Allianz Indexkövető Részvény Befektetési Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás részvény alap
ISIN HU0000708375
Az Alap indulása 2010.02.01.
Elszámolása T+2
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 2%
Letétkezelő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,10%
Vezető forgalmazó MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza.
Benchmark 100% BUX
TER (2019. évi adat) 1,73%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 5 év
Kockázati szint magas
Az Alap rövid bemutatása

Az Alap a hazai részvénypiacon szereplő gazdaságilag jelentős vállalatok részvényeit szeretné elérhetővé tenni a befektetési jegyet vásárlók számára.
Az Alap befektetési politikája

Allianz Indexkövető Részvény Alap célja, hogy a Budapesti Értéktőzsdén forgalmazott részvények árfolyammozgását követve, a BUX index teljesítményével versenyképes hozamot érjen el. A BUX indexben a magyar tőzsde legjelentősebb társaságai kapnak helyet. Az Alap céljának elérése érdekében a portfóliójának közel 100%-át a BUX indexet alkotó magyar „blue chip” részvényekbe fekteti, de állampapírokba, diszkont-kincstárjegyekbe és banki betétekbe is fektetheti az alap vagyonát.
Piaci környezet, befektetési döntések

A gyenge őszkezdés után októberben sem remekeltek a tőzsdék. Bár a hónap első felében még kitartott a szeptemberi korrekciót követő emelkedő hullám, utána azonban ismét elromlott a hangulat. Ennek következtében a korábbi emelkedés jelentős része erodálódott, az eurozónás indexek esetében alacsonyabb mélypontok következtek.

Továbbra sem történt megállapodás az újabb fiskális mentőcsomagról az USA-ban. Ezt az elnökválasztás közeledte, az eltérő republikánus-demokrata elképzelések és Trump koronavírus megbetegedése egyaránt hátráltatta. Innentől nagyrészt a választások eredménye (elnök személye és a Kongresszus összetétele) dönti majd el mely tábor elképzelései érvényesülhetnek a jövőben. A járvány második hulláma közben töretlenül erősödik. Már 500 ezer főnél jár az új napi megbetegedések 7 napi mozgóátlaga. Az összes esetszám meghaladja a 48 millió, a halálesetek száma az 1,2 millió főt. Európában is súlyosbodik a helyzet, ami alól régiónk sem kivétel. Ennek következtében ismét szigorodnak a korlátozó intézkedések. Az öreg kontinensen ráadásul a Brexit-vita is rontotta a hangulatot.

A Q3-as eredmények közzétételében a tengerentúli cégek járnak legelőrébb. Bár ezek a gyenge várakozásoknál jelentősen erősebbek, év/év alapon eddig így is 8% feletti a visszaesés.

Havi szinten az S&P 500 2,77, a DAX 9,44, a BUX index 1,96%-ot veszített értékéből. Ezzel éves teljesítményük rendre 1,51, -12,77 és -29,95%.

Az OTP (5,03%) kitűnt teljesítményével a régiós bankok közül. Ebben közrejátszhattak Csányi Sándor újabb akvizíciókra történő utalásai, illetve az érdekeltségi körébe tartozó Sertorius alap részvényvásárlásai is. Emellett perbe lépett Horvátországgal a pénzintézet. A korábbi devizahiteles konverzióval kapcsolatos veszteségek ellentételezésére 224 millió kunát (kb. 11 Mrd forint) követelve.

Gyenge hónapot zárt a MOL (-9,7%), ám ez egyáltalán nem számít kiugrónak az olajtermékek iránti kereslet visszaesése következtében gyengélkedő szektorban. A tovább folytatódó saját részvény vásárlások valamelyest enyhítették is ennek hatásait. Ellenben negatívan fogadták a befektetők, hogy a cég megjelent a Budapest Airport-ra ajánlatot tevő konzorciumban, hiszen a szinergiák kérdésesek.

A Richter (-1,91%) bár járt 6.900 forint környékén is, a hónapot a 6.400 forintos támaszszint környékén zárta. Vélhetően amellett, hogy a Vraylar versenytársat kaphat az USA-ban, Biden szigorúbb gyógyszerár szabályozással kapcsolatos ígéretei is közrejátszottak ebben. Reputációs szempontból pozitív, hogy a cég elkezdte gyártani a remdesivir hatóanyagát. Bevételben azonban ez nem jelenik meg, miután a projektet az állam finanszírozta és kereskedelmi forgalomba nem kerül a készítmény.

Az MTEL (-4,41%) is gyenge hónapot zárt, a Q3-as számok talán segíthetnek talpra állni, miután az elemzők erős működési eredményt várnak. Továbbá a cég jelezte, hogy fontolgatja az irodaházban a home office következtében tartósan felszabaduló terület bérbeadását. Ebből elemzői számítások szerint 1-1,5 Mrd forint közötti bevétel származhat évente.

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        * Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását. 
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok