Allianz Indexkövető Részvény Befektetési Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás részvény alap
ISIN HU0000708375
Az Alap indulása 2010.02.01.
Elszámolása T+2
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 1,50%
Letétkezelő MBH Befektetési Bank Zrt
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,15%
Vezető forgalmazó MBH Befektetési Bank Zrt
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza.
Benchmark 100% BUX
TER (2022. évi adat) 1,74%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 5 év
Kockázati szint magas

Az Alap rövid bemutatása

Az Alap a hazai részvénypiacon szereplő gazdaságilag jelentős vállalatok részvényeit szeretné elérhetővé tenni a befektetési jegyet vásárlók számára.

Az Alap befektetési politikája

Allianz Indexkövető Részvény Alap célja, hogy a Budapesti Értéktőzsdén forgalmazott részvények árfolyammozgását követve, a BUX index teljesítményével versenyképes hozamot érjen el. A BUX indexben a magyar tőzsde legjelentősebb társaságai kapnak helyet. Az Alap céljának elérése érdekében a portfóliójának közel 100%-át a BUX indexet alkotó magyar „blue chip” részvényekbe fekteti, de állampapírokba, diszkont-kincstárjegyekbe és banki betétekbe is fektetheti az alap vagyonát.

Piaci környezet, befektetési döntések

Az év eleji elbizonytalanodást követően új csúcsra emelkedett az S&P 500. Ezt főként a FED kamatcsökkentésekkel kapcsolatos várakozások és az AI sztorival támogatott profitnövekedési várakozások segítették. Emellett a Q4-es USA GDP is várt felett (3,3%) alakult, ami a soft/no landing reményeket táplálta. Az erős növekedési és munkaerőpiaci adatok azonban befolyásolják az inflációs kilátásokat, erre a januári végi FED döntést követő kommentár is rámutatott.

Ismét a technológiai megacap cégek vezették az emelkedést, azonban már csak az Nvidia, a Meta és a Microsoft nyújtott komolyabb hozzájárulást. Közben beindult a Q4-es jelentési szezon, ahol az előzőhöz hasonló (5% körüli) eredménynövekedést várnak az elemzők a tengerentúlon. Eddig nagyjából a cégek fele jelentett, 7,1%-kal várakozások feletti eredményt közölve (ami 4,2%-os növekedésnek felel meg év/év alapon). A bankszektor számai mindig kiemelt figyelmet kapnak, ám most ezek vegyesre sikerültek. A kamatmarzsokra negatívan hatott a betéti kamatok emelkedése a tavalyi bankcsődök utáni „ügyfélszerzési verseny” hatására, miközben a betétgarancia befizetések (FDIC) költségei is terhet jelentettek. A szektor stabilizálódását mutatja viszont, hogy a FED bejelentetése szerint márciustól leállítják a bankválság során indított sürgősségi finanszírozási programot (BTFP).

A hazai részvénypiac raliját az 50 milliárd dolláros ukrán segélycsomag körüli EU-s csörte a hó végéhez közeledve megakasztotta, de így is kimagaslóan teljesített a BUX.

Az S&P 500 az év első hónapjában így 1,6%-kal került feljebb, miközben a DAX 0,9% a BUX index pedig 5,7%-kal tudott erősödni.

Az OTP (4,1%) esetében növelte a bizonytalanságot, hogy a kormány felvetése szerint BUBOR helyett DKJ hozamokhoz kötötték volna a változó kamatozású hiteleket. Később azonban finomodott a megállapodás, aminek értelmében február 1. és május 1. között a futamidő első 6 hónapjában 0%-os felárral vehetnek fel hitelt az érintett vállalatok.

A MOL (3%) is emelkedéssel zárta az év első hónapját. A cég közlése szerint megkezdődött a gázkitermelés a kazahsztáni Roszkovszkij mezőn (ahol 27,5%-os részesedéssel rendelkeznek). A tározóból 158,8 m hordó egyenértékesnek megfelelő gáz és kondenzátum nyerhető ki. Kezdetben 1.300 hordó egyenérték/nap lehet a kitermelés, a tervek szerint Q3-ban azonban további 4 kút is termelésbe állhat.

A Richter (9,5%) jelentős emelkedéssel kezdte az évet. Kezdetben komoly riadalmat okozott, hogy 2024-től gyógyszeripari különadó mellett gyógyszergyártói extraprofitadó megfizetésére is kötelezett lesz a cég. Később azonban kiderült, hogy technikai jellegű a változás. A speciális szabályoknak köszönhetően ez nem jelent ténylegesen magasabb terhelést, mivel beszámítható a globális minimumadóba.

Az MTEL (12,8%) emelkedett legtöbbet a nagypapírok közül. Bejelentésük szerint március 1-jétől 15%-os inflációkövető díjemelést hajtanak végre. Ez ugyan elmarad a tavalyi infláció értékétől (17,6%), ám nagyjából megegyezik a versenytárs Vodafone által jelzett értékkel.

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        * Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását. 
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok