Allianz Kötvény Befektetési Alap

További információkért hívja telefonos ügyfélszolgálatunkat a +36 (1) 237 2399-es telefonszámon!*
Általános információk

Csúsztassa balra a további információkért

Típusa, fajtája
nyilvános, nyíltvégű, értékpapírba fektető befektetési alap
BAMOSZ besorolás hosszú kötvény alap
ISIN HU0000708201
Az Alap indulása 2009.11.03.
Elszámolása T+2
Devizanem HUF
Az Alap alapkezelési díja (éves szinten) max. 1,50%
Letétkezelő MBH Befektetési Bank Zrt
Letétkezelés díja (éves szinten) 0,10%
Vezető forgalmazó MBH Befektetési Bank Zrt
Forgalmazás befektetőt terhelő jutalékai A forgalmazási jutalékok mértékét a Forgalmazó Befektetési Szolgáltatási Üzletszabályzata tartalmazza.
Benchmark 100% MAX
TER (2021. évi adat) 1,26%
Ajánlott befektetési időtáv minimum 4 év
Kockázati szint közepes

Az Alap rövid bemutatása

Az Alap célja, hogy részesedjen a hazai kötvénypiac növekedéséből, ezzel középtávon az állampapír befektetéseket meghaladó hozamot érjen el, azoknál azonban magasabb kockázati szint mellett.

Az Alap befektetési politikája

Az Alap céljának elérése érdekében portfóliójában jellemzően magyar állampapírok, a magyar állam készfizető kezességével kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, diszkont-kincstárjegyek, jelzáloglevelek és vállalati kötvények szerepelnek, de kisebb mértékben kollektív befektetési értékpapírokba, Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott kötvényekbe, bankbetétekbe és külföldi állampapírokba is fektetheti vagyonát.

Piaci környezet, befektetési döntések

Az Amerikai Egyesült Államok harmadik negyedéves GDP-je a várakozásokat meghaladóan emelkedett. A szeptemberi infláció nem tudott csökkenni, 3,7%-os értékével bőven a Fed inflációs célja felett maradt. Az infláció összetevőit megnézve ugyanakkor nem ennyire borús a kép, az energiaárak emelkedése kedvezőtlen volt az elmúlt hónapokba, de mind a fogyasztási javak, mind a szolgáltatások terén egyelőre töretlen dezinflációs folyamatot látunk. A szeptemberi munkaerőpiaci adatok továbbra is erősek voltak, de az október folyamán megjelent heti mutatószámokban már látszik némi romlás. Mindezek alapján a FED kamatvágások még nincsenek közel, de biztosra már azt sem vehetjük, hogy idén még lesz egy emelés.

Az eurózóna negyedéves növekedése továbbra is nulla körüli. Az októberi előzetes inflációs adatok a vártnál jobban csökkentek, ami a monetáris politika, és így a kötvénypiacok szempontjából kedvezőnek mondhatóak. Az Európai Központi Bank nem változtatott a kamatokon, és nem okozott meglepetést más fronton sem (olvashattunk piaci spekulációt a kötelező banki tartalékok emeléséről, illetve a PEPP eszközvásárlási portfólió újrabefektetésének korábbi befejezésére vonatkozóan is).

Októberben a lengyel jegybank az elemzői várakozásoknak megfelelő, 25 bázispontos kamatvágást hajtott végre.

A Bank of Japan ugyan nem nyúlt a negatív kamatlábhoz, viszont a hozamgörbe-kontrollt megváltoztatta. A 10 éves állampapírhozamok esetében az 1% már nem felső plafon lesz, hanem csak egyfajta iránymutatás a jegybanki kötvényvásárlások szempontjából. A lépés nem lehetett teljesen váratlan a piac számára, hiszen az elmúlt hónapokban a központi bank ugyan számos kötvényvásárlási tendert hirdetett, de e mellett fokozatosan engedte is a hozamszintek emelkedését.

Miután az MNB szeptemberben összezárta az egynapos betéti eszköz kamatát és az alapkamatot (ezzel együtt az előbbit meg is szüntette), a monetáris politika új szakaszába lépett. Azt a döntéshozók már korábban sejtetni engedték, hogy a kamatvágás üteme lassulni fog. Végül az aktuális gazdasági és pénzügyi adatok ismeretében 75 bázispontos lépés valósult meg. A nagy jegybankokhoz hasonlóan az adatvezérelt döntéshozatal jellemzi az MNB-t a következő hónapokban, és a jelenlegi tudásunk szerint hasonló vágások valósulhatnak meg az idei két hátralévő ülésen.

A pénzügyminisztérium még hó elején emelt a hiánycélon, de az ÁKK forint kibocsátási aktivitásán ez nem nagyon látszott. A kötvényaukciók magas befektetői érdeklődést vonzottak, azonban a másodpiacon a hosszabb lejáratokon enyhe hozamemelkedést figyelhettünk meg.

Az alap duration értéke a benchmarkhoz képest alulsúlyban volt október folyamán is. A nemzetközi inflációs kockázatok, a FED és az EKB mérlegszűkítése, a magas hazai költségvetési

hiány és a külpolitikai csatározások miatt óvatos megközelítést alkalmazunk. A hónap végére ugyanakkor jelentősen visszavágtuk az alulsúlyt, a kedvező hazai inflációs környezet mellett technikai okok (kamatfizetések, benchmark átsúlyozódás) miatt is.

Jogi nyilatkozatok, felelősség kizárás

Az alap befektetési politikájáról, forgalmazási költségeiről és a befektetés lehetséges kockázatairól, részletesen tájékozódjon az Alap forgalmazási helyein található hivatalos tájékoztatójából és kezelési szabályzatából.

A múltbeli hozamok nem jelentenek garanciát az alap jövőbeli teljesítményére nézve.

Az oldalunkon kiszámított hozamok a forgalmazási, számlavezetési és egyéb költségek, valamint adó levonása előtt értendők. Az egy évnél rövidebb időszakok hozamai nominális (nem évesített) hozamok, az egy évnél hosszab időszakok hozamait évesítettük. Az oldalon megjelenő valamennyi információ kizárólag tájékoztatásul szolgál és nem minősül ajánlattételnek. Az Alapkezelő nem vállal felelősséget a jelen kiadvány alapján hozott befektetési döntésért és annak következményeiért.

        *Telefonos ügyfélszolgálatunkon munkanapokon 8:00 és 18:00 óra - csütörtökön 8:00 és 20:00 óra - között panaszügyben ezen időpontokban várjuk a hívását.
alt
alt
Kiemelt befektetői információk, tájékoztatók, kezelési szabályzatok és egyéb fontos dokumentumok