Figyelem: Elavult böngészőt használ, váltson egy modernebb böngészőre, például Chrome-ra, Firefox-ra vagy Microsoft Edge-re

Allianz Kötvény Befektetési Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás hosszú kötvény alap
ISIN HU0000708201
Az Alap indulása 2009.11.03.
Elszámolása T+2
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 1,50%
Letétkezelő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,10%
Vezető forgalmazó MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza.
Benchmark 100% MAX
TER (2020. évi adat) 1,56%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 4 év
Kockázati szint közepes

Az Alap rövid bemutatása

Az Alap célja, hogy részesedjen a hazai kötvénypiac növekedéséből, ezzel középtávon az állampapír befektetéseket meghaladó hozamot érjen el, azoknál azonban magasabb kockázati szint mellett.

Az Alap befektetési politikája

Az Alap céljának elérése érdekében portfóliójában jellemzően magyar állampapírok, a magyar állam készfizető kezességével kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, diszkont-kincstárjegyek, jelzáloglevelek és vállalati kötvények szerepelnek, de kisebb mértékben kollektív befektetési értékpapírokba, Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott kötvényekbe, bankbetétekbe és külföldi állampapírokba is fektetheti vagyonát.

Piaci környezet, befektetési döntések

A Fed szeptemberi ülése ezúttal meglepetést hozott. Miközben Kínából sorra érkeztek a hírek az ingatlanfejlesztéshez is köthető gigacég, az Evergrande nemfizetéséről, többen óvatos hangvételt várhattak a Fedtől. Ezzel szemben a QE fokozatos kivezetésének közeli megindítását helyezték kilátásba, és a nagyvonalakban felvázolt ütemterv (már jövő év közepén befejeződhetnek a vásárlások) is gyorsnak mondható. A döntéshozók előrejelzései elsősorban az idei évre módosultak: az infláció a korábban vártnál magasabb, míg a GDP bővülés alacsonyabb lehet (utóbbi csökkenést a jövő évre valamelyest ellensúlyozták). A várható kamatemelések is előbbre tolódtak. Nagyrészt ezeknek tudható be, hogy a 10 éves USA államkötvény hozama, amely a kamatdöntésig 1,3-1,35% körül oldalazott, hó végéig 1,5% szintre ért.

Az EKB a vártnak megfelelően nem nyúlt a kamatszintekhez, ugyanakkor az eszközvásárlások ütemét csökkentik. Az infláció kapcsán kitartanak amellett, hogy nagyrészt ideiglenes emelkedésről van szó. A jegybanki stáb inflációs előrejelzése egyébként így is megemelkedett, bár 2023-ra már csak mindössze egytized százalékpontos módosulásról beszélünk, még mindig bőven az inflációs cél alatt.

A régiós jegybankok közül a Cseh Nemzeti Bankot érdemes kiemelni. A döntéshozók ott a piacokat meglepve 75 bázisponttal emelték a kamatot.

Az MNB a várakozásoktól elmaradva, 15 bázisponttal növelte az alapkamatot. A következő két ülésre a döntést követő sajtótájékoztató alapján szintén 15-15 bázispontos emelés valószínűsíthető. A rövid pénzpiaci kamatok emelkedését segíti, hogy az MNB bejelentette a forint likviditást nyújtó FX swap állományának teljes leépítését. A bő 1000 milliárdos többlet likviditás kivezetéséről pontos ütemtervet nem kaptunk, ugyanakkor valószínűsíthető, hogy év végéig nem hosszabbítanak meg lejáró ügyletet, így az állomány ez idő alatt nagyságrendileg lefeleződhet. A harmadik fontos pont az állampapír-vásárlások ütemének csökkentése, a heti 50 milliárdos célról 40 milliárdra.

Az MNB megítélése szerint az inflációs kockázatok továbbra is felfelé mutatnak, év végéig 6% közeli inflációs rátát is láthatunk majd, az inflációs cél pedig csak később, 2022 őszén lehet elérhető. Az augusztusi tényadatok egyébként az elemzői várakozásokat meghaladó, 4,9%-os emelkedést mutattak, miközben a szezonálisan kiigazított maginfláció egyelőre 3,3% maradt.

A piaci reakciók kedvezőtlenek voltak, amit a külső környezet (befektetői kockázatkerülés, fejlett piaci hozamemelkedés, régiós jegybanki szigorítások) erősített fel. Így a hozamok a legtöbb lejáratra 30 bázispont körüli emelkedést mutattak.

A portfólió duration szeptemberben is a benchmark alatt volt. Az alulsúlyt a hozamgörbe közepe-vége adta. A döntést hátterében továbbra is elsősorban ezek említhetők: még mindig nyomott nemzetközi hozamok, az MNB kamatemelési ciklusa, az állampapír QE csökkentése. A hónap folyamán államilag garantált kötvényekben voltak aukciós vételeink, de az MNB eszközvásárlási programjának köszönhetően ilyen kötvényekből kedvező hozamszinten el is sikerült adnunk.

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        *Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását.
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok