A megfelelő sebesség megválasztása

Úgy gondolja, hogy mindenképpen túl kell lépni a megengedett sebességhatárt ahhoz, hogy úti célját hamarabb elérje? Akkor valószínűleg a “sebesség téveszméjébe” esett, amely miatt a vezetők túlbecsülik azt az időt, amelyet a gyorshajtással nyerhetnek. A valóságban az az idő, amelyet megtakaríthat, egyszerűen nem éri meg életének kockáztatását.

Nincs szükség a nagy sebességre / ismerje meg határait

Csak Európában a sebességkorlátozás betartása és a biztonsági öv használata évente 12.000 életet menthet meg, és 180.000 sérülést előzhet meg.

Az Egészségügyi Világszervezet közúti biztonságról szóló globális állapotjelentése megállapította, hogy a sebesség növekedésével egyenesen arányos a bekövetkezendő balesetek valószínűsége és súlyossága. Nem csak a nyaktörő sebesség esetén válik ez az összefüggés egyértelművé: az átlagsebesség 5%-os növelése 10%-al növeli meg a sérüléssel járó baleset esélyét, és 20%-al a halálos balesetek bekövetkeztének valószínűségét. A nagyobb sebesség a növekedéssel négyzetes arányban növeli meg az ütközési energiát. Például, ha 50%-al nő az ütközés sebessége, akkor a jármű által elnyelendő becsapódási energia 125%-al növekszik. 56 km/h (35mph) sebességnél kétszer nagyobb esélye van annak, hogy az elütött személy meghal, mint 48 km/h (30mph) sebességnél.
Mindezek ellenére a közúti járművezetők 40-50%-a a megengedett sebességnél gyorsabban közlekedik, arra hivatkozva, hogy így az úti céljukat gyorsabban elérik. Ugyanakkor a tanulmányok ismételten bebizonyították, hogy a vezetők nagymértékben felülbecsülik azt az időt, amelyet a gyorshajtással nyerhetnek. Mégiscsak jobb élve megérkezni!