Allianz Indexkövető Részvény Befektetési Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás részvény alap
ISIN HU0000708375
Az Alap indulása 2010.02.01.
Elszámolása T+2
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 2%
Letétkezelő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,10%
Vezető forgalmazó MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza.
Benchmark 100% BUX
TER (2018. évi adat) 1,72%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 5 év
Kockázati szint magas
Az Alap rövid bemutatása

Az Alap a hazai részvénypiacon szereplő gazdaságilag jelentős vállalatok részvényeit szeretné elérhetővé tenni a befektetési jegyet vásárlók számára.
Az Alap befektetési politikája

Allianz Indexkövető Részvény Alap célja, hogy a Budapesti Értéktőzsdén forgalmazott részvények árfolyammozgását követve, a BUX index teljesítményével versenyképes hozamot érjen el. A BUX indexben a magyar tőzsde legjelentősebb társaságai kapnak helyet. Az Alap céljának elérése érdekében a portfóliójának közel 100%-át a BUX indexet alkotó magyar „blue chip” részvényekbe fekteti, de állampapírokba, diszkont-kincstárjegyekbe és banki betétekbe is fektetheti az alap vagyonát.
Piaci környezet, befektetési döntések

Február első felében még új, historikus csúcsra tudtak emelkedni a fejlett részvényindexek. Ekkor még mindenki a koronavírus gyors, izolált lefolyásában bizakodott, és az impeachment eljárás lezárása, valamint a januári megállapodásba foglaltaknak megfelelően ténylegesen megtörtént kínai és amerikai vámcsökkentés is javította a hangulatot. Ezt követően jött a kijózanodás, és a kezdeti korrekciós mozgást követően kialakult egy pánikszerű eladási hullám. A koronavírussal kapcsolatos negatív hírfolyam hatására (Kína mellett Olaszországban, Dél-Koreában és Iránban is megszaporodott a fertőzések száma) a cégek is elkezdték borúsabban látni a jövőt. Az Apple például a koronavírus miatt visszaeső kínai keresletre és az ellátási láncban tapasztalt fennakadásokra hivatkozva visszavágta az első negyedévre vonatkozó árbevétel várakozását. A hosszabb távú gazdasági hatásokat még lehetetlen megjósolni, így a piaci szereplők is bizonytalanok. Annak ellenére, hogy a korrekció hatására a fejlett piacok P/E alapú árazása az 5 éves átlagok közelébe süllyedt, az eredményvárakozások eközben csak szerényen csökkentek. Amennyiben a piaci szereplők ezeket túlzónak találják, könnyen további esés is kibontakozhat. Ellenkező esetben (a járvány gyors lefolyásával) az esztendő első felére prognosztizált visszaesést év végére kiheverhetné a világgazdaság. A monetáris és fiskális döntéshozók bizonyára támogatni fogják a kilábalást, a FED máris 50 bázispontos rendkívüli kamatvágásról döntött.

Az S&P 500 és a DAX-index egyaránt 8,41%-os eséssel zárta a hónapot. Bár a feltörekvő piacok felülteljesítők voltak, így is eséssel zártak. A BUX értéke így 6,60%-kal csökkent. Idén összességében az S&P 500 8,56%-ot, a DAX 10,25%-ot, a BUX pedig 12,7%-ot veszített értékéből.

A nemzetközi hangulat romlásával esett az OTP (-5,88%) is. A cég egyedi fundamentumaiban továbbra sem látszik romlás, de pontosabban láthatunk majd a március 6-án megjelenő riporttal. A szlovák leánybank eladását hivatalosan bejelentették, a belga KBC lesz az új tulajdonos.

A szektorral együtt a MOL (-8,37%) is megszenvedi az olajtermékek iránti csökkenő keresletet. Mindenesetre a legfrissebb jelentésben még a vártnál kedvezőbben alakultak a számok, az upstream és downstream divíziók gyenge teljesítményét részben ellensúlyozta a retail és a gáz üzletág. Ezzel a menedzsment teljes éves 2,4 Mrd dolláros tisztított EBITDA célját sikerült túlszárnyalni.

Komoly csalódást okozott az MTEL (-12,33%). Bár a tavalyi árbevétel (667 Mrd forint) és EBITDA (201 Mrd forint) is jobban alakult a vártnál, és a teljes éves szabad CF (65,1 Mrd forint) is csak könyvelési okokból múlta alul az előrejelzést, a részvényenkénti osztalékot mégis 27-ről 20-forintra vágták. A bizalmat az 5,2 Mrd forintos részvényvásárlási program bejelentése sem tudta helyreállítani.

A Richter (-4,97%) is kivette a részét az esésből. Pedig a tavalyi éves árbevétel mellett (508 Mrd forint) az egyedi – főként Esmya-val kapcsolatos – leírások hatását kiszűrve az EBIT is rekord szintre (71,863 Mrd forint) tudott emelkedni. Ez leginkább a cariprazine kiváló értékesítési számainak és a gyenge forint hatásának köszönhető.    

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        * Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását. 
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok