Allianz Kötvény Befektetési Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás kötvény alap
ISIN HU0000708201
Az Alap indulása 2009.11.03.
Elszámolása T+2
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 1,50%
Letétkezelő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,10%
Vezető forgalmazó MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza.
Benchmark 100% MAX
TER (2019. évi adat) 1,67%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 2 év
Kockázati szint közepes
Az Alap rövid bemutatása

Az Alap célja, hogy részesedjen a hazai kötvénypiac növekedéséből, ezzel középtávon az állampapír befektetéseket meghaladó hozamot érjen el, azoknál azonban magasabb kockázati szint mellett.
Az Alap befektetési politikája

Az Alap céljának elérése érdekében portfóliójában jellemzően magyar állampapírok, a magyar állam készfizető kezességével kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, diszkont-kincstárjegyek, jelzáloglevelek és vállalati kötvények szerepelnek, de kisebb mértékben kollektív befektetési értékpapírokba, Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott kötvényekbe, bankbetétekbe és külföldi állampapírokba is fektetheti vagyonát.
Piaci környezet, befektetési döntések

Az infláció az Egyesült Államokban évi 0,1%-ra csökkent, azonban a PCE magindex 1% maradt. Az új munkanélküliek száma (heti) mindig magas, azonban jelentősek lehettek a felvételek is, mert a májusi munkanélküliségi ráta ahelyett, hogy emelkedett volna, 14,7%-ról 13,3%-ra csökkent úgy, hogy az aktivitási ráta is emelkedni tudott kissé. A májusi kiskereskedelmi eladások is kellemes meglepetést okoztak, közel 18%-os emelkedést mutattak az előző hónaphoz képest. A Fed nem változtatott a kamatokon, viszont vállalta, hogy a következő hónapokban az eszközvásárlások ütemét nem csökkentik.

Az Eurózóna infláció májusra vonatkozóan évi 0,1% volt (júniusi előzetes 0,3%), míg a meginfláció 0,9%-ra csökkent (június 0,8%). Az áprilisi kiskereskedelmi forgalom előző hónaphoz képest közel 12%-kal csökkent, az ipari termelés szintén drasztikusan visszaesett (-17%). Az EKB 600 milliárd euróval bővítette a járvánnyal kapcsolatos eszközvásárlásának keretösszegét, és kibővítették egy fél évvel az időhorizontját is

A magyar makroadatok közül az ipari termelés volt kiugró, -36,6% éves alapon, az infláció nagyjából a vártnak megfelelően 2,2%-ra mérséklődött, miközben a magindex 4%-ra ereszkedett. Az MNB 06.23-i ülésén a piaci szereplők jó részét meglepve, 15 bázisponttal, 0,75%-ra csökkentette az alapkamatot. A kamatfolyosó nem változott, a bankok továbbra is -0,05%-on helyezhetnek el egynapos betétet, míg 1,85%-on vehetnek fel egynapos és egyhetes fedezett hitelt. Az egyhetes betéti tenderek és a 3-6-12 hónapos, valamint 3 és 5 éves fedezett hiteltenderek azonban 0,75%-os szinten kerültek meghirdetésre. A forint likviditást nyújtó FX-swap tender állománya csökkenésnek indult, de ez most nem annyira a monetáris politika változását mutatja, inkább az FX-swap piac félév vége előtti likviditási helyzetével lehet összefüggésben. A jelzáloglevél-vásárlások tovább folytak, az állampapír QE ugyanakkor szünetelt júniusban. Erről az MNB kamatdöntéshez kapcsolódó sajtótájékoztatón azt tudhattuk meg, hogy az MNB erre továbbra is aktív eszközként tekint. Itt persze nem lehetünk benne biztosak, hogy mi kell ahhoz, hogy újra hosszú állampapírt vegyen az MNB: a hosszú hozamok további emelkedése, a gazdasági kilátások újabb romlása, vagy a járvány újabb jelentős hazai térnyerése.

Az ÁKK forint aukciói jó kereslet mellett zajlottak. A másodpiaci hozamok az 1-5 éves lejáraton 20-30 bázispontos erősödést mutattak, a rövidebb állampapírok és diszkontkincstárjegyek hozamcsökkenése ennél jelentősebb volt (50-60 bázispont), ugyanakkor a hosszú hozamok emelkedtek, a 20 éves kötvény hozama például nagyságrendileg 50 bázisponttal került feljebb.

A júniust kis duration alulsúlyban kezdtük, de ezt mérsékeltük a hónap során, előbb a hozamgörbe közepén, majd végén vásároltunk. Mivel az MNB jelzáloglevél-vásárlási programja ezt kedvező hozamszintek mellett lehetővé tették, tovább csökkentettük a jelzáloglevelek állományát. Július első napjaiban enyhe duration alulsúlyt tartunk, de ez inkább a legrövidebb lejáratok alulsúlyozásából származik.

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        *Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását.
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok