Figyelem: Elavult böngészőt használ, váltson egy modernebb böngészőre, például Chrome-ra, Firefox-ra vagy Microsoft Edge-re

Allianz Indexkövető Részvény Befektetési Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás részvény alap
ISIN HU0000708375
Az Alap indulása 2010.02.01.
Elszámolása T+2
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 1,50%
Letétkezelő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,10%
Vezető forgalmazó MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza.
Benchmark 100% BUX
TER (2021. évi adat) 1,72%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 5 év
Kockázati szint magas

Az Alap rövid bemutatása

Az Alap a hazai részvénypiacon szereplő gazdaságilag jelentős vállalatok részvényeit szeretné elérhetővé tenni a befektetési jegyet vásárlók számára.

Az Alap befektetési politikája

Allianz Indexkövető Részvény Alap célja, hogy a Budapesti Értéktőzsdén forgalmazott részvények árfolyammozgását követve, a BUX index teljesítményével versenyképes hozamot érjen el. A BUX indexben a magyar tőzsde legjelentősebb társaságai kapnak helyet. Az Alap céljának elérése érdekében a portfóliójának közel 100%-át a BUX indexet alkotó magyar „blue chip” részvényekbe fekteti, de állampapírokba, diszkont-kincstárjegyekbe és banki betétekbe is fektetheti az alap vagyonát.

Piaci környezet, befektetési döntések

Áprilisban ismét elromlott a hangulat a részvénypiacokon. Igaz, Kijev környékéről kivonult az orosz haderő, ám Ukrajna délkeleti részében fokozódott a nyomás, a béketárgyalások megrekedtek. Eközben Oroszország leállítaná a Lengyelországba és Bulgáriába történő gázszállítást, miközben az EU az orosz olaj embargójára készül.

Az inflációs nyomás szakadatlanul növekszik. Az USA-ban legutóbb 8,5%-ot, az eurózónában 7,5%-ot mértek. Nem tudni mikorra várható tetőzés, az energiapiaci bizonytalanság továbbra is jelentős kockázat. A FED esetében magas egy 50 bázispontos emelés esélye a májusi ülésen, de az EKB-nál is van olyan tisztségviselő, aki szerint egy júliusi kamatemelés már nem elképzelhetetlen.

Sanghaj és Sencsen lezárása jelentős gazdasági áldozatokkal jár, ipari létesítmények mellett a pénzügyi központok és kikötők is érintettek. Ráadásul a fertőzőbb omikron legyűrésére már a szigorú intézkedések sem tűnnek hatékonynak. Ez is közrejátszik abban, hogy az IMF 3,6%-ra rontotta a világgazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését. Negatív előjel, hogy az USA gazdasága visszaesést produkált Q1-ben (-1,4% negyedév/negyedév) a várt kismértékű növekedés helyett.

Túl a jelentési szezon felén a tengerentúlon a Q1-es vállalati eredmények eddig 4% körüli mértékben haladják meg a várakozásokat, de ez 1,2%-os csökkenést jelez év/év alapon. Az eurozónában valamivel kedvezőbb a kép. A felülteljesítés 6% feletti, év/év alapon 8% feletti a növekedés.

A Fidesz győzelmét követően az EU jogállamisági eljárás indított hazánk ellen. Ez gátolja az EU-s pénzek kifizetését, amire nagy szükség lenne. Az elszálló energiaárak, az emelkedő kamatszintek és a választási költekezés nehéz helyzetbe hozza a költségvetést. Ezek ellentételezésére újabb szektorális különadók is kivetésre kerülhetnek.

Az S&P 500 8,8, a DAX 2,2, a BUX pedig 2,81%-kal került lejjebb a hónap során. Ezzel rendre 13,31, 11,25 és 14,3%-os a visszaesés mértéke idén.

Gyengén teljesített az OTP (-11,07%). Az orosz-ukrán bizonytalanság, a tavalyi év után kifizetésre kerülő mindössze 1 Mrd forintnyi osztalék és az újabb különadó veszélye mellett a kamatstop is meghosszabbításra kerülhet. Az Ipoteka Bank megvételét elhalasztják Üzbegisztán jelentős orosz kitettségére hivatkozva.  

A MOL (+4,37%) a nemzetközi olajszektorral együtt felülteljesített. Az olajtermékek magas ára mellett az Ural-Brent különbözet jelentős ugrása (33,7 dollár/hordó márciusban) is segített. Ez még ellensúlyozza a benzinárstop hatását, ami szintén hosszabbodott július 1-ig. Hernádi Zsolt szerint az orosz import leállása esetén 2-4 év és 500-700 millió dollárnyi fejlesztés szükséges más kőolajfajtákra történő átálláshoz.

Az MTEL (-3,84%) gyengébb teljesítménye az osztalékszelvény levágásának tudható be. A közgyűlésen leszavazták a kisrészvényesek magasabb osztalékfizetésre (25 forint/részvény) vonatkozó javaslatát.

A Richter (+1,85%) teljesítményét a gyógyszerszektor kedvező nemzetközi megítélése, a forintgyengülés és a Vraylar kedvező értékesítési számai támogatták.

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        * Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását. 
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok