Allianz Indexkövető Részvény Befektetési Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás részvény alap
ISIN HU0000708375
Az Alap indulása 2010.02.01.
Elszámolása T+2
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 2%
Letétkezelő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,10%
Vezető forgalmazó MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza.
Benchmark 100% BUX
TER (2019. évi adat) 1,73%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 5 év
Kockázati szint magas
Az Alap rövid bemutatása

Az Alap a hazai részvénypiacon szereplő gazdaságilag jelentős vállalatok részvényeit szeretné elérhetővé tenni a befektetési jegyet vásárlók számára.
Az Alap befektetési politikája

Allianz Indexkövető Részvény Alap célja, hogy a Budapesti Értéktőzsdén forgalmazott részvények árfolyammozgását követve, a BUX index teljesítményével versenyképes hozamot érjen el. A BUX indexben a magyar tőzsde legjelentősebb társaságai kapnak helyet. Az Alap céljának elérése érdekében a portfóliójának közel 100%-át a BUX indexet alkotó magyar „blue chip” részvényekbe fekteti, de állampapírokba, diszkont-kincstárjegyekbe és banki betétekbe is fektetheti az alap vagyonát.
Piaci környezet, befektetési döntések

Január első felében folytatódni tudott a tavaly november óta tartó emelkedés a részvénypiacokon. Az S&P 500 ismét historikus csúcsra ment. Ez a DAX-nak is sikerült, ezzel először meghaladva a pandémia előtti értékét. A BUX-index is meg tudta közelíteni a tavaly február végi szinteket. A hónap második felében elromlott a hangulat. Ennek hatására a benchmarkok értéke 4-5% körüli mértékben süllyedt a havi csúcspontokról, így a teljes hónapot az S&P 500 1,11%-os, a DAX pedig 2,08%-os mínuszban zárta. A régiós indexek felülteljesítése továbbra is kitartott, a BUX 3,49%-kal tudott erősödni.

A korrekció több tényező hatásának tudható be. A feszített eredményalapú árazások (S&P 12 havi előretekintő P/E 23 környékén is járt) mellett az eddig látott, vártnál kedvezőbb Q4-es eredményszámokat már előre beárazhatták a befektetők. Emellett a BofA felmérése szerint decemberben 4%-ra csökkent a megkérdezett intézményi befektetők készpénzállománya, ami historikusan meglehetősen alacsony szintnek számít. Ráadásul januárban több hedge fund is Mrd dolláros mértékű veszteségeket szenvedett el a kisbefektetők által szervezett „short squeeze” támadások során (ld. GameStop esete).

A vírushelyzet szempontjából kedvező az új megbetegedések számának globális süllyedése, azonban a fertőzőbb vírustörzsek megjelenése és a vakcinaellátás akadozása továbbra is indokolja a korlátozó intézkedések fenntartását. Közben készül a tengerentúlon az újabb mentőcsomag, ám Biden 1.900 Mrd dolláros tervével a republikánusok 620 Mrd dolláros javaslata áll szemben jelenleg. Itt meg kell jegyezni, hogy jelentősen nőtt a demokraták ereje a törvényhozásban, miután két georgiai körzet megszerzése után a szenátusban is többségbe kerültek.

Az OTP (1,05%) esetében több elemzői céláremelés is érkezett a hónap során, melyek közül az HSBC 16.200 forintos várakozása a legmagasabb jelenleg.

A MOL (1,37%) is emelkedni tudott, ám az OTP-hez hasonlóan a hazai defenzív részvényeknél mérsékeltebb ütemben. A finomítói marzs 1,8 dollár/hordóra tudott emelkedni, a vegyipari pedig 506,7 euró/tonnára szárnyalt az év első hónapjában.

Az Mtel (3,55%) már jelentősebb mértékben tudott emelkedni. Lezárult a 900 és 1800 Mhz-es frekvenciaaukció, amin 44,3 Mrd forintért tudta „elhozni” az általa igényelt blokkokat a cég a következő 20 évre. Így a később fizetendő használati díjakkal együtt 84 Mrd forinttal nő a kötelezettségállomány (521 Mrd forintra). Ezzel a nettó eladósodottság 45%-ra növekedhet és lévén, hogy a következő években nem várható nagyobb CAPEX kiadás vélhetően lehetőség lenne a korábbi 20 forintnál magasabb osztalék kifizetésére. A február 25-én érkező jelentésben talán megtudhatunk az osztalékpolitikával kapcsolatos újabb információkat.

A hónap nyertese egyértelműen a Richter (11,9%) a magyar blue chipek mezőnyében. Meg is van az oka, hiszen kiválóan alakult Q4-ben a Vraylar értékesítése (38%-os növekedés év/év) az amerikai partner riportja alapján. De az igazi hajtóerőt az jelentette, hogy az Abbvie még ezt megelőzően a „peak sales” várakozását majdnem kétszeresére (4 Mrd dollárra) emelte.

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        * Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását. 
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok