Allianz Indexkövető Részvény Befektetési Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás részvény alap
ISIN HU0000708375
Az Alap indulása 2010.02.01.
Elszámolása T+2
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 1,50%
Letétkezelő MBH Befektetési Bank Zrt
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,10%
Vezető forgalmazó MBH Befektetési Bank Zrt
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza.
Benchmark 100% BUX
TER (2021. évi adat) 1,72%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 5 év
Kockázati szint magas

Az Alap rövid bemutatása

Az Alap a hazai részvénypiacon szereplő gazdaságilag jelentős vállalatok részvényeit szeretné elérhetővé tenni a befektetési jegyet vásárlók számára.

Az Alap befektetési politikája

Allianz Indexkövető Részvény Alap célja, hogy a Budapesti Értéktőzsdén forgalmazott részvények árfolyammozgását követve, a BUX index teljesítményével versenyképes hozamot érjen el. A BUX indexben a magyar tőzsde legjelentősebb társaságai kapnak helyet. Az Alap céljának elérése érdekében a portfóliójának közel 100%-át a BUX indexet alkotó magyar „blue chip” részvényekbe fekteti, de állampapírokba, diszkont-kincstárjegyekbe és banki betétekbe is fektetheti az alap vagyonát.

Piaci környezet, befektetési döntések

A hónap első felében korrekciót láthattunk a részvénypiacokon. Az S&P 500 lefordult az idei csúcsát jelentő 4.600-as szintről és 4.350 pontig ereszkedett. A magas értékeltség, a technikai túlvettség és az extrém optimista szentiment következtében egy ideje már érett ez. Végül a folyamatot a Fitch USA államadósság leminősítése indította be, ami hozzájárult az USA 10 éves állampapírhozam 2007 óta nem látott szintre történő emelkedéséhez (4,3%). Emellett az is bántotta a részvénypiacokat, hogy a befektetők negatívan fogadták az Apple gyorsjelentését. Az eredményszámok némivel várt felett alakultak, a gyengélkedő Iphone értékesítések azonban kiábrándulást okoztak. A kínai gazdaságból érkező gyenge adatok (export, import, kisker fogyasztás, ipari termelés, defláció), valamint az ingatlanfejlesztők esetében ismét felszínre kerülő problémák tovább rontották a hangulatot. Ezen az újabb 10 bázispontos kínai kamatcsökkentés sem változtatott érdemben.

A hó második felében felpattantak a tőzsdék. Főként az Nvidia kedvező számai és az optimista menedzsment guidance, az USA nyitott álláshelyeinek 2021. márciusa óta nem látott szintre (8,827 millió) csökkenése, a gyenge BMI-k és a fogyasztói bizalmi indexek várt alatti alakulása segítették ezt. Utóbbiak csökkentik a további kamatemelés(ek) esélyét az „adatvezérelt” monetáris politikában.

Az S&P 500 értéke 1,8%-kal csökkent a hónap során, a DAX 3%-kal került lejjebb. Ezzel idei teljesítményük rendre 17,4% és 14,5%-ra süllyedt. A BUX index (főként a kedvező Q2-es jelentések hatására) jelentősen felülteljesített. Havi 4,5%-os emelkedésével 27,4%-nál jár idén.

A blue chipek közül az OTP (+12,1%) járult hozzá leginkább a felülteljesítéshez. Q2-ben a cég várakozásokat jelentősen meghaladó rekord profitot (382 milliárd forint) ért el. Ezt az egyszeri tételek (pl. Ipoteka akvizíció badwill) mellett a felvásárlások miatt emelkedő bevételek, a javuló működési hatékonyság és céltartalékolás visszaírás is támogatta.

Kevésbé kedvező a kép a MOL (-4,2%) esetében. Bár a Q2-es tisztított EBITDA (411,4 millió dollár) várakozások felett alakult, jóval elmaradt az egy évvel és az egy negyedévvel korábbi értékektől. Az iparági környezetben már konszolidáció látszik, igaz még mindig jóval kedvezőbb a helyzet az átlagosnál. Ez azonban jelenleg így már kevésbé képes ellensúlyozni az extra adók miatti terheket.

A Richter (-0,62%) esetében vegyes volt a kép. A bevétel 203,8 Mrd forintra nőtt és a bruttó marzs is emelkedett (63,3%-ra). A lentebbi sorokon azonban már rontotta a képet a forinterősödés miatti pénzügyi veszteség és az időszaki 9 Mrd forintos különadó fizetés.

Az MTEL (+11,8%) is begyújtotta a rakétákat. Az inflációkövető díjemelésnek köszönhetően rekord árbevételről (208,1 milliárd forint) számolt be a cég Q2-ben. Eredményszinten is

hatalmas javulás látható év/év alapon (22,3 milliárd forintra), igaz ebben a távközlési pótadó eltérő ütemezése is közrejátszott (majdnem 5 milliárd forinttal javítva az eredményt).

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        * Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását. 
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok