy 300 Mrd forinttal csökkentheti az adóalapot a következő években.

Az MTEL (5,96%) remek teljesítményéhez nagyban hozzájárult, hogy a társaság sikeresen végrehajtotta a korábban beharangozott részvényaukciót. 10,2 Mrd forint értékben vásároltak vissza részvényeket 429 forintos átlagáron.

A Richter (-2,53%) továbbra is gyengébben teljesített. Vélhetően az utóbbi hónapokban látott forinterősödésnek jelentős szerepe lehet ebben. A vállalati hírfolyam továbbra is kedvező. A Cariprazine esetében Japánra és Tajvanra is megkötötték az Abbvie-vel a licenszmegállapodást a forgalmazáshoz, miközben 70 Mrd forint értékben vontak be kedvező kondíciójú finanszírozást a Növekedési Kötvényprogram alatti kibocsátással (1,7%-os átlaghozamon).

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        * Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását. 
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok