Allianz Indexkövető Részvény Befektetési Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás részvény alap
ISIN HU0000708375
Az Alap indulása 2010.02.01.
Elszámolása T+2
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 2%
Letétkezelő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,10%
Vezető forgalmazó MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza.
Benchmark 100% BUX
TER (2019. évi adat) 1,73%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 5 év
Kockázati szint magas
Az Alap rövid bemutatása

Az Alap a hazai részvénypiacon szereplő gazdaságilag jelentős vállalatok részvényeit szeretné elérhetővé tenni a befektetési jegyet vásárlók számára.
Az Alap befektetési politikája

Allianz Indexkövető Részvény Alap célja, hogy a Budapesti Értéktőzsdén forgalmazott részvények árfolyammozgását követve, a BUX index teljesítményével versenyképes hozamot érjen el. A BUX indexben a magyar tőzsde legjelentősebb társaságai kapnak helyet. Az Alap céljának elérése érdekében a portfóliójának közel 100%-át a BUX indexet alkotó magyar „blue chip” részvényekbe fekteti, de állampapírokba, diszkont-kincstárjegyekbe és banki betétekbe is fektetheti az alap vagyonát.
Piaci környezet, befektetési döntések

Június elején még kitartott egy darabig a március vége óta dübörgő ralli, aminek csúcspontján a lokális mélyponttól számítva 44,5%-os emelkedésben is járt az S&P 500 index. Ezzel elérve a tavaly év végi 3.230 pont körüli értékét. A gigantikus stimulusok, a gazdaságok újranyitásával kapcsolatos hírek, a potenciális vakcinákkal és hatóanyagokkal kapcsolatos értesülések mellett a vártnál jóval kedvezőbb májusi amerikai munkanélküliségi adat is támogatta az emelkedést. Ezt követően azonban elpárolgott a jókedv, később pedig éles lefordulás következett, melyben ritkának számító 5,9%-os napi visszaesést is láthattunk. Érett is a korrekció, hiszen az USA-Kína konfliktus eszkalálódása, a gyenge gazdasági adatok, a járvány feltörekvő (BRICS) országokban történő elharapódzása, az USA-ban is ismét gyorsuló terjedése és a George Floyd meggyilkolását követő zavargások indokot szolgáltattak erre. Főleg, hogy időközben az eredményvárakozások nem követték az árfolyamemelkedést, így a P/E alapú árazás az S&P 500 estében a dotkomlufi időszaka óta nem látott magasságokba emelkedett. A kilátások pedig valószínűleg nem most javulnak, hiszen a FED, az OECD és az IMF is csökkentette a GDP-növekedésre vonatkozó várakozásait. Persze a jegybankok ismét próbálták javítani a hangulatot. A FED jelezte, hogy a zéró kamatpolitika és az eszközvásárlások jelenlegi üteme (havi 120 Mrd dollár) is tartósan velünk marad, és 750 Mrd dollár keretösszegű vállalati kötvényvásárlási program is indul.  Az EKB pedig eszközvásárlási programjának vártnál nagyobb, 600 Mrd euróval történő megemeléséről döntött. Végül az S&P 500 1,84, a DAX pedig 6,25%-kal tudott emelkedni a hónap során, miközben a BUX értéke 0,16%-kal csökkent. Ezzel idén eddig 4,04 és 7,08, valamint 22,27%-ot veszítettek értékükből. 

Jól állta a sarat az OTP (6,27%) a kedvezőtlen hírek ellenére. A váratlan, hazai kamatvágás (-0,15%) és a Budapest Bank, MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és az MKB Bank Nyrt. közötti stratégia megállapodás hírét az idén már 48 Mrd forintnál járó sajátrészvény-vásárlások tompítani tudták.

A MOL (-5,69%) már nem büszkélkedhet ilyen kedvező teljesítménnyel. A finomítói marzs továbbra is gyengén alakul, júniusban már negatív tartományba süllyedt. A gyenge iparági környezet mellett az sem tesz jót, hogy Oroszországban az OPEC+ megállapodás következtében visszafogják a termelést. Ez a Brent-Ural különbözet növekedését eredményezi utóbbi javára.

Az MTEL (-2,8%) a hónapot a 380 és 400 forintos sáv alsó szélén zárta, bár időközben kifizetésre került 20 forint osztalék.  Mellette az 5,2 Mrd forintos visszavásárlási aukció is rendben lezajlott, az elfogadott részvénymennyiség a teljes állomány mintegy 1,3%-a.

A Richter (-4,26%) az egészségügyi szektor nemzetközi szereplőihez hasonlóan továbbra is felülteljesítő. A 7.300 forintos historikus csúcspontot elérése azonban nem sikerült elsőre, a 7.000 forintos szint elérését követően lefordult az árfolyam. A hazai fizetőeszköz viszont ismét gyengülésnek indult, ami segítheti a jövőbeli teljesítményt.

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        * Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását. 
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok