Kezdjük biztonságosan a motoros szezont!

A tavasz beköszöntével az első motoros manővereink előtt célszerű bemelegítést tartani és gondoskodni a biztonságunkról az utakon.

2016. április 26.

A tavasz beköszöntével az első motoros manővereink előtt célszerű bemelegítést tartani és gondoskodni a biztonságunkról az utakon. Ezt nemcsak a józan ész diktálja, de az Allianz Hungária Zrt. statisztikái is óvatosságra intenek. Az Allianz összeszedte, melyek azok a jótanácsok, amelyet a motorosoknak célszerű megfontolniuk indulás előtt.

1.    A gyakorlat teszi a mestert
„A szezononként kialakult fékezési reflexek a kieső időben meggyengülnek. Még ha a sokéves tapasztalattal rendelkező motorosok hajlamosak is ezt elfelejteni, a gyors reagálást újra be kell gyakorolni, különösen a néhány hónapos téli kényszerpihenő után” – emelte ki Szőke Tamás, az Allianz Hungária Zrt. nem-életbiztosításokért felelős igazgatója.
Kizárólag a körültekintés segít abban, hogy a tulajdonosok a hosszabb kihagyás után visszaszerezzék korábbi vezetői gyakorlatukat és biztonságosan kezeljék a mindennapos közlekedési helyzeteket. Az Allianz szakértői azt ajánlják, hogy a motorosok először forgalomtól elzárt, nyílt terepen végezzenek óvatos kanyarodási és fékezési gyakorlatokat. Ezáltal az előző évi szezonban megszerzett vezetői rutin sokkal gyorsabban és biztonságosabban felfrissíthető. A tapasztalatszerzés éles helyzetben nagy valószínűséggel megtérül.

2.    A jármű ellenőrzését lehetőleg szakszervizben végeztessük el
A motoros szezont csak akkor kezdhetjük el biztonságosan, ha a motort teljes körűen szakszervizben ellenőriztettük. A gyakorlott szakemberek képesek olyan, a tárolás során a gumikban, vagy a kormányműben keletkezett károsodásokat is felfedezni, amelyek befolyásolhatják a motorkerékpár egyenes futását, illetve kezelhetőségét.
A gumik profilmélységének, az abroncsnyomásnak minden esetben megfelelőnek kell lennie, a fékeknek tökéletesen kell működniük. Ennek megfelelően mind a fékfolyadék, mind a fékpofák ellenőrzése kiemelten fontos. Ahogy a gépjárművek esetében is,motorral sem tanácsos útnak indulni tökéletesen működő világítás és irányjelzők nélkül, valamint piszkos, kenés nélküli hajtáslánccal, amely gyakran nincs a kellő feszességre beállítva.


3.    Nem csak stílusos, hanem létfontosságú a megfelelő motoros öltözet
Kizárólag a motoros védőöltözéket viselő vezetők tesznek eleget a személyes biztonságukat illető alapkövetelménynek, ezek használatával bukás esetén az elszenvedett sérülések súlyossága csökkenthető.  Mindent figyelembe véve, a motoros baleseteknek valós kockázata van. Tavasszal a fagyok által okozott kátyúk és az út szélén található szóróhomok maradvány váratlan, és kellemetlen kihívást jelenthetnek a motorosok számára.
Az Allianz szakértői emlékeztetik a motorosokat arra, hogy a speciálisan megtervezett, beépített védőelemeket tartalmazó ruházat, biztonságos bukósisak, megfelelő csizma, és a motoros védőkesztyű viselete még rövid utak megtétele esetén is alapvetően fontos. Ha a bukás, vagy karambol elkerülhetetlen, akkor ez az öltözék jelenti a vezető számára az egyetlen védelmet. Ha már megtörténik a baj, akkor nem mindegy, hogy milyen sérülései lesznek a vezetőnek.


4.    A biztosítási védelemről is gondoskodjunk
A jármű és önmagunk trenírozása mellett nagyon fontos szerepe van a megfelelő biztosítás megkötésének is. Az Allianz Casco motorkerékpár-biztosítás féléves, határozott időtartamra is köthető. „A féléves konstrukció különösen előnyös a motorosoknak, mert jelentős részük télen nem motorozik, így nem kell biztosítási díjat fizetniük arra az időszakra, amikor nem használják járművüket” – mondta Szőke Tamás, az Allianz Hungária Zrt. nem-életbiztosításokért felelős igazgatója.

Koszti Andrea

Allianz - tudaskozpont-a-legrovidebb-ut-a-biztonsaghoz

A legrövidebb út a biztonsághoz

Egy biciklista vallomása arról, hogy miért nem hord mindig bukósisakot kerékpározás közben.