Allianz Indexkövető Részvény Befektetési Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás részvény alap
ISIN HU0000708375
Az Alap indulása 2010.02.01.
Elszámolása T+2
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 1,50%
Letétkezelő MBH Befektetési Bank Zrt
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,15%
Vezető forgalmazó MBH Befektetési Bank Zrt
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza.
Benchmark 100% BUX
TER (2022. évi adat) 1,74%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 5 év
Kockázati szint magas

Az Alap rövid bemutatása

Az Alap a hazai részvénypiacon szereplő gazdaságilag jelentős vállalatok részvényeit szeretné elérhetővé tenni a befektetési jegyet vásárlók számára.

Az Alap befektetési politikája

Allianz Indexkövető Részvény Alap célja, hogy a Budapesti Értéktőzsdén forgalmazott részvények árfolyammozgását követve, a BUX index teljesítményével versenyképes hozamot érjen el. A BUX indexben a magyar tőzsde legjelentősebb társaságai kapnak helyet. Az Alap céljának elérése érdekében a portfóliójának közel 100%-át a BUX indexet alkotó magyar „blue chip” részvényekbe fekteti, de állampapírokba, diszkont-kincstárjegyekbe és banki betétekbe is fektetheti az alap vagyonát.

Piaci környezet, befektetési döntések

Az április korrekciót követően visszatért a jókedv a részvénypiacokra. Lokális mélypontján járt 5.000 pont alatt is az S&P 500, ám a 100 napos mozgóátlagról fordulni tudott és az erősödés májusban is kitartott. Ezt a kedvező negyedéves vállalati jelentések segítették, később pedig a csökkenő USA inflációs adat (3,4% év/év) közlését követően már új historikus csúcson (5.300 pont felett) is járt az S&P 500. Az AI zászlóvivő NVIDIA jelentése sem okozott csalódást, azonban erre már inkább csak a technológiai szektor tudott emelkedni. A hagyományosabb szektorok ereje eddigre már elfogyott. Ehhez hozzájárulhatott, hogy május második felében ismét erős gazdasági adatok érkeztek a tengerentúlról, aminek hatására mérséklődni kezdtek az idei kamatcsökkentési várakozások, valamint emelkedésnek indultak az USA állampapírhozamok is. A technológiai szektor mellett a közműszektor is kiemelkedően teljesített. Az AI miatt megemelkedő energiaszükségletben (ld. felhőszolgáltatások, adatközpontok áramigénye) látnak fantáziát a piaci szereplők.

Az S&P 500 4,8%, a DAX pedig 3,2%-os emelkedéssel zárta a hónapot. A hazai BUX értéke 0,4%-kal esett vissza. Ezzel idén rendre 10,6% és 10,4%, valamint 12 %-kal erősödtek eddig az indexek.

Az OTP árfolyam 4,9%-kal került lejjebb a hónap során. Ezt némileg árnyalja a 3% körüli osztalékszelvény leesése. A fundamentumokra továbbra sem lehet panasz a Q1-es jelentés alapján. A kamatmarzs és a teljesítő hitelállomány is emelkedni tudott, miközben tovább javult a költséghatékonyság és a kockázati költség is várt alatt alakult (céltartalék feloldás történt). A nettó eredmény 240 Mrd forint lett, a sajáttőke arányos megtérülés (ROE) 22% feletti.

A MOL (-7,3%) árfolyama is csökkent, ám a 8,7%-os osztalékfizetés ezt kompenzálja. A gázárak csökkenését és a gyenge vegyipari teljesítményt a stabil Brent-Ural különbözet és a magas finomítói marzs ellensúlyozta Q1-ben. Az elemzői várakozásokat ugyan végül alulteljesítette a Q1-es tisztított EBITDA (718,4 m dollár, vs. várt 739 m dollár), de a hosszú távú átlaghoz képest ez még mindig erősnek számít.

A Richter (-2,6%) mérsékelten teljesített, pedig Q1 kedvezően alakult. Már az üzleti eredmény (EBIT 65 Mrd forint lett) is némileg várt felett alakult, az adózott eredmény szintjén pedig hatalmas (+74% év/év) javulás látszott. Igaz utóbbi leginkább az időszak során látott forintgyengülés miatti egyszeri pénzügyi eredménynek (15,2 Mrd forint) köszönhető.

Az MTEL (6,1%) továbbra sem tud hibázni, 1.000 forinton is járt az árfolyam. Q1-ben az inflációkövető díjkorrekció, a mobilinternet és vezetékes szélessávú internetszolgáltatások iránti erős kereslet és a közműadó kivezetése is segítette a teljesítményt. Az EBITDA így 46%-kal 84,6 Mrd forintra emelkedett. Mindezek hatására a menedzsment 140 Mrd forintra emelte

idei korrigált nettó profit előrejelzését (a korábbi 130 Mrd-ról). Az sem okozott riadalmat, hogy az EU-s szabályok változása következtében el kellett halasztani a május 23-ra meghirdetett részvény-visszavásárlási aukciót.

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        * Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását. 
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok