Allianz Indexkövető Részvény Befektetési Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás részvény alap
ISIN HU0000708375
Az Alap indulása 2010.02.01.
Elszámolása T+2
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 2%
Letétkezelő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,10%
Vezető forgalmazó MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza.
Benchmark 100% BUX
TER (2019. évi adat) 1,73%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 5 év
Kockázati szint magas
Az Alap rövid bemutatása

Az Alap a hazai részvénypiacon szereplő gazdaságilag jelentős vállalatok részvényeit szeretné elérhetővé tenni a befektetési jegyet vásárlók számára.
Az Alap befektetési politikája

Allianz Indexkövető Részvény Alap célja, hogy a Budapesti Értéktőzsdén forgalmazott részvények árfolyammozgását követve, a BUX index teljesítményével versenyképes hozamot érjen el. A BUX indexben a magyar tőzsde legjelentősebb társaságai kapnak helyet. Az Alap céljának elérése érdekében a portfóliójának közel 100%-át a BUX indexet alkotó magyar „blue chip” részvényekbe fekteti, de állampapírokba, diszkont-kincstárjegyekbe és banki betétekbe is fektetheti az alap vagyonát.
Piaci környezet, befektetési döntések

Augusztusban jó hangulatban telt a kereskedés a részvénypiacokon. A koronavírus terjedését, az USA és Kína közötti feszültség növekedését és az amerikai elnökválasztás közeledtét a gazdasági stimulusok hatása még mindig ellensúlyozta. Időközben javultak a fundamentumok is. Bár a második negyedéves GDP-adatok világszerte borzasztóan gyengére sikerültek, az elemzői várakozásokat azért nagyrészt meghaladták. Közben újból beindulni látszik a növekedés, az 50-es érték fölé pattanó beszerzési menedzser indexek tanulsága szerint. Sok esetben az elhalasztott fogyasztás a második félévre tolódhat, amennyiben ezt nem akadályozza a járvány újabb hulláma. Egyelőre a döntéshozók szeretnék elkerülni a komoly gazdasági károkat okozó intézkedések újbóli bevezetését. Tartós fellélegzést a vakcina bevezetése hozhat. Addig a magas értékeltségen forgó részvénypiacoknak a pénznyomda a fő támasza. A vállalati jelentések a GDP-adatokhoz hasonlóan gyengén, de a várt felett alakultak. Általánosságban elmondható, hogy a tengerentúli cégek jobban szerepeltek, főként a technológiai és a defenzív szektorok (egészségügy, közmű, telekom) vezetésével. A régiós és hazai indexben ezek súlya viszonylag alacsony. Főként ez magyarázza jelentős alulteljesítésüket. A hónap során az S&P 500 7,01, a DAX 5,13, a BUX index pedig 0,46%-kal tudott erősödni. Az amerikai index új historikus csúcsot döntött, és idén már 8,34%-kal emelkedett, miközben a német és a hazai benchmark értéke rendre 2,29 és 24,37%-kal került lejjebb.

A nagypapírok közül itthon az OTP (-3,37%) vezette az esést. Q2-ben 39 Mrd forintra mérséklődött a céltartalékképzés, és a veszteséges első negyedévet követően már 78,7 Mrd forint lett a profit. Óvatosságra adhat azonban okot a csoportszintű kamatmarzs erodálódása és a stagnáló teljesítő hitelállomány.

A MOL teljesítménye (-2,39%) is alátámasztja a ciklikus szektorok alulteljesítésével kapcsolatos megfigyelést. Q2-ben a kutatás-kitermelés és a finomítás-kereskedelem divíziók is gyengélkedtek, de a gáz és a kiskereskedelmi üzletágak ezt valamelyest ellensúlyozni tudták. A tisztított EBITDA 113,9 Mrd forint lett, ezzel 8%-kal verve a várakozásokat. Július után augusztusban is 0,9 dollár/hordó lett a finomítói marzs, ami továbbra is jóval az átlag alatt van.

Kisebb mértékben esett az MTEL (-0,54%). Itt az 56,1 Mrd forintos EBITDA minimálisan tért el a várttól. Az RI/IT szegmens gyengélkedését a vezetékes és mobil bevételek emelkedése, valamint a személyi jellegű költségek csökkenése ellensúlyozni tudták. Újra felerősödhet a telekom adó csökkenéséről szóló spekuláció, miután sajtóértesülések szerint a cseh PPF befektetői csoport és a magyar kormány a Telenor fennmaradó 75%-os tulajdonrészének megvételéről tárgyal.

A szektor kedvező megítélésének és a vártnál jobb negyedéves számoknak köszönhetően 7,31%-ot tudott erősödni a Richter. A pozitív devizahatásoknak, a Vraylar remek értékesítési bevételeinek és a költségek kordában tartásának köszönhetően 31,5 Mrd forintra ugrott a profit, 52,7%-kal verve az elemzői prognózist. 

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        * Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását. 
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok