Allianz Indexkövető Részvény Befektetési Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás részvény alap
ISIN HU0000708375
Az Alap indulása 2010.02.01.
Elszámolása T+2
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 1,50%
Letétkezelő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,10%
Vezető forgalmazó MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza.
Benchmark 100% BUX
TER (2021. évi adat) 1,72%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 5 év
Kockázati szint magas

Az Alap rövid bemutatása

Az Alap a hazai részvénypiacon szereplő gazdaságilag jelentős vállalatok részvényeit szeretné elérhetővé tenni a befektetési jegyet vásárlók számára.

Az Alap befektetési politikája

Allianz Indexkövető Részvény Alap célja, hogy a Budapesti Értéktőzsdén forgalmazott részvények árfolyammozgását követve, a BUX index teljesítményével versenyképes hozamot érjen el. A BUX indexben a magyar tőzsde legjelentősebb társaságai kapnak helyet. Az Alap céljának elérése érdekében a portfóliójának közel 100%-át a BUX indexet alkotó magyar „blue chip” részvényekbe fekteti, de állampapírokba, diszkont-kincstárjegyekbe és banki betétekbe is fektetheti az alap vagyonát.

Piaci környezet, befektetési döntések

Augusztus közepéig kitartott a júniusi mélypontokról indult medvepiaci rali. Kezdetben az alacsony értékeltség, a technikai túladottság, az extrém alacsony pozicionáltság és a szélsőségesen pesszimista szentiment támogatta ezt. Később a júliusi kamatemelést követő enyhébb FED kommentár és a várt alatti (8,5%-os) inflációs adat is javította a hangulatot. A Q2-es a vállalati jelentések eredményszámai is 4,1%-kal kedvezőbben alakultak a vártnál.

Augusztus közepén azonban elromlott a hangulat. Az S&P 500 már csak nagyjából 10,5%-ra volt év eleji csúcsától, de a 200 napos mozgóátlag érintését követően heves esésbe kezdett. Ezt megelőzően a technikai indikátorok jelezték a túlvettséget, az előretekintő 12 havi P/E mutató is a 10 éves átlag fölé emelkedett és a VIX index is visszacsökkent a viszonylagos nyugalmat jelző 20-as szint alá. Emellett gyenge adatközlések (pl. kisker, BMI-k) és a FED tisztségviselők szigorodó hangneme is a kijózanodást támogatta. A kegyelemdöfés Jerome Powell Jackson Hole-ban tartott beszéde jelentette. Ennek hatására ismét szigorúbb kamatpályát kezdtek árazni a piacok.

Európában az energiapiaci válság a gáz- és villanyárakat ismét historikus csúcsra emelte. A helyzet enyhítése érdekében az EU-s vezetők ársapkák bevezetésén, az áramár modell átalakításán és extraprofitadók kivezetésén ötletelnek. 

A hónap során az S&P 500 4,2%, a DAX 4,8%-kal gyengült, a BUX 0,2%-kal került feljebb. Ezzel idén az S&P 500 17%, a DAX 19,2%, a BUX index pedig 17,4%-os mínusznál jár.          

Az OTP 4,6%-kal erősödött. A kedvező Q2-es jelentés 9.700-ig repítette az árfolyamot, a nemzetközi hangulat romlásával viszont innen lefordult. Az akvizíciók és az organikus növekedés, a marzsok stabilizálódása és a vártnál alacsonyabb kockázati költségek 162,1 Mrd forintos korrigált eredményt hoztak. A rendkívüli tételek (különadók, kamatstop hosszabbítás stb.) levonását követően 76,1 Mrd forint lett a profit.

A MOL (-5,4%) esetében komoly riadalmat okozott a Barátság kőolajvezeték leállása, de a probléma gyorsan megoldódott. Innentől a piaci szereplők inkább a Q2-es számokra fókuszáltak. A tisztított EBITDA rekord szintre, 483,7 Mrd forintra emelkedett. A felfokozott várakozásokhoz képest azonban még ez is 2% körüli elmaradás. A fogyasztói szegmens (főként az árstopok hatására) gyengélkedett, a többi terület viszont a magas piaci árak és a kitáguló Ural-Brent különbözet hatására remekelt.

A Richter (-0,37%) részben a gyenge forint miatti pénzügyi eredménynek és egy egyszeri mérföldkőfizetésnek köszönhetően minden főbb soron jeleskedett. A 76,5 Mrd forintos adózott eredmény 23,9%-kal haladta meg a várakozásokat.

Az MTEL (8,16%) is a várt felett teljesített. A mobil adat, szélessávú internet és mobileszközök iránti keresletnövekedés segítette a bevételeket. Az adózott eredmény még így is 21,7%-kal alacsonyabban alakult az egy évvel korábbihoz képest az extraprofit adó hatására. A 4iG és a Magyar Állam indikatív adásvételi megállapodást írt alá a Vodafone megvásárlásáról, így erősödhet a piaci verseny.

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        * Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását. 
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok