Figyelem: Elavult böngészőt használ, váltson egy modernebb böngészőre, például Chrome-ra, Firefox-ra vagy Microsoft Edge-re

Allianz Indexkövető Részvény Befektetési Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás részvény alap
ISIN HU0000708375
Az Alap indulása 2010.02.01.
Elszámolása T+2
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 1,50%
Letétkezelő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,10%
Vezető forgalmazó MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza.
Benchmark 100% BUX
TER (2020. évi adat) 1,71%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 5 év
Kockázati szint magas

Az Alap rövid bemutatása

Az Alap a hazai részvénypiacon szereplő gazdaságilag jelentős vállalatok részvényeit szeretné elérhetővé tenni a befektetési jegyet vásárlók számára.

Az Alap befektetési politikája

Allianz Indexkövető Részvény Alap célja, hogy a Budapesti Értéktőzsdén forgalmazott részvények árfolyammozgását követve, a BUX index teljesítményével versenyképes hozamot érjen el. A BUX indexben a magyar tőzsde legjelentősebb társaságai kapnak helyet. Az Alap céljának elérése érdekében a portfóliójának közel 100%-át a BUX indexet alkotó magyar „blue chip” részvényekbe fekteti, de állampapírokba, diszkont-kincstárjegyekbe és banki betétekbe is fektetheti az alap vagyonát.

Piaci környezet, befektetési döntések

Szeptemberben elromlott a hangulat a részvénypiacokon. Az S&P 500 még a 4.500 pont feletti historikus csúcsszintről indította a hónapot. Innen azonban beindult a korrekció, az árfolyam a tavaly november óta tartó vakcinaraliban kiemelt jelentőséggel bíró 50 napos mozgóátlag alá került. A szeptember szezonálisan gyenge hónap, ráadásul a kockázatok is sokasodtak. Igaz, az újabb járványhullám felfutása talán már kisebb károkat okozhat. A gazdaság szereplői már elég jól alkalmazkodtak. A fertőzésen átesettek magas számának, illetve a növekvő átoltottságnak köszönhetően alacsonyabb teher hárulhat az egészségügyre is. A megugró infláció (USA 5,3% év/év) viszont egyre nagyobb veszélyt jelent. Egyrészről közelebb hozza a jegybanki szigorításokat (FED esetében akár már a jövő év közepéig le is zárulhat a tapering, utána pedig elkezdődhet a kamatemelés), másrészről a rohamosan emelkedő költségek (alapanyag, energia, szállítás, munkaerő, stb.) növelik az előállítási költségeket és akár leállásokat is okozhatnak. Közben egyre nagyobb figyelem irányul Kínára. A növekedés lassulásával kapcsolatos félelmeket az egyes szektorokban (technológia, oktatás, ingatlan) szigorodó szabályozások és állami beavatkozások is súlyosbítják. Részben ezek következtében csődközeli helyzetbe került a 300 Mrd dolláros (kínai GDP 2%-át kitevő) adósságállománnyal rendelkező ingatlanfejlesztő vállalat, az Evergrande. Kérdéses, hogy a helyzet súlyosbodása esetén ez mekkora turbulenciát okozhat a nemzetközi piacokon. Egyelőre a konszenzus a probléma helyi megoldásában bízik.

Az S&P 500 4,8%, a DAX 3,6%-kal került így lejjebb a hónap során. A BUX 1,7%-os erősödéséhez hozzájárult, hogy megállapodás születhet az EU-val a helyreállítási tervről. Még idén befolyhat mintegy 326 Mrd forint az államkasszába.  Az S&P 500 idén ezzel összességében 14,7%, a DAX 11,2%, a BUX pedig 25,7%-kal tudott erősödni.

Az OTP (+2%) is járt historikus csúcsponton a hónap során, innen azonban a nemzetközi hangulat romlásával eladói nyomás alá került. A hitelmoratórium (igaz rászorultsági alapon történő) meghosszabbítása negatívum, ahogy az ebben lévő hitelkártya és fogyasztási hitelek kamatának visszamenőleges maximalizálása is.

A MOL (+6,6%) erős teljesítményt nyújtott. Az energiahordozók árának drágulása és a finomítói árrés 6 dollár/hordó környékére emelkedése is egyaránt kedvező. A 2. legnagyobb olajfogyasztó Kína problémái és az OPEC havonta menetrendszerűen 400 ezer hordóval történő napi kitermelésnövelése azért továbbra is kockázatot jelent a szektorra.

Az MTEL (-1,7%) veszített értékéből a hónap során. Az alternatívát jelentő 10 éves állampapír hozamának emelkedése negatív az osztalékpapírokra nézve. A részvény alulárazottságát tekintve azonban még így is bőven lehet benne felértékelődési potenciál.

A Richter (-4,2%) teljesített leggyengébben a blue chipek közül. A hónap során járt a korábbi historikus csúcsszint (9.100 forint) környékén is. Itt azonban éles lefordulás következett, amiben az MNB kamatemelési ciklus bejelentése is közrejátszhatott.

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        * Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását. 
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok