Allianz Kötvény Befektetési Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás hosszú kötvény alap
ISIN HU0000708201
Az Alap indulása 2009.11.03.
Elszámolása T+2
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 1,50%
Letétkezelő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,10%
Vezető forgalmazó MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza.
Benchmark 100% MAX
TER (2021. évi adat) 1,26%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 4 év
Kockázati szint közepes

Az Alap rövid bemutatása

Az Alap célja, hogy részesedjen a hazai kötvénypiac növekedéséből, ezzel középtávon az állampapír befektetéseket meghaladó hozamot érjen el, azoknál azonban magasabb kockázati szint mellett.

Az Alap befektetési politikája

Az Alap céljának elérése érdekében portfóliójában jellemzően magyar állampapírok, a magyar állam készfizető kezességével kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, diszkont-kincstárjegyek, jelzáloglevelek és vállalati kötvények szerepelnek, de kisebb mértékben kollektív befektetési értékpapírokba, Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott kötvényekbe, bankbetétekbe és külföldi állampapírokba is fektetheti vagyonát.

Piaci környezet, befektetési döntések

Az idei Jackson Hole-i Powell beszéd a vártnál szigorúbb lett. Ez alapján borítékolható az újabb 75 bázispontos kamatemelés szeptemberre, és a ciklusnak ezzel még nem lesz vége. Az elnök a túlzottan korai kamatvágásokkal kapcsolatban is hűtötte a kedélyeket. A fő üzenet az, hogy a FED akkor is szigorítani fog, ha ennek növekedési, munkaerőpiaci áldozatai lesznek, mert az egész gazdaságnak hosszabb távon az infláció letörése a legfontosabb. A lépések ugyan adatfüggők, de látszik, hogy a kissé ereszkedő és a várakozásoktól is valamennyire elmaradó infláció nem sokat változtat a képen. A júliusi munkaerőpiaci statisztika pedig kifejezetten jó (szigorítást támogató) volt: várt feletti foglalkoztatás-bővülés, munkabér-emelkedés, csökkenő munkanélküliség. Így a 10 éves USA államkötvény hozama augusztusban nagyságrendileg 60 bázispontot emelkedett.

Az eurózóna augusztusi inflációs rátája az előzetes adatok szerint 9,1% lett, ami az előző adatnál és a várakozásnál is feljebb van. Hozamemelkedés itt is megfigyelhető volt.

A júliusi hazai infláció 13,7% lett, a maginfláció 16,7%-ra nőtt. Az MNB augusztusban is folytatta a szigorítási ciklust, és nem várható más a következő hónapokban sem. A 100bp-os kamatemelés mellett fontos a kötelező tartalékráta emelése 1%-ról 5%-ra, az MNB diszkontkötvények rendszeres, külföldieknek is elérhető kibocsátása, valamint hosszú betéti eszköz elindítása.

A magyar állampapírok hozama a legtöbb lejáraton 50 bázispont felett emelkedett. A hónap közepéig még erősödött a piac, de a nemzetközi környezet romlása, illetve a magyar S&P hitelminősítés figyelőlistára helyezése fordulatot hozott.

A portfólió duration továbbra is benchmark alatti volt, mivel a FED kamatot emel, mérleget épít le, az EKB nettó eszközvásárlás is leállt és a kamatemelés is megindult. Amíg a szomszédunkban háború dúl, az szintén táplája az árak emelkedését. A recessziós várakozások ellentétes irányba hatnak, de a Jackson Hole-i konferencia után kicsit csökkenhetett a súlyuk. Globális gazdasági lassulás, visszaesés esetén ugyanakkor a sérülékenyebb gazdaságok kötvénypiacai könnyen gyengüléssel reagálhatnak, tehát elválhat a fejlett kötvénypiaci mozgásoktól a régiónk. A hazai folyamatok közül ősszel az egyik fő piacmozgató téma az EU-pénzekkel kapcsolatos tárgyalási folyamat lehet. A monetáris politika kapcsán az elmúlt időszakban konzisztens, szigorítás irányába mutató üzeneteket kaptunk, amely a hozamokat jelenleg abszolút értelemben felfelé mozdítja ugyan (főleg a hozamgörbe rövid oldalán), de idővel mérsékelheti a nemzetközi felárat. A hozamgörbe hosszabb oldalán – a fenti nemzetközi tényezőkön kívül - a hozamgörbe meredeksége és a tovább növekvő infláció jelent kockázatot. Augusztusban profitot realizáltunk a változó kamatozású államkötvényeinken, mivel az MNB likviditáskivonása megállíthatja ezek további áremelkedését (banki ALM kereslet csökken, illetve a kötvénypiac jobban gyengülhet a kamatswap piacnál, így ennek a spreadnek a tágulása ronthatja a változó kötvények árazását).

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        *Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását.
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok