Természet – a mi életbiztosításunk

Képzeljük el, hogy 2030-at írunk, és éppen az esti híreket nézzük a nappalinkban.

2015. július 20.

A vezető hírek újabb erőteljes hurrikánok soráról szólnak, melyek a közeli partszakaszon csaptak le. A viharos erejű szél és az árhullám ellenére a városban minimális kár keletkezett, és ami még fontosabb-nem okozott emberi veszteséget, elsősorban annak köszönhetően, hogy a mangrovék és a korallzátonyok megvédték a partszakaszt. Az üzleti hírek közül az a riport kapja a legnagyobb hangsúlyt aznap este, amely a vízgyűjtő területek védelmébe fektető cégekről szól. A vízgyűjtő területek olyan folyómedrek és vízgyűjtők, amelyek egy helyre tömörítik és megtisztítják a vizet emberi fogyasztásra. A riport kiemeli, hogy ezeknek a cégeknek magasabb a nyeresége, mint azoké, amelyek a virágzó metropoliszok számára építenek drága vízkezelő létesítményeket. A híradó végül olyan orvosok történetével zárul, akik a betegeik kezelésére a természettel való gyakoribb érintkezést írják elő. A riporter szerint a szabadtéri tevékenységek csökkenteni tudják az ülő életmódunk miatt jelentősen megemelkedett egészségügyi költségeket.

Túlzásnak és valószerűtlennek tűnik? Pedig napjainkban mindhárom hírnek megvan az alapja. Az, hogy vajon tényleg ezek lesznek-e 2030 vezető hírei, azon múlik, milyen lépéseket teszünk meg ma.

Egyre többet hallani a klímaváltozás negatív hatásáról. Bolygónk jelentős része melegszik, egyes területek nedvesebbek, más helyek szárazabbak lesznek, és egyre megjósolhatatlanabb időjárással kell szembenéznünk.

A klímaváltozás azzal a veszéllyel is fenyeget, hogy az élelem- és vízkészletünk instabillá és megbízhatatlanná válik. Ennek következtében az új és fertőző betegségek könnyebben és gyorsabban terjedhetnek. Alkalmazkodnunk kell azokhoz a változásokhoz, amelyek már bekövetkeztek, vagy amelyek előre láthatók. És bár elsőre úgy tűnhet, hogy a biztosítást és a természetmegőrzést világok választják el egymástól, a lényeget tekintve ugyanarról szólnak: a jövőnk biztosításáról a kockázatokkal szemben. Jelenleg sok vita folyik arról, mennyit kell befektetni annak érdekében, hogy városaink és közösségeink rugalmasan tudjanak alkalmazkodni a klímaváltozáshoz.

A legtöbb ember szeme előtt beton, acél vagy egyéb ember alkotta létesítményekről jelennek meg képek, ha ilyen jellegű beruházásokra gondol. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a természet maga lehet a legjobb védelem a természeti katasztrófák ellen. Éppen ezért nem szabad elhanyagolnunk a természeti infrastruktúránkba való befektetéseket sem.

Allianz - Közös Jövőnk

Közös jövőnk konferencia - A jövő nem megjósolható, de felkészülhetünk rá

2014. október 2-án nyolc előadó segítségével a jövőbe utaztunk, akik négy fontos aspektusból (demográfia, mobilitás, környezet és pénzügyek) mutatták be nekünk, mire számíthatunk, milyen változások várhatóak még az életünkben.

Allianz - Természetes védelem

Természetes védelem

Cunamik, árvizek, éhezés, szárazság és földcsuszamlások példázzák a katasztrófákat, amelyek bizonyítják, hogy kiszolgáltatottak vagyunk a természetnek.

Allianz