Hernádszentandrásból BioSzentandrás

2010 decemberében a 445 lelkes Hernádszentandrás tudatos közösségi munkával megkezdte BioSzentandrás rendszerének felépítését

2016.08.18.

2010 decemberében olyan útra lépett a „Kassa-Miskolc tengelyen” félúton található 445 lelkes Hernádszentandrás, amely alapjaiban változtatta meg súlyát, megítélését, és szerepét a térségi és az országos vérkeringésben.

A közel 10 éves tudatos közösségfejlesztési munkába ágyazva, egy EU-forrás elnyerését követően kezdődött el a BioSzentandrás rendszerének felépítése.

Meghaladva a panaszkodás és a csodavárás logikáját, egy olyan – helyi adottságokra épülő – üzleti alapokra helyezett, számos szociális elemet tartalmazó vállalkozás létrehozása vette kezdetét, mely célul tűzte ki, hogy 5 éven belül kialakuljanak az önálló működés komplex feltételei.

Most, BioSzentandrás létezésének hatodik évében a Csapat erőfeszítéseinek köszönhetően öröm hátratekinteni és összegezni az elmúlt időszak eredményeit: megteremtettük a szabadföldi és melegházi zöldségtermelés feltételrendszerét 2,5 hektár területen, 2015 őszén további 1 hektáron gyümölcsöst telepítettünk, elkészült és 2015 szeptemberében megnyílt a korszerű feldolgozó üzemünk, mintegy 30 fűszernövényt termesztünk, továbbá a 2000 négyzetméteres levendulaültetvényünk jelenti a népszerű kézműves termékeink alapanyagát.

Önálló értékesítési rendszer és partnerhálózat alakult ki. Öt étterem, egy pékség, vásárlói közösségek vannak jelen mindennapjainkban. Térségen belül és térségen túl óvodások és iskolások körében is igyekszünk „fertőzni” az egészségtudatos életmód fontosságának hangsúlyozásával, kicsit divatot is teremtve mindannak, ami természet, ami természetes.

„BioSzentandrás, mint egy nagy család”, Európa figyelmét is felkeltve 2013-ban Európai Innovációs Díjban részesült.

Allianz - tudaskozpont-termekek
Allianz - tudaskozpont-kezmuves

2015 nyarának végére megérkezett az új hűtőkamránk, a napkollektoros aszaló berendezésünk, a 150 négyzetméteres policarbonát melegházunk.

Az elkövetkező évek a közös termékfejlesztésről, a termelésbe vont partnerek megjelenéséről, BioSzentandrás és az ökológiai termékpaletta térségivé válásáról szól, megteremtve ezáltal az alapját az egyre növekvő számú, saját foglalkoztatott alkalmazásának.

Tehát nem csak az a fontos, ami Bioszentandráson történik, hanem az, hogy ez tud további fejlesztést is generálni. Olyannyira, hogy az elkövetkező 1-2 évben szolgáltatás jellegű bevételekből is annyit szeretnénk profitálni, mint a termékekből. Hiszen erre a rendszerre ráépíthető például a turizmus, életmód-tanácsadás is.

BioSzentandrás sikerei mögött egy komoly menedzsermunka áll, melynek köszönhetően négy, egymásra épülő EU pályázati forrás, három év közfoglalkoztatási programja, egy tudatos márkaépítési és piackutatási folyamat szinergiája valósulhatott meg. 

„BioSzentandrás, mint egy nagy család”, a fizikai és szellemi dolgozók, az adminisztratív és kreatív munkatársak csapata Európa figyelmét is felkeltve 2013-ban Európai Innovációs Díjban részesült.

A 2015. év kiemelt eseménye volt, hogy 342 pályázó közül BioSzentandrás egyedüli magyarként bekerült a legjobb 16 közé az Európai Befektetési Bank által meghirdetett „Szociális Innovációk Európai Versenyén”, és részt vehetett a prezentációs döntőben Milánóban, 2015 szeptember 24-én.

Szó sincs csodáról, ideje végre sok-sok év „Csipkerózsika álomból” magunkhoz térve elhinni, hogy – kivételes adottságait látva – a magyar Falu képes erre, sőt képes az országnak a szellemi és gazdasági alapjává válni újra, ha van közös akarat, ha van hozzá hosszú évek kitartása, és ha valóban ez a cél…

Látni kell, hogy nem a kistelepülések lélekszámával van gond hazánkban, hanem azzal, hogy elvesztették funkciójukat. Azért tart a legtöbb ott, ahol, mert nem találja a helyét. Azt gondolják, nem gazdasági, nem szavazatszerző potenciál. Miközben hazánk területének egyharmada az ezer lakos alatti települések alatt fekszik. Hát mi a potenciál, ha nem ez! Meg kell találnunk, hogyan hasznosítsuk ezt, hogyan csatornázzuk be a gazdasági vérkeringésbe, hiszen ez az egyharmad, mezőgazdaságilag is életképes terület.

Minden fejlesztés lényege, hogy mentális síkon sikerüljön változtatnunk valamin. Mi halmozottan hátrányos helyzetű településnek számítunk, miközben azt érzem, a régi öregek forognának a sírjukban, ha tudnák, a földjük „halmozottan hátrányos”. Hiszen fene jó dolgunkban nem használjuk eléggé az adottságainkat. Ezért sokkal inkább a fejekben és mentálisan vagyunk halmozottan hátrányosak. Igaz, pici lépéseket már tettünk előre és egyre többen érzik a településen a fejlődést.

Ilyen értékekért – melyet rejt az ország „elfeledett” része – Európa legtöbb országa összetenné a kezét. Mi valahogy meg vagyunk áldva a „minden jóban van valami rossz”, és a „hogyan tudjuk értéktelenné tenni Kincseinket” csodás képességével…

Lássuk csak be, az „úgyse mentalitással” nem jut a Vidék messzire a szakadék szélétől, sőt tovább ássa saját sírját.

Sose felejtsük el, hogy nem elszenvedői, hanem alakítói, teremtői vagyunk saját életünknek.

Allianz - tudaskozpont-tanoda

Jövőnk mottójaként a Dalai Láma gondolatát idézem: „Adj szárnyakat azoknak, akiket szeretsz. Gyökeret, hogy visszajöjjenek. És okot arra, hogy maradjanak…”

„Magyarországnak a VIDÉK az egyetlen tartaléka,
az egyetlen hátországa, az újrakezdés földje.
Az a hely, ahol a csend tapintható, a természet egysége –
melyet az emberi civilizáció szétzilált – még megteremthető,
az illatok és az ízek harmóniája napi valóság,
ahová az Ember ösztönösen vágyódik,
ahol az Embernek jó létezni…”

Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere