Allianz utasbiztosítások: blokklánc-technológiával és okosszerződésekkel a maximális kényelem érdekében

Allianz Hungária Zrt.
Egy külföldi út tipikusan az az élethelyzet, amely alapvetően kellemes izgatottsággal és jó érzésekkel tölt el mindannyiunkat, olykor viszont aggaszt és feszültséggel jár. Főleg,  ha távoli országba készülünk, ahol nem ismerünk senkit. Mivel alapvetően társas lények vagyunk, általában utazni is jobban szeretünk társasággal. Ám a szólóutazás egyre népszerűbbé vált az elmúlt években, különösen a nők körében. A statisztikák szerint ugyanis az egyedül utazók 84 százaléka nő. A trend egyrészt azért lett felkapott, mert egyre több ember számára fontos az önismeret, és ha egyedül – vagyis inkább önmagunkkal – utazunk, akkor nemcsak a világot, hanem önmagunkat is jobban felfedezhetjük. Másrészt a pandémia alatti bezártság és elszigeteltség is fokozta az utazási vágyat.[1]

Érdemes élete során mindenkinek legalább egyszer szólóban utazni, hiszen így rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodhatunk. Arról nem is beszélve, hogy azt és akkor csinálhatjuk, amikor csak akarjuk, nem kell senkihez alkalmazkodnunk, új helyeket fedezhetünk fel a saját tempónkban, jobban átélhetjük a szabadság érzését, új emberekkel találkozhatunk, átadhatjuk magunkat a mély megéléseknek, és a komfortzónánkon kívül fejlődhetünk. Az Allianz szakértői az alábbi tippekkel segítenek felkészülni a szólóutazást tervezőknek, hogy biztonságban érezhessék magukat, és a legjobbat hozhassák ki ebből a kalandból.

1. Válassz biztonságos úticélt!

Az interneten számos gyűjtés található a legbiztonságosabb országok listájáról, ahová egyedül is érdemes elutazni. Különösen nőként fontos, hogy rákeress a női utazók számára ideális úticélokra. A Forbes listája szerint az egyedül utazó nők számára a legjobb helyek például Reykjavík, Krakkó, Dublin vagy Szingapúr. Ez persze nem azt jelenti, hogy egyedül csak a legfelkapottabb turistacélpontokat tanácsos felfedezni! Sőt, rengeteg olyan rejtett kincs, vidéki város van egy-egy országban, amelyek biztonságosak, mégsem zsonganak a látogatóktól. A kulcs a tájékozottságban és az alapos felkészülésben rejlik.

Utatsbiztosítás

2. Olvass útiajánlókat, értékeléseket!

Legyen szó az igényeidnek leginkább megfelelő szállásról, a legjobb gasztronómiai helyekről vagy a legizgalmasabb programokról, ezeknek mind érdemes még előzetesen utánajárni. Ismerd meg az úticélod legbiztonságosabb környékeit, és járj utána annak is,  hogy melyeket érdemes elkerülni. Olvasd el az értékeléseket, hiszen mások tapasztalatai is az előnyödre válhatnak!

3. Pakolj okosan!

Ahhoz, hogy megfelelően ki tudd választani, mit viszel magaddal, gondold át, milyen típusú utazásnak vágsz neki, mik az általad választott hely jellemzői, mik az öltözködési szokások, és nézd meg, milyen időjárás várható! Még a legmelegebb helyen is előfordulhat zivatar, villámlás, jégeső, ezért olyan ruhákat és felszerelést válassz, amelyek ilyen körülmények között is megvédenek! Mind városnézős, mind túrázós kiruccanásokra célszerű legalább két pár kényelmes cipőt csomagolni arra az esetre, ha az egyik feltörné a lábad.

4. Készülj fel minden helyzetre!

Egy utazás előtt még, ha kicsit aggódsz is valami miatt, fontos, hogy a pozitív dolgokra fókuszálj! Például a rád váró kikapcsolódásra, kalandokra, felfedezésre váró helyekre. Jó azonban, ha van benned egy egészséges óvatosság, és tervet készítesz vészhelyzet esetére! Ehhez írd ki a telefonodból a fontos telefonszámokat és a Biztosító 24 órás asszisztencia számát egy papírra, amit tarts magadnál, és nézd ki a közeli kórházakat, rendőrőrsöket és Magyarország külképviseleteit a célországban! A személyi igazolványodról és az útleveledről készíts fénymásolatokat arra az esetre, ha valamelyik elveszne vagy ellopnák! Ezeket tartsd az eredetitől elkülönítve! A bankkártyákat és a készpénzt is oszd el a táskád és a szállásod széfje között!

5. Állíts össze útipatikát!

Készítsd be a legfontosabb gyógyszereket, például fájdalom-és lázcsillapítót, görcsoldót, hasmenés gátlót, az esetleges horzsolásokhoz és sebekhez pedig kötszert, rugalmas pólyát, steril gézlapot, fertőtlenítő folyadékot és sebtapaszt!

6. Oszd meg az utazási terveidet, de ne akárkivel!

Küldd el az utazási információkat, a szállásod adatait és a tervezett programjaidat, útvonalaidat a családtagjaidnak és/vagy a legmegbízhatóbb barátodnak. A vakáció ideje alatt pedig rendszeresen adj nekik életjelet magadról, kerüld viszont a sűrű posztolásokat a közösségi médiában, hiszen ez felkeltheti az otthoni betörők figyelmét! Emellett legalább egyvalakinek, akiben maximálisan megbízol, adj egy lakáskulcsot arra az esetre, ha bármi történne az otthonodban (pl. csőtörés, villámkár stb.)!

Utatsbiztosítás

7. Mentsd le a térképeket a telefonodra!

Mindig ments el offline is működő térképeket a telefonodra, így megnyugtat a tudat, hogy ha éppen nincs elérhető Wi-Fi vagy mobilneted, akkor is el tudsz jutni A-ból B-be. Ha tutira akarsz menni, papíralapú térkép is lehet nálad!

8. Ne feledkezz meg az utasbiztosításról!

A felkészülés egyik legfontosabb lépése a megfelelő utasbiztosítás megkötése, ezért bárhová is utazol, enélkül ne indulj útnak! Az Allianz felmérése szerint a legnagyobb arányban (42,9%) a váratlan megbetegedések vagy balesetek okozhatják a legtöbb bosszúságot egy utazás során, de a feladott csomagok elkeveredése (15,9%), illetve a járatkésések és -törlések (14,9%) is idegtépő perceket okoznak. Ezek felett nincs irányításod, a felett viszont van, hogy minimalizáld az emiatt felmerült  anyagi kárt. Egy megfelelő utasbiztosítással azonban ilyen károk bekövetkezte esetén kártérítést kaphatsz, illetve többek között szükség esetén fedezheted a sürgősségi orvosi ellátás és a hazaszállítás költségét is. Akár 2 órás járatkésés és -törlés esetén pedig intézkedned sem kell, mivel a szerződéskötéskor a repülőjáratra vonatkozó adatok, illetve bankszámlaszám megadásával a kártérítést automatikusan megkapod, 24 órán belül.

9. Sétálj!

Nem minden szólóutazásnak kell balinéz körútról vagy a norvég hegyek meghódításáról szólnia – egy rövidebb városlátogatás is ugyanolyan felemelő lehet. A legjobb, ha nemcsak a hop-on hop-offal, hanem gyalog is felfedezed a város különböző szegleteit! Csatlakozz akár egy vezetett sétához, amely során megismerheted a helyi történelmet és kultúrát!

10. Szerezz felejthetetlen élményeket!

Ha egyedül vágsz neki a világnak, az arra is remek alkalom, hogy kipróbálj valami olyan különleges dolgot, amit általában nem tennél vagy nincs rá lehetőséged, és amire biztosan örökké emlékezni fogsz. Légy kalandvágyó (de persze óvatos is)!

Készülj fel az Allianz-cal, és hozd ki a számodra legjobbat minden élethelyzetből! Tudj meg többet itt.

[1] https://www.statista.com/topics/9322/solo-travelers/#topicOverview