Színsorompó: miként változik a hazatérés a vörös és a sárga országokból?

 

Horváth András Béla | 2 perc olvasási idő
A koronavírus terjedésének erősödése következtében a magyar kormány három kategóriába sorolta, és színkóddal (vörös, sárga vagy zöld jelzéssel) látta el az egyes országokat. Ebben a rendszerben az egyes színekhez kötelezettségek is tartoznak arra az esetre, ha magyar állampolgár magánútlevéllel (vagy ennek megfelelő úti okmánnyal) a jelzett országból térne haza. Fontos, hogy az alábbiakban a Magyar Közlöny általunk is idézett, július 12-én megjelent 166. számából csak a magyar állampolgárokra vonatkozó rendelkezéseket emeltük ki.

Az utazási korlátozásokat tartalmazó 341/2020-as számú kormányrendeletben megjelentek szerint a sárga és vörös országokból hazatérők minden esetben 14 napos karanténba kerülnek, melynek helye attól függ, hogy a koronavírus fertőzésének veszélye esetükben fennáll, vagy sem. A kötelező karantén alól a hatóságok felmentést adhatnak, amelyhez a sárga országokból hazatérőknek egy, a vörös jelzéssel ellátott országokból érkezőknek két negatív tesztre, „az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálatra” van szükségük, melyek költségét augusztus 1-ig az állam állja, ezt követően önköltségessé válik. A zöld országból hazatérők számára sem a teszt, sem a karantén nem előírás. Július 20-ig csak európai ország, valamint Európán kívül egyedüliként Dél-Korea kapott zöld besorolást.

A vörös kategóriába tartozó országok – vagyis ahol a koronavírus aktuális fertőzöttségi mértékét az országos tisztifőorvos súlyosnak minősítette – a Konzuli Szolgálat által utazásra nem javasolt területek, ily módon az Allianz Hungária Zrt. utasbiztosításai ezekben az államokban a szerződési feltételekben foglaltaknak megfelelően nem érvényesek. Szolgáltatásaink a sárga és zöld jelzésű országokban továbbra is változatlan módon vehetők igénybe.

Az európai országok színkód szerinti besorolása:

Zöld: Andorra, Ausztria, Belgium, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Monaco, Németország, Olaszország, Portugália, San Marino, Spanyolország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Vatikánváros

Sárga: Bulgária, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Románia, Svéd Királyság, Szerb Köztársaság

Vörös: Albán Köztársaság, Bosznia-Hercegovina, Fehérorosz Köztársaság, Koszovói Köztársaság, Észak-macedón Köztársaság, Moldova, Montenegró, Ukrajna

Az Európán kívüli, sárga jelzéssel ellátott országok: Amerikai Egyesült Államok, Japán, Kanada, Kínai Népköztársaság

A fel nem tüntetett országok mindegyike a vörös besorolásba esik. Az országok pontos és aktuális besorolása megtalálható a Konzuli szolgálat honlapján.

Legutóbbi frissítés: 2020. július 20.

Utasbiztosításaink

Horváth András Béla
Marketing és kommunikációs osztály
Kommunikációs specialista