Warning: You are using an outdated Browser, Please switch to a more modern browser such as Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Allianz Indexkövető Részvény Befektetési Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás részvény alap
ISIN HU0000708375
Az Alap indulása 2010.02.01.
Elszámolása T+2
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 1,50%
Letétkezelő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,10%
Vezető forgalmazó MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza.
Benchmark 100% BUX
TER (2020. évi adat) 1,71%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 5 év
Kockázati szint magas
Az Alap rövid bemutatása

Az Alap a hazai részvénypiacon szereplő gazdaságilag jelentős vállalatok részvényeit szeretné elérhetővé tenni a befektetési jegyet vásárlók számára.
Az Alap befektetési politikája

Allianz Indexkövető Részvény Alap célja, hogy a Budapesti Értéktőzsdén forgalmazott részvények árfolyammozgását követve, a BUX index teljesítményével versenyképes hozamot érjen el. A BUX indexben a magyar tőzsde legjelentősebb társaságai kapnak helyet. Az Alap céljának elérése érdekében a portfóliójának közel 100%-át a BUX indexet alkotó magyar „blue chip” részvényekbe fekteti, de állampapírokba, diszkont-kincstárjegyekbe és banki betétekbe is fektetheti az alap vagyonát.
Piaci környezet, befektetési döntések

Kitartott az optimizmus a részvénypiacokon. A piaci szereplők áttekintettek a hónap során még világszinten növekvő fertőzésszámon, továbbra is inkább a stimulusok, a vakcinázások előrehaladta és a gazdasági növekedés visszatérése (IMF idén 5,5-ről 6%-ra, 2022-re 4,2-ről 4,4%-ra javította világgazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését) határozták meg a képet. Valamelyest még az inflációs félelmek is alábbhagytak, bár a hónap végén megjelent amerikai adatokat követően ismét kiújulni látszódnak ezek. A FED által kiemelten figyelt személyes fogyasztások árindexe (PCE) a várakozásokat jócskán meghaladva 2,3%-ra növekedett. A nagy jegybankok (FED, EKB) azonban (egyelőre) továbbra is átmenetinek tekintik a hatást, és kitartanak az élénkítő politika mellett. A hónap második felében némi nyomást gyakorolt a piacokra az is, hogy Biden stábja gőzerővel dolgozik a beígért adóemeléseken. A kiszivárgott hírek szerint 1 m dollár éves jövedelem felett például 43,4%-ra emelkedne tőkepiaci jövedelmek utáni elvonás, ami majdnem duplázódást jelent.

Mindezek mellett az S&P 500 szignifikánsan áttörte a 4.000 pontos ellenállásszintet. Havi szinten 5,24%-kal került feljebb az értéke, idén már 11,32%-kal tudott emelkedni. A DAX 0,85%-os emelkedése most szerényebb mértékű volt, az idei éves 10,33%-ot tekintve azonban nincs ok szégyenkezésre. A hazai index továbbra is alulteljesített. Havi szinten 2,58%-os volt a visszaesés, miközben éves szinten is csak 2,7%-kal emelkedett eddig. A feltörekvő piacoknak általában kedvező - hó második felében látott - dollárgyengülés is csak mérsékelten tudott ezen segíteni.

Továbbra is az eurózónás és a régiós versenytársaktól lemaradva kullog az OTP (2,05%). A hónap során potenciális bankakvizíciókról érkező hírek (Üzbegisztán, Ukrajna, Szlovénia) inkább pozitívumként értékelhetőek, miközben az újabb orosz-ukrán geopolitikai konfliktus negatív hatása ellensúlyozta ezt a kereskedésben.

Negatív egyedi hírek is rontották a MOL (-7,42%) teljesítményét hírek hatására gyengén teljesített a MOL (-7,42%). A befektetők kedvezőtlenül fogadták, hogy a cég 94 Mrd forintértékben térítésmentesen ruház át saját részvényeket egy az állammal közösen létrehozásra kerülő, közérdekű célokat támogató alapítványba (MOL-Új Európa Alapítvány). Ráadásul a CEO nyilatkozata szerint a poliol üzem várva várt indítása is 2022 második félévére csúszhat 7-8%-os többletköltség mellett. 

A Richter (-5,88%) is gyengén szerepelt a hónap során. A korábbi - Vraylar várható csúcsértékesítésének duplázódása - fűtötte ralit csillapítja, hogy Q1-ben elmaradt a forgalmazás (436 m dollár) a várakozásoktól és az előző negyedévben látottaktól is. Ebben vélhetően jelentős a pandémia hatása, amennyiben így van, később enyhülhet a nyomás.

Lassan, csöndes kereskedésben, de valamelyest emelkedni tudott az MTEL (1,97%) árfolyama. Vélhetően még emésztgetik a befektetők a potenciális 4iG Digi tranzakció hatásait. Újabb impulzust talán a május 11-én várható Q1-es riport és az osztalékfizetés közeledte jelenthet.

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        * Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását. 
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok