Allianz Indexkövető Részvény Befektetési Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás részvény alap
ISIN HU0000708375
Az Alap indulása 2010.02.01.
Elszámolása T+2
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 1,50%
Letétkezelő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,10%
Vezető forgalmazó MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza.
Benchmark 100% BUX
TER (2021. évi adat) 1,72%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 5 év
Kockázati szint magas

Az Alap rövid bemutatása

Az Alap a hazai részvénypiacon szereplő gazdaságilag jelentős vállalatok részvényeit szeretné elérhetővé tenni a befektetési jegyet vásárlók számára.

Az Alap befektetési politikája

Allianz Indexkövető Részvény Alap célja, hogy a Budapesti Értéktőzsdén forgalmazott részvények árfolyammozgását követve, a BUX index teljesítményével versenyképes hozamot érjen el. A BUX indexben a magyar tőzsde legjelentősebb társaságai kapnak helyet. Az Alap céljának elérése érdekében a portfóliójának közel 100%-át a BUX indexet alkotó magyar „blue chip” részvényekbe fekteti, de állampapírokba, diszkont-kincstárjegyekbe és banki betétekbe is fektetheti az alap vagyonát.

Piaci környezet, befektetési döntések

Csak pár napig tartott ki decemberben az optimizmus a részvénypiacokon, utána elromlott a hangulat. Kezdetben az S&P 500 kétszer is próbálkozott a 200 napos mozgóátlag áttörésével, az ezt követő lejtmenetben azonban a 100 és 50 napos mozgóátlagok támaszszintjei alá süllyedt a benchmark. Az adatközlések (munkaerőpiaci adatok, BMI-k, fogyasztói bizalmi index stb.) továbbra sem tanúskodnak olyan markáns romlásról, ami megijesztené a monetáris döntéshozókat. Az infláció süllyedése (novemberben 7,1%-ra) továbbra is kedvező fejlemény, ám igen messze van még a céltól, így a nagy jegybankok tovább szigorítanak. Ez pedig kockázat a gazdasági növekedésre (és a vállalati eredményekre) nézve. A FED a várt 50 bázisponttal emelt decemberben és az emelések végét követően a korábbi piaci várakozásoknál hosszabb ideig maradhat magas a kamat.

Az EKB szintén 50 bázisponttal emelt, amit további jelentős emelések követhetnek. Jövő márciustól indulhat a mennyiségi szigorítás (QT) is, havi 15 Mrd euró értékben. Pozitívum, hogy az eurózónában egymást követő harmadik alkalommal tudott erősödni az üzleti hangulatot mérő ZEW index. Ez főként az energiaárak süllyedésének köszönhető. A hónap során az EU és a G7 országok megállapodtak az orosz olajársapkáról. Az EU tagországok a gázárplafont is jóváhagyták.

Kínában enyhítettek a Covid szabályokon. Ezt követően megugrott az esetszám, ami rövid távon ismét fennakadásokat okoz, ellenben hosszabb távon javítja a kilátásokat.

Hazánkban megszületett a megállapodás az EU pénzekről. A helyreállítási terv elfogadásra került, a kohéziós alapból pedig az előzetesen jelzettnél kisebb összeg került befagyasztásra. Az előirt feltételek teljesülése esetén indulhatnak az utalások.

Az S&P 500 5,9%, a DAX 3,3%, a BUX 4,8%-kal került lejjebb a hónap során. Rendre 19,4%; 12,4% és 13,7%-os visszaeséssel zárták a 2022-es évet.

A 11.000 forintos szinten történő oldalazást követően lefelé indult az OTP (-6%) árfolyama is. Aláírták az első Európán kívüli bankvásárlásról szóló megállapodást. Az Ipoteka bank 8%-os részesedéssel rendelkezik Üzbegisztánban. A kormány döntése értelmében a fizetési moratórium 2023-tól megszűnik.

Legjelentősebben a Mol (-7,7%) esett a hónap során. Igaz a kormány eltörölte a benzinárstopot, ám ezt követően a szektor extraprofitadó kulcsát megnövelték 40-ről 95%-ra. A MOL Csoport által vezetett konzorcium többségi részesedést szerzett, majd nyilvános vételi ajánlatot tett az Alteo (+6,7%) részvényeire.

Az MTEL (+2,4%) felülteljesített a hónap során. Ebben segített, hogy az alternatíva 10 éves állampapír hozama jóval a november eleji csúcsszintek alá került. Emellett jövő évtől a szolgáltatási díjak jelentős emelése várható a megugró inflációra válaszul.

A Vraylar major depresszió kezelésére történő, FDA általi engedélyezése és a Donesta nevű nőgyógyászati termék forgalmazására aláírt szándéknyilatkozat 9.000 forint fölé repítette a Richter (-1,8%) árfolyamát. Aztán jött a gyógyszergyárak különadójáról szóló bejelentés. A 2022-es év után ez 28 Mrd forintos teher a Richternek.

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        * Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását. 
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok